sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:408/794)

Jarski kapuśniak ze świeżej kapusty 136

powracać do jej smaku. Składniki: kapusta biała 1 mała główka, marchew 2 szt, pietruszka biała 1 szt, ziemniak 3 szt, cebula 1 szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kminek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, pieprz(...)rumienić to dodajemy make pszenn ą  i podsmażamy na zloty kolor. Następnie do cebuli dodajemy sos sojowy, podsmażamy jeszcze przez chwile, a następnie dodajemy do zupy. Do kapuśniaku dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Kapuśniak

kulinarne odsłony pati
GOŁĄBKI INACZEJ 145

500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski i wystudzić. Cebulę(...)czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety.  Pieczemy jeszcze 40 minut. Na końcu sos zagęścić wodą, mąką i śmietaną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Żeberka na ostro - dla Dominiki 250

ciemnego sosu sojowego    Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami,  dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić w plastry, papryczki umyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pad thai z krewetkami 53

masła orzechowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 1 świeża papryczka chili 2 czubate łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok z 2 limonek garść świeżej kolendry 1 marchewka 2 dymki  500 g krewetek dużych (tygrysich) Przygotowanie Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu(...)dymkę na 2-3 cm kawałki. Orzeszki zmielić drobno, ale nie na pył. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Chili posiekać.  Sos rybny, sos sojowy, cukier, sok z limonki, koncentrat pomidorowy i masło orzechowe, wymieszać.  Na dużej pateli z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej. Dodać czosnek, imbir i chili. Krótką chwilę podsmażyć, aż zacznie roznosić się zapach

Kulinarne Inspiracje
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 131

woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju(...)zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa   gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle przesmażam koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem kilka minut, następnie wlewam 2 kartoniki przecieru i dodaję kostkę rosołową i doprawiam do smaku gotuję kilka minut, wlewam śmietanę i jeszcze

Swojskie jedzonko
Sałatka kanaryjska 136

bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia laurowego. Składniki: (4 porcje) Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki) 800 g. małych lub średnich ziemniaków (u mnie wczesne) 200 g. gruboziarnistej soli morskiej Sos paprykowo-pomidorowy z krewetkami 8 szt. czerwonych krewetek argentyńskich, całych (lub innych dużych) 2 duże dojrzałe pomidory 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 6 listków laurowych(...)pokrojone w małą kosteczkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek). Smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną ostrą papryczkę (ilość według prywatnych upodobań i możliwości ;-) ). Duś pod przykryciem 5 minut. Sos przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Na warzywach połóż krewetki, przykryj patelnię i duś 3 minuty na małym ogniu. Odwróć

Delicious Place
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 373

idealnie wpasowała się w mój gust. Potrzebne nam: *300g makaronu kokardki *na sos z mięsem: - 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 400 ml passaty pomidorowej - tymianek, oregano *sos beszamelowy: - niecałe 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tartego parmezanu Przygotowanie:  Makaron ugotować w osolonej wodzie

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron z pesto pomidorowym z bazylią 137

czyli makaron z pesto, możecie mieć w jakieś 10 minut. Bardzo polecam. I koniecznie spróbujcie tego pesto z grzankami. Grzanki z dodatkiem pomidorowego pesto są obłędne! Całość składników blendujemy – możemy mieć pesto idealnie gładkie lub sos z malutkimi kawałkami warzyw, taką konsystencję lubimy najbardziej {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/09\/pesto.jpg","recipeIngredient":["Ulubiony(...)przyprawami.\r","Blendujemy do ulubionej faktury sosu - mniej lub bardziej g\u0142adkiej.\r","Pr\u00f3bujemy i w miar\u0119 konieczno\u015bci doprawiamy.\r","Sos podajemy z makaronem i parmezanem."]} Drukuj Makaron z pesto pomidorowym z bazylią Składniki Ulubiony makaron Pesto pomidorowe 2 spore świeże pomidory 1/3 szkl. oliwy szczypta cukru 4 łyżki pestek słonecznika 2 ząbki czosnku 5 łyżek startego

Mieszam w Garnku
Kurczak po toskańsku 253

początek wakacji, będzie idealne! :) Składniki: Mięso 2 duże filety z kurczaka czosnek granulowany rozmaryn sól   pieprz Sos: 2 cebule   1,5kg pomidorów (lub gdy jesteśmy nie w sezonie- 800g pomidorów z puszki, bez skórki)   2 łyżki koncentratu pomidorowego   250 ml bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody)   2 łyżeczki oregano(...)części i wrzucamy na patelnię do cebuli. Jeśli używacie pomidorów z puszki postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;)  Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Czerwona Porzeczka
Sos boloński. 87

taka konkurencja to dopiero powód do dumy. Jako pierwszy przygotowałam sos boloński w klasycznym wydaniu. Istotne jest tu długie gotowanie, które pozwala uzyskać wspaniały, intensywny smak. Do przygotowania sosu wykorzystałam passatę pomidorową, którą otrzymaliśmy od firmy Jamar. Jak wypadł test? Pomyślnie ;) Producent zapewnia, że produkt nie zawiera konserwantów, co jest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny(...)smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)  125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego lub czerwonego wina wytrawnego 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki (można pominąć) sól

zadanie-gotowanie
KOTLETY PAPROCHY 150

obiad dla gości👍 Składniki na 6 porcji -500 g mięsa mielonego -300 g kapusty białej -2 jajka -pół szklanki kaszy bulgar/jęczmiennej (nie gotujemy) -1 cebula sos -2 kostki drobiowe -1 słoiczek koncentratu pomidorowego +płaska łyżka skrobi ziemniaczanej+łyżka śmietany Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy drobno. 2. Surową kaszę, kapustę, cebulę, mięso, jaja przyprawiamy wedle uznania(...)Formujemy kotlety. Następnie obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Gotujemy wodę (ok.półtorej litra) i wrzucamy kostki, aby się rozpuściły. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i powstałym sosem zalewamy kotlety. Można zagęścić sos skrobią ziemniaczaną zmieszaną ze śmietaną. 4. Pieczemy ok 60 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kurczak po chińsku inaczej 401

kryję się z tym. Plus ryż i kurczak, przyprawy i danie gotowe.  Składniki: pierś kurczaka opakowanie mieszanki chińskiej (mrożonej) szczypta chili sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 ml wody Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, zalać sosem sojowym i odstawić do zamarynowania.  W woku rozgrzać niewielką ilość oleju, przełożyć(...)zamarynowanego kurczaka i podsmażyć. Gdy będzie prawie gotowy dodać do niego mieszankę chińską. Podlać wodą i przykryć pokrywką.Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku: solą, pieprzem i chili.  Jeśli sos jest za rzadki należy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić z wodą i zagęścić go. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 143

łyżki ananasa w kawałkach kilka kolb małej marynowanej kukurydzy pół słoiczka marynowanych kiełków sojowych 1 łyżeczka mąki z tapioki 1/2 bulionu z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego/rybnego 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3/4 szklanki wody (opcjonalnie) olej kokosowy do smażenia papryka chilli (opcjonalnie do zaostrzenia smaku) Przygotowanie:  Filet(...)chwili dodajemy kurczaka i smażymy,aż się zrobi biały.  Następnie dodajemy pomidory, ogórka, ananasa pokrojonego w kostkę, kolby kukurydzy marynowanej oraz koncentrat pomidorowy i smażymy przez chwilę.    W dalszej kolejności dodajemy sos sojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy.  Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie i zalewamy nim warzywa i kurczaka, aby zagęścić

Bon appetit mon amie
Spaghetti Bolognese 191

instrukcją na opakowaniu.  Gdy mięso już dojdzie dodajemy przecier pomidorowy oraz bazylię całość mieszamy i czekamy aż połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min. Jeżeli całość się już podgotowała dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozkładamy makaron z serem na talerzu i zalewamy sosem - GOTOWE.   Cebulę kroimy(...)drobną kostkę, czosnek wygniatamy praską lub bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę Dodajemy mięso i przyprawy Gdy mięso już dojdzie dodajemy bazylię mieszamy całość Dodajemy przecier pomidorowy mieszamy Gotowy sos próbujemy i doprawiamy jeszcze do smaku Wykładamy makaron i posypujemy serkiem

Sprawdzone przepisy kulinarne
Penne rigate z sosem bolognese 144

ciepłe dni i dzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar , mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni. Składniki: 400 gram(...)kroimy w drobną kostkę. Mięso podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Smażymy do zarumienienia cebuli. Dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżo posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 30 minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Mieszamy wszystko razem (my tak najbardziej lubimy) ale można też suchy makaron polać sosem

Życie zaczyna się w kuchni