sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:410/794)

śledzie po skandynawsku 160

się zamarzyło zrobić śląskie brateringi, to musiałam kupić je mrożone... Tak, czy inaczej, gdy udało mi się świeże kupić, to swego czasu podawałam przepis na śledzie w sosie paprykowo-pomidorowym . Teraz sięgam do kuchni skandynawskiej, która ze śledzi ma nawet tort, na który notabene poszukuję przepisu. śledź zapiekany w sosie śmietanowo-chrzanowym 800 g świeżych niesolonych oczyszczonych śledzi, 1 łyżka

Eksperyment sobotni
Schab duszony w sosie węgierskim 98

słodkiej (płaska) 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 5 łyżek oleju Sos: 750 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego   2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć(...)sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Na końcu sos połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić łyżką mąki. (Mąkę należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać odrobinę sosu i dopiero wtedy połączyć z resztą.) U mnie nigdy nie ma potrzeby, ale sos można

Di gotuje
Zapiekane muszle 8071

moim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną(...)smaku. Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano. Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać bazylię i oregano. Wylać to na spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część

Fabryka pomysłów
Roladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem 176

Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez godzinę co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę *** *** 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę

Blog z Apetytem
Adios pomidory 114

Niestety, to już ostatnie działkowe pomidory. Tutaj w wersji uduszonej na oliwie, dwukrotnie przetartej. Rzadki sos stał się pomidorową, gęsty został dodany do spaghetti. Razem z bazyliowym pesto, smakował wyśmienicie. Bazylia oczywiście też z ogródka. Orzeszki pinii niestety nie :) Sos mimo, że klasyczny z uduszoną cebulka i czosnkiem był niepowtarzalny. Do zobaczenia, drogie pomidory, w przyszłym roku

Cytryna&Co.
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 144

Idealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym.  Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty(...)samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia, a na sam koniec zalać sosem (tzn. w misce wymieszać ze sobą 2 jajka + 1 żółtko; następnie dodać śmietanę i mleczko kokosowe; przyprawić solą, pieprzem; a na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i starty żółty ser; całość ze sobą wymieszać, aby powstała gładka masa). Do rozgrzanego piekarnika

Ugotować
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 157

ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester [sos sojowy (woda, fermentowane nasiona soi, fermentowana pszenica, sól), cukier, ocet spirytusowy, przecier pomidorowy, sok jabłkowy, przyprawy], cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, 1,8% sos sojowy (woda, fermentowane nasiona soi, fermentowana pszenica, sól), 1,8% cebula, 1,2% czosnek, 1,1% papryka, sól, papryczka chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena(...)Sól: 0,98 g Lunter Tatar pasta z papryką Dostępność: Tesco Składniki :  woda, nasiona soi, sterylizowane warzywa 20% (ogórki, papryka), przecier pomidorowy, muszrarda (nasiona gorczycy, cukier, ocet, przyprawy), olej rzepakowy, sos Worcester (sok jabłkowy, przyprawy), cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, sos sojowy, cebula, czosnek, papryka, sól, chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena: 3,99zł/115g Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
Pulpety indycze w sosie serowo-warzywnym na kluskach śląskich XXL. To dopiero niezły klops ;) 139

głowy ;) A dzięki temu, że klopsy były w samym wywarze - niedoprawione mogłam zadecydować jak je podać. Od Męża usłyszałam: zrób je inaczej niż zawsze (przeważenie jemy klopsy w sosie koperkowym bądź pomidorowym). Złapałam smaka na serową nutę, ale też nie mogłam nie wykorzystać możliwości podania dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz

Kuchnia po mojemu
Kurczak słodko-kwaśny 372

puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Mięso kroimy w kostki 2-3 cm, wkładamy do miski i mieszamy z solą i wódką, odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 207

parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować.  Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki  Hortex 1 szklanka soku pomidorowego pikantnego marki  Hortex 1/3 szklanki mleka kokosowego(...)smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam sokiem z cytryny i jeśli jest taka

Mango Papaja
Sałatka Chili Con Carne 110

mielonego mięsa wieprzowo-wołowego szklanka mleka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka suszonego oregano 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku(...)płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku

PatiGotuje
Duszona karkówka z cebulką 155

innego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:) Duszona karkówka z cebulką Składniki: 1kg karkówki 3-4 duże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru pomidorowego łyżka stołowa musztardy łyżka stołowa pikantnego ketchupu łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka octu łyżeczka sosu sojowego lub maggi Mięso kroimy

Aromatyczne Podróże
Bitki wołowe w sosie 328

choć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka(...)czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje mięso było dobrej jakości i bitki

Poezja smaku
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 127

papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad.  Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie  (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu(...)kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Gulasz wołowy z ziemniakami 90

gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę(...)jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ). Na każdy talerz

R'n'G Kitchen