zanurzone w aromatycznym sosie, to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 młodej cukinii 6 cienkich plasterków wędzonego boczku 1/2 szklanki mąki do obtoczenia roladek 1 ząbek czosnku olej do smażenia 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki słodkiej(...)przez chwilę podsmażamy *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie *** *** Roladki z warzywami dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej
Blog z Apetytemprzygotowania i ilość porcji 20 minut, 2 porcje Produkty 200g makaronu penne, 1 x awokado, 1 x pierś z indyka, 2 x ząbki czosnku, 4 x małe łyżeczki koncentratu pomidorowego, 8 x pomidory koktajlowe, natka pietruszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Pierś z indyka myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy(...)rozcinamy na pół i wyjmujemy pestkę. Za pomocą łyżeczki wybieramy miąższ z obu połówek, a następnie ugniatamy go widelcem. Tak przygotowaną masę dodajemy na patelnie. Następnie do sosu dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i wszystko mieszamy. Aby sos nie był zbyt gęsty można dodać odrobinę wody. Następnie kroimy natkę pietruszki i dodajemy ją do sosu. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie
Fit&Fast Kitchenmłoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić na odrobinie oleju(...)przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić go do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą cukru. Dusić aż sos zgęstnieje i odparuje z niego nadmiar wody. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówprzygotowane kotleciki będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Intensywny smak sosu doskonale podkreśla koncentrat pomidorowy Pudliszki . Kotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw. Kotleciki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz łyżka siekanej natki pietruszki bułka tarta do panierki olej do smażenia Sos: 2 cebule(...)rozpadły się podczas smażenia. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Sos: Na patelni rozgrzać olej i masło. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić, dodać do cebulki, smażyć ok 5 minut. Podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i przyprawić do smaku. Włożyć usmażone kotleciki, posypać startą mozzarellą i dusić pod przykryciem
Smakołyki Asiok.250g) (fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe Dużą patelnie z oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała(...)marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką sosu sojowego, cukrem oraz solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. W między czasie obieramy dokładnie rybę z ości
Kolizje Smakówkawałek imbiru 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka kiełków sojowych 4 liście kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu smabal oelek lub sriracha (w wersji łagodnej koncentrat pomidorowy) olej kokosowy do smażenia makaron chow mein Przygotowanie: Filet kroimy na małe kawałki, posypujemy pieprzem oraz polewamy sosem sojowy. Odstawiamy na kilka minut. Makaron gotujemy(...)oleju kokosowym podsmażamy cebulę,czosnek i imbir. Dodajemy sambal oelek lub sos sriracha (jeśli ma to być wersja łagodna to tylko 2 łyżki koncentratu pomidorowego), a po chwili zamarynowane w sosie sojowym kawałki kurczaka. Kiedy kurczak się podsmaży na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski kapustę pekińską oraz odsączone kiełki sojowe. Mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku sosem
Bon appetit mon amierozpuści, odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Zapiekankę najlepiej
MarciochaKucharzypolecimy banałem. Nic prostszego ugotować włoszczyznę, jak na poczciwą pomidorówkę. By osiągnąć smak umami uwielbiam dodać seler naciowy do bulionu i odrobinę sosu sojowego. Na patelni duszę cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i pomidorki koktajlowe. Dodaję bulion, passatę pomidorową, przelewam wszystko do garnka i gotuję chwilę z ząbkiem czosnku. Osobno gotuję makaron i doprawiam filet z łososia. Doprawiam płynną część dania(...)cebula 1/2 selera 1 por 1 pietruszka 2 suszone grzyby listek laurowy goździk ziele angielskie gwiazda anyżu sól, pieprz, cukier, sos sojowy Zupa pomidorowa (na 3- 4 porcje): 1 papryka 10 pieczarek 1 marchew 300 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g łososia świeżego
Mango Papajaczarnego mielonego pieprzu Galeo 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 mała czerwona cebula olej do smażenia Na sos: 5 szklanek bulionu 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego* szczypta cukru(...)łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 i 1/2 łyżki mąki *możecie dodać więcej, jeśli wolicie mocniej pomidorowy smak, my wolimy łagodniejsze sosy Przygotowanie: Przygotowujemy sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i chwilę przesmażamy wszystko na zasmażkę. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy na mniejszym ogniu
Słodkie okruszkimąki 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą w równych proporcjach 20g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru płaska łyżeczka bazylii płaska łyżeczka oregano 4 łyżki oleju Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu sól, pieprz po łyżeczce oregano i bazylii pół łyżeczki tymianku Dodatki: jarmuż 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, odrobina papryki ostrej pomidor(...)już umyty, oczywiście pomijamy ten krok. Dodajemy do niego oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Odstawiamy na jakieś 15-20 minut. Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną
Czerwona Porzeczkazupę pomidorową: 1,5 litra rosołu 200g przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany 30% (ew.12%) sól, cukier, sos sojowy do smaku 1-2 łyżki posiekanego koperku Przepis na zupę pomidorową - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Rosół przecedzić. Przecier pomidorowy przesmażyć na maśle, doprawić cukrem (nie przypalić). Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody(...)rozetrzeć, aby nie było grudek mąki. Krok 2. Rosół doprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać przesmażony koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą lub sosem sojowym i ewentualnie cukrem. Następnie zupę pomidorową zagotować, po kilku minutach wyłączyć ogień. Gotową zupę pomidorową podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem, ryżem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jako wkładkę do zupy można także
Moja Książka Kucharskamąki pszennej + 3 łyżki 100 g. mąki krupczatki 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml. ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Sos 1 szkl. przecieru pomidorowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru po 1 łyżeczce drobniutko posiekanych świeżych ziół: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn (lub jeszcze inne, które lubisz) sól i pieprz do smaku(...)dodatkową mąką pszenną). Zrób z ciasta kulę i włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Sos: Do rondelka wlej przecier, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i zioła. Gotuj na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Grzyby dokładnie umyj
Delicious Placeblogowanie brak czasu.Mam nadzieję że spodoba się Wam jakiś przepis i go wykorzystacie. Życzę Wam udanych urlopów i słonecznych wakacji :) Korniszony Pikle w ketchupie Sos przecierowy Przecier pomidorowy z ziołami Sałatka z pomidorów, marchewki i cebuli Sałatka z cukini Pomidory lima Sos słodko-kwaśny
Sama słodycz i szczypta chilinajlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól pieprz bazylia oregano papryka słodka i ostra olej koperek dodatkowo: ugotowany makaron typu łazanki. Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie(...)solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Makaron przekładamy do gorącego sosu, mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Jeśli lubimy - przed podaniem posypujemy startym parmezanem
Walijskie PichcenieZiemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na nich bakłażana, następnie warstwę sosu mięsno-pomidorowego, na to znowu bakłażan i ziemniaki, jeśli jeszcze kilka plastrów zostało. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym (polecam przepis z Canelloni) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut
Kulinarne Inspiracje