sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:402/794)

Makaron z sosem z boczniaka 171

makaronu (muszelki) 450 g boczniaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta oregano 1 łyżka sosu sojowego szczypta majeranku sól pieprz tłuszcz do smażenia natka pietruszki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić. Boczniaka posiekać w paseczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałkę, cebulę w drobną kostkę. Wszystko wymieszać w naczyniu(...)smażyć aż odparuje cały płyn. Dodać przyprawy i sos sojowy, podlać szklanką wody i dusić aż grzyby i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Sos wymieszać z makaronem i podgrzać przed podaniem. Posypać posiekaną natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 172

główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz     Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć(...)podsmażyć na maśle, na samym końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć bardzo krótko. Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Danie Mięsne z Patelni i idealne prezenty na Święta 173

Łodygi Selera   - 1 Por   -1 Cebula   -2 Ząbki czosnku   - 10 Łyżek ugotowanego ryżu (dowolnego)   - 6 garści szpinaku świeżego   - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego   - 4 łyżki przecieru pomidorowego   - przyprawy do dania: sól i pieprz do smaku  2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki - 2 łyżki oleju rzepakowego        PRZYGOTOWANIE(...)rumiano .    Następnie dodaję  drobno posiekany por i seler.    Smażę jeszcze kilka chwil.    Doprawiam.    Dodaję mięso, ryż oraz sos sojowy i przecier pomidorowy.   Zmniejszam ogień , duszę ok 5 minut .    Dodaję natkę oraz szpinak.    Duszę ok 3-4 minut.    Podaję od razu

Gotowanie Patki
Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 295

mąki pszennej razowej, ale można dodać tylko orkiszową 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju 150ml ciepłej wody + 2-3 łyżki dodatkowo Sos: 250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: wędzony łosoś ser camembert papryka czerwona kilka różyczek podgotowanego brokuła kukurydza z puszki pół(...)trochu wlewamy wodę i próbujemy zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dolewamy wody, jeśli za bardzo się klei można podsypać mąką. Odstawiamy na chwilę. Sos:    Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.    Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej

Czerwona Porzeczka
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 185

sera koziego3 świeże figiok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)200 g kurek2 ząbki czosnku1 mały kartonik pasty pomidorowejsuszone oreganoświeża bazyliasól, pieprzgranulowany czosnekoliwa łyżka masłasos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.Kurki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu(...)wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiemOdstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. smażymy szpinaksmażymy na maśle kurkipizza przed

Bon Appetit Małgorzaty
Mini Pizza – Pizzerinki 155

pizzerinek na ciasto : 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 220 ml letniej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru na sos: 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju lub oliwy duża szczypta oregano duża szczypta bazylii sól , pieprz na górę pizzerinek kładziemy to co lubimy ja użyłam : salami lub szynki pieczarki ser żółty mozzarella(...)kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę . Przygotowanie sosu i dodatków na mini pizza : Do miseczki wlewam przecier pomidorowy , olej , dodaję przyprawy : oregano , bazylię , dużą szczyptę pieprzu , szczyptę soli . Całość dokładnie mieszam , sos jest gotowy . Umyte i osuszone pieczarki drobno kroję . Wędlinę kroję na mniejsze

Uwaga Babcia Piecze Chleb
pizza z pieczarkami, papryką i salami 190

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. składniki na wierzch: 200 g pieczarek 100 g salami 1 papryka 1 cebula 200 g sera żółtego sos lub koncentrat pomidorowy oregano, tymianek, bazylia wykonanie: Ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy sosem i posypujemy ziołami. Następnie układamy warstwami: salami, pieczarki, cebulę, paprykę. Na koniec posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Faszerowane rolady z mięsa mielonego 258

pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 plasterki suszonych grzybów Przyprawy: sól(...)grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut *** *** W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki. Przed podaniem

Blog z Apetytem
Pikantny sos słodko- kwaśny z cukinii, papryki, cebuli i pomidorów do słoików 93

dusimy na malutkim płomieniu 2 godziny często mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączamy płomień, sos zostawiamy do następnego dnia w temperaturze pokojowej. Cukinia w tym czasie zupełnie się zeszkli. Na następny dzień sos zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, gotujemy 20 minut na mniejszym płomieniu bez przykrycia, dodajemy cukier, ocet, paprykę chili, pieprz, mieszamy, gotujemy 5 minut(...)razie potrzeby bardziej doprawiamy. Sos powinien być dość gęsty. Smacznego :)) cukinia, cebula, papryka, koncentrat pomidorowy

Bułka z Chlebem
Włoska sałatka z makaronem 182

sztuk oliwek 8 sztuk suszonych pomidorów 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy ziołowej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki bazylii suszonej lub kilka listków świeżej Sos: 2 łyżeczki Pesto pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Cukinie pokroić na cienkie plasterki grubości 2-3 cm i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy(...)niej sos, pomidory, oliwki i makaron. Wszystko razem wymieszać, dodać ziół i gotowe. Przepis na domowe Pesto pomidorowe: http://kuchniawedwoje.pl/pesto-z-suszonych-pomidorow/ Krok po kroku: 1. Podsmażyć plasterki cukinii 2. Wymieszać składniki na sos 3. Wymieszać wszystkie składniki Pobierz wersję do druku: Pobierz Włoska sałatka z makaronem Artykuł Włoska sałatka z makaronem pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Sos paprykowy/Pasta paprykowa wg Aleex (TM5) 208

niego wracać. Polecam. Składniki: • 3 kg czerwonej papryki • 1/2 szklanki oliwy z oliwek • 1/2 szklanki octu • 1 szklanka cukru • 2 łyżki soli • 1 główka czosnku • 1 szklanka przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: SOS: 1. Paprykę dokładnie umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. 2. Włożyć ją do garnka, dodać ząbki czosnku i rozdrobnić blenderem (można to także zrobić w naczyniu(...)miksującym Thermomixa - 30s/obr.9). 3. Dodać przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, ocet, cukier oraz sól i gotować ok. 15min ( W Thermomixie 15min/100'C/obr.1. Na pokrywie można postawić koszyczek, żeby sos nie chlapał). Gotować, aż sok częściowo odparuje i sos zgęstnieje. 4. Gorący sos przełożyć do wyparzonych w piekarniku słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku w temperaturze 120 stopni C przez

W mojej kuchni
Zapiekany makaron z sosem bolońskim 169

zbyt dużo czasu i będzie doskonałym pomysłem na obiad. Z całą pewnością danie to pokochają także Wasze małe pociechy :)   Zapiekany makaron z sosem bolońskim – składniki 500 g makaronu np. rurki 300 ml passaty pomidorowej 500g mięsa mielonego 50g parmezanu szczypta oregano szczypta tymianku 2 ząbki czosnku 1 cebula Zapiekany makaron z sosem bolońskim – przepis Makaron gotujemy(...)oleju. Dodajemy mięso mielone (jak już będzie się podsmażało dzielimy je na mniejsze kawałki). Jak mięso będzie już podsmażone, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i całość jeszcze przez chwilę dusimy. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia żaroodpornego, polewamy sosem bolońskim, posypujemy połową startego parmezanu i przykrywamy drugą częścią makaronu i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 172

Zapraszam.   1 kg.katkówki mielonej 2 czerstwe bułeczki 2 szklanki.mleka do namoczenia bułek 2 duże cebule 2 cukinii 1 marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 cm.startego  imbiru 1 szklanki.bulionu 2 łyżeczki tymianku sól pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona 1 łyżka mąki pszennej 10 dag.sera żółtego 5 dag.pokruszonych orzechów włoskich pęczek natki(...)wyrobić mięso  ,dodać cukinię z marchewką ,i delikatnie połączyć. Uformować klops , Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką.Piec w piekarniku godzinę.Wyciągnąć ,zalać sosem z koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem ,solą i pieprzem i startym kawałkiem imbiru,   Zalać mięso sosem i posypać po wierzchu wymieszanym z orzechami włoskimi startym żółtym serem, posypać obiema

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron z pomidorowymi polędwiczkami i marchewką 112

pomarańczowa, z marchewkowymi paseczkami i pomidorowymi polędwiczkami. Składniki: ok. 300 g makaronu np. maccheroni, 1 duża polędwiczka wieprzowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego,   1 duża marchew, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki(...)oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy np. grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy

Moniki Smakołyki