sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:397/794)

Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 167

się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Gołąbki z serkiem topionym 216

liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut

VioletoweKucharzenie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 138

jajka i mięso mielone - doprawiamy  Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem   (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą  Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło 15 minut w zależności od wielkości papryk  Jeśli pieczemy :  Układamy w naczyniu

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Hot wings a'la KFC (smażone skrzydełka z kurczaka) 166

około 10-15 minut na rozgrzanym oleju. Skrzydełka muszą uzyskać złoty kolor i powinny "wynurzyć się" z tłuszczu. Usmażone kawałki kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. Rady: - skrzydełka smażyć na mocno rozgrzanym oleju; na średnim ogniu, - możecie przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku, - mięso trzeba dosyć mocno przyprawić, - mąkę

Ugotować
PIZZA Z MĄKI ŻYTNIEJ Z CUKINIĄ 134

Kilka dni temu pisałem o pizzy z pomidorami – aromatycznej, prostej, rustykalnej. Machnąłem przy okazji jeszcze drugą. Dla odmiany z cukinią. Przepis jest podobny, ale walory

Mam To Na Widelcu
BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 133

mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier

Ostra na Słodko
Racuszki dyniowe z kiełbasą 117

żółtka utrzeć z masłem. Połączyć wszystkie składniki, dodać ubitą pianę z białek, posolić do smaku i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i podawać z dodatkiem sosów np. pomidorowym

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 179

liście kapusty zwijamy w kształcie koperty. Układamy gołąbki w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym ogniu. Odlewamy 1 szklankę wywaru wlewamy sos paprykowo-pomidorowy , śmietanę roztrzepujemy dokładnie, zalewamy powstałym sosem gołąbki gotując jeszcze przez chwilkę. Smacznego

kgwjanczewo
Spaghetti z pietruszkowymi ćmulokami 190

Kto to wymyślił?! Cóż to za słowotwórstwo? Co to takiego te ćmuloki? A więc... Zanim poznałam ćmuloki, jadłam zwykłe, szare (powinnam raczej napisać zielone) pulpeciki z

wegetalerze
Salsa pomidorowa z kukurydzą 130

Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka (400g) krojonych pomidorów 1/2 cebuli sól pieprz szczypta pieprzu cayenne Można dodać równiez natkę pietruszki Cebulę pokroić w drobną kosteczkę

Jemy Pijemy
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 373

gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Dietetyczne leczo ze słodką nutą (134 kcal) 134

pieprz kolorowy bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie wlewamy passatę pomidorową i sos z ananasa i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę

e-PrzepisyKulinarne
Bites, czyli coś na ząb. 229

usmażone zadowolą nie jedno podniebienie. Czasem można sobie na takie rarytasy pozwolić. Każdy z nas jest tylko człowiekiem. ;) Bites'y idealnie komponują się z frytkami z piekarnika i sosami, np. pomidorowym i czosnkowym. Potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu od Przyprawy Premium 2 łyżki oleju rzepakowego dodatkowy olej do smażenia mąka do panierowania Pierś

MamaOskarka
Kalarepki w gęstym sosie 227

Kalarepki robimy dość często .I jako jarzynkę i jako danie jarskie i faszerowaną mięsem w sosach (koperkowym , pomidorowym lub innym ) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szybki Chińczyk 172

cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ  ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest

Taste Therapy