Dusimy do momentu aż sos się zredukuje a pomidory rozpadną się na mniejsze części. W razie potrzeby podlewamy wodą (opcjonalnie możemy też dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, rozprowadzonego w niewielkiej ilości wody). Gdy sos ma już odpowiednią konsystencję doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim(...)prostu bazylią) i odrobiną cukru. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu). Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem
Smaki Na TalerzuKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano suszone Sos: koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1-2 ząbków czosnku łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Nastawiam piekarnik na około 180-200 stopni. Przygotowuję
Justa próbuje gotowaćpodrasować danie i nadać mu odpowiedni charakter użyłam również kilku innych składników wśród, których nie zabraknie moich ukochanych świeżych warzyw i ziół. Taką pizze pokochacie. Bazą sosu jest skoncentrowana pasta pomidorowa od #Pudliszki, marchewka, korzeń pietruszki cebula i marynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii(...)soli 3 g suszonych drożdży (ok 1/2 opakowania) 250 ml wody letniej w temperaturze ok 40 st C 1,5 łyżki oliwy z oliwek Na sos Bolognese: 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux 500 g mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku Na marynatę
vaniliowoczekoladowawierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Farsz z udek drobiowych(...)palnika i dolej zimny wywar nieprzerwanie mieszając (powinna powstać płynna konsystencja bez grudek) wstaw garnek na palnik i zacznij dolewać śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu
Szybko SzybkowarSezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla was pomysł na bardzo prosty, lekki i smaczny obiad. Do tego oczywiście robi się go błyskawicznie.
Healthy food explorerSpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone(...)Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach wlać sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu
Trzeci talerzkukurydzianej 1 średnia cebula pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Przygotowanie Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce(...)dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem
R'n'G KitchenWegetariański gulasz z makaronem , czyli warzywny sos z pomidorów, papryki i cukinii to zdrowy obiad bez mięsa wzbogacony białkiem ze strączków. Idealny w sezonie na pyszne
Moja Delicjaletniej wody 30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników na ciasto wyrabiamy ciasto, ja dodałam jeszcze około 1/4 szklanki wody, żeby ciasto(...)kleiło wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto formujemy na papierze do pieczenia w kształcie sera lub zwykłej okrągłej pizzy pizze smarujemy sosem i obkładamy dodatkami (oprócz mozzarelli) wstawiamy pizzę do piekarnika (na ostatnią półkę) nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut po 15 minutach wyciągamy pizzę, wykładamy na wierzch mozzarellę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoziego lub feta 1 puszeczka filecików z anchovies 2 pomidory dojrzałe 1 mała cebula 25 g parmezanu bazylia sól, pieprz oliwa Cukinię pokroić wzdłuż na plastry i posolić. Sos cukiniowo - pomidorowy. Pierwszy i ostatni plaster razem ze skórką pokroić i przesmażyć na oliwie z pokrojoną cebulą . Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki ,pokroić ,połączyć z przesmażoną cukinią(...)listki bazylii ,sól ,pieprz i zmiksować. Na każdy pasek cukinii położyć kawałek sera i filecik anchovies ,przewiązać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką i grillować z wszystkich stron. Podawać z przygotowanym sosem . Cukiniowe roladki smakują równie dobrze na zimno
Kulinarny karnet Christopheracukinią PRZEPIS TUTAJ . Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 cebula kilka suszonych grzybków 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 350ml bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek olej do smażenia *** Przygotowujemy(...)wodą), dodajemy suszone grzybki, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody
Blog z ApetytemJeden z podstawowych imprezowych sosów (obok pomidorowego, barbecue i pesto) do przekąsek i nie tylko. Pasuje do mięs, tortilli, kebabów, guesadilli, przystawek z ciasta francuskiego, itp....;) Często robię go z jogurtem naturalnym z dodatkiem majonezu lub puszystego naturalnego serka (bez majonezu), dziś wersja ze śmietaną. Coś trzeba czasem urozmaicić w kuchni:) A jest okazja, bo weekendowo spotykamy(...)się ze znajomymi, więc przy wieczornym gawędkowaniu przekąski pójdą w ruch - no więc sosów i dipów nie może zabraknąć - mam już przygotowaną całą torbę! ;) Mam nadzieję, że im zasmakuje;-) Składniki: 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 4-5 ząbków czosnku 1 mała łyżeczka cukru zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz - do smaku Przygotowanie: w miseczce mieszamy trzepaczką kuchenną
Zasmakuj Kuchni