schabu 1,5 kg papryki (mix kolorów) 3 duże cebule 2 płaskie łyżki mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, olej 1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Paprykę kroimy w słupki, cebulę w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab oprószony 2 łyżkami(...)szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie wyparować. Po tym czasie papryka powinna być już miękka. 3. Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę
Szefowa kuchniWami tym dzielić. Really. Dzisiaj ultrakrótko. Dlatego, że za chwilę smażę z rozmarynem i tymiankiem pierś kaczki, a batat na puree się już gotuje. Jest też malinowy sos i marynowana kalarepa. I jest też deser na bazie mascarpone. I serio, nie dam Wam tego przepisu. Jest ciemno i nie zrobię dla Was odpowiednich zdjęć. Jednak na pocieszenie rzucam coś(...)przyprawy: sól, pieprz, majeranek i wędzoną paprykę. Podduś składniki razem kilka minut. Dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego i kukurydzę. Smaż składniki 5-6 minut. Dodaj passatę pomidorową i duś sos 10 minut. Wystudź składniki, dopraw, dodaj jajko i wymieszaj. Wydrążone papryki przygotuj i nałóż farsz. Umieść tak przygotowane papryki razem z "czapkami" na blaszce, a następnie w piekarniku
Mango PapajaSkładniki na 2 pizzę (ok.20 cm) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 8 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody łyżeczka miodu szczypta soli sos: 200 g pomidorowego puree przyprawa do pizzy dodatki: 100 g fety 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół garść rukoli Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu na każdą pizzę kładziemy garść rukoli. Smacznego :) 1 pizza zawiera : 660 kcal
Powiedz dietom nieObiad dla wielbicieli ostrych smaków. Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym z chili podany z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 gruszka, 1 cebula, puszka pomidorów krojonych, świeża pietruszka, olej kokosowy, pieprz, sól, rozmaryn, słodka papryka, chili Przygotowanie Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż(...)kokosowym. Czerwoną paprykę, chili, cebulę i obraną gruszkę pokrój w kostkę. Wszystko dorzuć do mięsa i smaż, aż warzywa i gruszka zmiękną. Następnie zalej wszystko krojonymi pomidorami wraz z sosem. Danie przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj
Fit&Fast Kitchenwiększym gronie, ponieważ wygodnie dzieli się ją na porcje i podaje z różnorodnymi sosami. Ponadto rewelacyjnie się prezentuje, dodając kolorów na naszym stole . Zazwyczaj podaję ją z sosem czosnkowym oraz pomidorowym. Sprawdzi się także z guacamole, czyli pastą z awokado. Zachęcam do wypróbowania. Quesadilla z kurczakiem i warzywami 2 szt. tortilli pszennej 1 filet z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki(...)pokrój papryki. Przygotuj pozostałe składniki. Do usmażonego kurczaka dodaj pokrojone papryki, kukurydzę i jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszaj, opcjonalnie dodaj jeszcze przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i całość wymieszaj. Na suchej patelni (lub delikatnie posmarowanej masłem) ułóż placek tortilli, a na nim połóż kilka plasterków sera żółtego i posyp mozzarellą. Następnie nałóż wcześniej przygotowany farsz (wskazówka: musi
Przepisy na widelcuwyboru mamy sporą gamę sosów o niezwykle intensywnych smakach; past, które są idealne jako przyprawa lub baza do każdego dania; pikli oraz chutney. Moja propozycja znanej z dzieciństwa potrawy z nutą orientu zabierze Was w kulinarną podróż. Aromaty i smaki Indii rozgrzeją każdego w mroźne dni. Zapiekankowe łódeczki Składniki: 350 g sos Patak’s Pomidorowy Tikka Masala 4 sztuki bułek(...)Kurki czyścimy, dokładnie myjemy i większe z nich przekrajmy na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki oraz tofu, które podsmażamy na maśle do momentu zarumienia się składników. Potem wlewamy sos, dodajemy przyprawy, wszystko dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy farsz nakładamy na nasze łódeczki (ilość zależy od gustu i wielkości bułki - mi wyszło 8 sztuk
Projekty ze smakiemcienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 1 łyżka oleju Sposób przygotowania Nadzienie: Z jego przygotowaniem schodzi dłużej(...)dodajemy pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Rolada: Mięso łączymy
Kuchnia w czekoladzieszczypta cukru Składniki dodatkowe: – 300g piersi z kurczaka lub indyka – 200g mrożonego groszku – 200g żółtego sera – 2 papryki – 1 cebula Składniki na sos: – 300ml przecieru pomidorowego – 2 ząbki czosnku – 1/3 łyżeczki oregano – szczypta cukru – sól, pieprz Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera(...)kostkę paprykę i groszek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodajemy mięso, chwilę podsmażamy razem i ściągamy z palnika. W czasie duszenia warzyw przygotowujemy sos. Sos: Przecier umieszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oregano, cukier, sól oraz pieprz i zagotowujemy. Dwie łyżki sosu rozprowadzamy po dnie brytfanny. Każdy naleśnik posypujemy serem (połowę zostawiamy
Be Fit Be StrongSkładniki (4 hamburgery): - 4 żytnie bułki - 500g mięsa mielonego wołowego - kilka plasterków pomidora - garść orzeszków pini - 3 pieczarki - rukola - sól morska - świeżo mielony pieprz - 4 łyżeczki musztardy francuskiej Sos: - 250ml przecieru pomidorowego - 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki - sól i świeżo mielony pieprz (do smaku) - przyprawa chili (szczypta) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano Sposób przygotowania: - z mięsa wołowego uformuj(...)pokrojone w plasterki pieczarki; - orzeszki pini podsmaż na suchej patelni, aby były podprażone - bułkę podgrzej w piekarniku tuż przed podaniem ok.1-2 minuty (rozgrzany piekarnik do 200 stopni) - wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw wedle upodobania; - do ciepłej bułki dodaj plasterki pomidora i pieczarek, sos, rukolę, a na to połóż usmażonego kotleta, następnie na każdego hamburgera po 1 łyżeczce
MintTastejajko 12 (sporych) łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec 5 łyżek jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2-3 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego (najlepszy koncentrat jest w NETTO, ma tak świetny smak że nie trzeba go już przyprawiać) Sposób przygotowania: Serek wykładamy na sito, by odcedzić z nadmiaru śmietanki i odstawiam(...)jeśli nie macie to wyłożonej papierem do pieczenia ciasto rozprowadzamy zwilżoną w wodzie łyżką, wygładzając je na powierzchni placek z wierzchu smarujemy koncentratem a na sos wykładamy równą warstwę odcedzonego serka grani górę posypujemy lekko ziołami prowansalskich wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut Po tym czasie wyjmujemy placek z piekarnika i wykładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsurowej czarnej soczewicy 2 puszki fasoli czerwonej (lub 1 czerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego świeżo wyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie(...)wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Następnie, wrzucamy opłukaną i odcedzoną czarną soczewicę, odcedzoną fasolkę, zalewamy pomidorami, octem balsamicznym i sosem sojowym. Dodajemy przecier pomidorowy i dwie szklanki wody, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze przez około pół godziny
Lamarida.plSteki z indyka z sambal oelek – czyli filet z indyka w ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie(...)jeśli podamy go z ryżem. Steki z indyka z sambal oelek: 4 grube plastry piersi z indyka 4 łyżki syropu klonowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu Worcestershire 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka sambal oelek (dla fanów bardzo ostrego – 1,5) 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz posiekana
Poezja smakukaszy gryczanej i kolorowych warzyw. Po podsmażeniu na oleju, stają się chrupiące i bogate w smaku. Najczęściej podaję je z sosem szpinakowym , ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella. SKŁADNIKI / 4-6 sztuk(...)cukinii przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko DODATKOWO olej do smażenia sos szpinakowy WYKONANIE Kaszę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, ostrożnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy
cool and mintymąki pszennej tortowej -5 dag świeżych drożdży -łyżeczka soli -4 łyżki cukru -2,5 szklanki ciepłej wody -5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego -łyżeczka oregano SOS -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -duży ząbek czosnku -3 łyżki oliwy lub oleju -sól -pieprz -oregano -bazylia DODATKI -szynka pokrojona w paseczki -starty żółty ser Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy trochę mąki(...)chwilę wyrabiamy, ma być elastyczne i gładkie. Odkładamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.W ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek Wałkujemy na duży prostokąt , od połowy smarujemy sosem, układamy szynkę, posypujemy serem i oregano oraz bazylią. Składamy jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi. Kroimy na pionowe paski Następnie zwijamy, okręcając jeden oraz drugi koniec. Układamy na blaszce wyłożonej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzachowuje formę, dobrze się kroi i co najważniejsze smakuje wyśmienicie :) spód: 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw 30 g startego żółtego sera jajko łyżeczka suszonego oregano sos: szklanka passaty pomidorowej łyżka posiekanej cebuli pół czerwonej papryki łyżka oliwy sól i pieprz do smaku dodatkowo: kulka mozzarelli ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek Makaron Lubella Mini Rurki(...)kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebule z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Artykuł Pizza makaronowa
Mienta blog