sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:401/794)

Zupa z dyni piżmowej z soczewicą, suszonymi pomidorami i quinoą 148

ugotowanej białej quinoy 1 mała dynia piżmowa 500 gram 2/3 szklanki czerwonej soczewicy  8-10 suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos z ostrych papryczek kurkuma kumin mielona kolendra (ziarna) pieprz sól woda Wykonanie: Suszone pomidory i soczewicę należy namoczyć parę godzin przed gotowaniem.  Cebulę kroimy(...)soczewicę, doprawiamy kurkuma, kuminem, kolendrą, solą i pieprzem.  Gotujemy około 10-15 minut i dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, gotujemy do miękkości na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, odrobinę ostrego sosu i ugotowaną quinoę.  Gotowe

Quinoa Raz!
Warsztaty zero waste z Sokołowem i przepis na ziemniaki zero waste 111

firmą Sokołów i Akademią Smaku. Warsztaty poprowadził Piotr Kucharski wraz z Dagmarą. Niedługo do sprzedaży trafią nowe warzywne produkty  "Z gruntu dobre" np. gołąbki z grzybami w sosie grzybowym i pomidorowym, soczewica w pomidorach i  pasty do kanapek, bigos warzywny. Są to dania do samodzielnego podgrzania  w domu. Ja stronię od wyrobów garmażeryjnych, ale te z Sokołowa(...)parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści. W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą

AZgotuj!
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 172

pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez odparowanie wody).PRZYGOTOWANIE pizzy:Formę (blachę) smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy tworząc

kulinarnyJa
Domowy makaron szpinakowy z sosem pomidorowo-twarogowym 131

któraś płeć poszkodowana jest :) Więc nie trać czasu i bierz się za makaron! Makaron: 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 opakowanie mrożonego szpinaku Sos twarogowo-pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego 400 g twarogu półtłustego 70 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 75 g żółtego sera bazylia, czosnek, sporo słodkiej papryki Więc od makarony zacznijmy: wszystko(...)Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tyle ile trzeba. To znaczy sprawdzamy "na ząb" czy to już. Odcedzamy przelewamy przez moment zimną wodą i gotowe. Sos: szybko pójdzie, prosty jest. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wkruszamy twaróg i mieszamy żeby nam się to połączyło w jednolitą masę. Dolewamy zagęszczone mleko, przyprawy, ser ścieramy na grubych oczkach i połowę tego

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki bez zawijania 159

ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju(...)formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut

Mama Gotuje
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 227

gołąbków – zrumieniona kapusta świetnie współgra z soczystym, pikantnym mięsem. Sos własny z pieczenia jest najlepszą opcją – próbowaliśmy dodać do niego zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino, ale nie były to połączenia na tyle smaczne, aby je powielać. Dlatego proponujemy najpierw wpałaszować tzw. „gulasz”, a potem delektować się pomidorowym trunkiem na bazie Młota Lou . Zobacz, jak ognisty gulasz wygląda(...)przelać ten sos do garnuszka i chwilę podgotować, aby go zagęścić. Warto też podkręcić jego ostrość dodatkową porcją pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden punkt do atrybutu siły. Mimo

Nerds Kitchen
Bloody Mary 194

Krwawa Mary! Bloody Mary możecie przygotowywać w domu na wiele różnych sposobów. Możecie dodawać wszystkie przyprawy i dodatki jakie lubicie. Składniki: 40 ml wódki 180 ml soku pomidorowego 2-4 krople sosu Tabasco ½ łyżeczki sosu Worcestershire 10 ml soku z cytryny szczypta soli (najlepiej sól selerowa) szczypta pieprzu szczypta soli zwykłej łodyga selera naciowego do ozdoby lód Sposób wykonania(...)shakera wlej wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny, Tabasco, sos Worcestershire, sól, pieprz oraz lód. Wszystko dobrze wymieszaj. Na końcu zawartość shakera przelej przez sitko do wysokiej szklanki. Dodaj łodygę selera naciowego do dekoracji. Artykuł Bloody Mary pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Orientalny gulasz wołowy z batatem 123

batat 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki soku ananasowego 1 szklanka mięsnego bulionu 1 i 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka curry w proszku szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju pieprz sól(...)patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mięso i obsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, sok ananasowy i wodę. Dodać curry, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, imbir i chili. Wymieszać i dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu (około 2 – 2,5 godziny), do miękkości mięsa i co jakiś czas

Oryginalny smak
Mini Pizza - Przepis krok po kroku 301

pszennej (typ 450, 500 lub 550) 220 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży suszonych instant (1 opakowanie 7g) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru na sos: 200 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano sól , pieprz dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na przykład: salami lub szynka pieczarki(...)wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję sos oraz składniki na pizze: Do przecieru pomidorowego dodaję olej, bazylię, oregano, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Pieczarki, wędlinę oliwki kroję na mniejsze kawałki a ser ścieram na tarce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pizzerinki. 100

tuńczyk. Oprócz tego pieczarki, cebula, szynka i oczywiście ser. Do pizzerinek nie daję za dużo dodatków ponieważ są małe i nie ma na nich zbyt wiele miejsca. Sos zrobiłam ze swojego przecieru pomidorowego, ale możecie zrobić go również z pomidorów w puszce lub jeśli chcecie na szybko to po prostu posmarować pizzerinki keczupem. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki(...)ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 50 g. drożdży 2 łyżki mąki Ciasto: 3,5 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego domowego lub 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku sól.pieprz 1 łyżka oregano Dodatki: 150-200 g. sera żółtego kilka plastrów szynki 4 pieczarki 1 cebula 1 puszka

Agusiowe smakołyki
Roladki schabowe z farszem grzybowym 133

zielonej pietruszki ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu     *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na patelni podsmażamy przez chwilę(...)laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką *** *** Roladki podajemy z ziemniaczkami

Blog z Apetytem
Ryba z Warzywami 91

marchwi ·        Cebula ·        Koncentrat pomidorowy ·        Tymianek ·        Trochę sosu sojowego ·        Papryka ostra Sposób przygotowania: 1.    Fileta kroimy na mniejsze kawałki, solimy. 2.    Zanurzamy w roztrzepanym jajku(...)Następnie dodajemy fasole oraz kalafior, podlewamy odrobiną wody i prużymy aż warzywa będą miękkie. 9.    Przyprawiamy solą, sosem sojowym, tymiankiem, papryką. 10.          Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze prużymy. 11.          Przekładamy warzywa na rybę

Kulinarna Chwila
Scbab w piwie z ziemniakami 160

grube plastry 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe kilka kulek ziela i jałowca 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 2 łyżkami maggi) 2 łyżki sosu worcester sól i pieprz posiekany koper Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać(...)posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosami Wierzch posypać koperkiem

Czerwień i błękit
Kurczak po chłopsku 108

filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka łyżek kukurydzy z puszki 400ml bulionu lub rosołu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona(...)kukurydzy oraz pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy mięso, zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy sos sojowy i całość dusimy pod przykryciem przez około 25 minut *** *** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Jedną łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlewamy do gotującej się potrawy. Całość mieszamy i gotujemy do momentu

Blog z Apetytem