łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 papryka słodka dowolnego koloru 1 duża cebula 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Zalewa: 2 łyżki sosu tamari albo sojowego 1 szklanka wody 1 łyżka passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych(...)patelnię wrzucamy pokrojone warzywa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy tymianek, rozmaryn i smażymy do aż będą miękkie, co jakiś czas mieszając. W niewielkim naczyniu przygotowujemy zalewę mieszając wodę, sos tamari, passatę pomidorową, pastę miso i mąkę ryżową. Gdy warzywa będą gotowe, to dodajemy ugotowaną soczewicę i przygotowaną wcześniej zalewę i delikatnie mieszamy. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu
Lamarida.plporcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube plasterki) 1 mała cebula 250 g pieczarek 1 szklanka wina półsłodkiego czerwonego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego/lub trochę oleju sól, pieprz zioła prowansalskie Kilka godzin przed duszeniem schab umyć, pokroić w plasterki, rozbić za pomocą tłuczka i przyprawić z obu stron solą oraz(...)wino. Dodać podsmażone kawałki schabu i przyprawić ziołami prowansalskimi. Schab dusić pod przykryciem około 1,5-2 godziny*. Sos powinien lekko się zredukować. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. *mięso musi być miękkie i delikatnie odchodzić od widelca; ewentualnie przedłużyć czas duszenia, aż do uzyskania pożądanej miękkości schabu
Ugotowaćśrednia cebula – ok. 100 g 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody) 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego do doprawienia sosu: pół łyżeczki cukru, szczypta pieprzu chilli cayenne, sól i pieprz czarny do smaku mały pęczek koperku 3 łyżki oleju rzepakowego (2 łyżki do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego i 1 łyżka oleju(...)masłem). Na dnie naczynia ułożyć młodą kapustę, posypać ją posiekanym koperkiem oraz podsmażoną cebulką. Przemieszać. Bulion lekko podgrzać, dodać do niego śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać kapustę. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka owinięte w boczek. Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (funkcja góra-dół
Kulinarne Przebojemielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 18% sól, pieprz Wszystkie składniki na kuleczki dokładnie wyrobić. Dodać majeranek (wg gustu) i doprawić solą oraz pieprzem. Uformowane kulki(...)rozpuszczonego (na patelni) masła dodać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Po 1-2 minutach wlać śmietankę i całość dokładnie ze sobą połączyć. Po zagotowaniu sosu dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę podgotować i doprawić do smaku
Di gotujezawsze musi być mięcho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height(...)łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą
Oryginalny smakPrzyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę(...)kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą *** *** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy *** *** Roladki
Blog z Apetytemzielona papryka czerwona papryka żółta papryka igołomska papryka (opcjonalnie) puszka pomidorów krojonych bardzo dobrej jakości w gęstym sosie 2 łyżeczki (płaskie) słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 duże ząbki czosnku starte na tarce np. do parmezanu mały słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego 350 g suchego ryżu do Paella 130 ml białego hiszpańskiego wytrawnego wina litr bulionu szafranowego ugotowanego wcześniej(...)Ramy i wrzucić paprykę. Mieszając obsmażyć około 4 minut . Następnie dodać starty czosnek i puszkę pomidorów. Mieszając smażyć na dość dużym ogniu, nie więcej niż 3 minuty. W sos wmieszać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy
Z Kuchni Do Kuchnipomysł na zupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie. Do powstałej bazy dodajemy włoszczyznę, jak się chwilę pogotuje to dodajemy koncentrat pomidorowy. Osobno
upichconamyślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic czas przygotowania(...)połowie pieczenia. Wyjmij warzywa z piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj od razu, ale sos będzie jeszcze pyszniejszy, gdy postoi w lodówce przez godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. Podawaj do chipsów, pizzy, grzanek, nachosów i innych przekąsek
Chilli Czosnek i Oliwaszklanka mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru niecała szklanka ciepłego mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła 2 jajka Sos: 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia sól i pieprz Farsz: 12 plasterków salami 2 duże pieczarki 0,5 małej czerwonej papryki 0,5 cebuli ok. 100 g startego(...)gotowa zacząć wyrabiać rękoma, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę, aby podwoiło objętość. Sos: w miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej z nich uformować placek
Simply Foodmusztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony(...)Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemlubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem ok.15 minut. Całość blendujemy lub miksujemy na gładką masę. Sos mieszamy z makaronem i oliwkami pokrojonymi w plastry
e-PrzepisyKulinarneWitajcie.Tym razem kolejna propozycja na fileta z kurczaka :), coś innego, ale na prawdę bardzo dobre. A jest to filet z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym podany z makaron tagliatelle. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka czerwona pomidory bez skórki w puszce 150ml soku pomidorowego cebula makaron tagliatelle sól, pieprz, papryka słodka oliwa z oliwek Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy(...)rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli, następnie wrzucamy kurczaka i smażymy. Następnie dorzucamy paprykę, pomidory z puszki oraz wlewamy sok pomidorowy. Całość dusimy pod przykryciem aż papryka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. W oddzielnym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron tagliatelle, Z wierzchu na talerzu możecie
Gotuj z Mąkąniekiedy gotuję też z makaronem. W sezonie najlepiej zrobić ją z świeżych pomidorów a poza sezonem z passat czy przecierów pomidorowych. Przepis na sos z pomidorów idealny do zupy, znajdziecie tutaj . Post Domowa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesię do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..) 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 duże cebule (około 200 g ) 500 g mięsa mielonego 3 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia(...)cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję mielone mięso i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki makaronowej: Do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję
Uwaga Babcia Gotuje