sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:414/794)

PLACKI Z KALAFIORA Z CURRY Z SOSEM JOGURTOWO - MIĘTOWYM 153

bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka łagodnej przyprawy curry w proszku

Kuchnia w opałach
Papryka faszerowana 130

Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso

Qchnia po prostu
Pora na pomidora, czyli makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów 114

dodajemy wszystkie przyprawy z wyjątkiem listków bazylii i kontynuujemy smażenie przez 2 minuty, na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę z gotowania makaronu, całość zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut (możemy skrócić nieco czas gotowania, jeśli preferujemy sosy bardziej rzadkie lub wydłużyć czas jego smażenia, jeśli wolimy sosy bardziej gęste). Gotowy sos doprawiamy do smaku(...)soli i cukru, jeśli użyjemy kwaśnych pomidorów, na pewno będziemy musieli nasz sos troszkę bardziej dosłodzić, podobna sytuacja może mieć miejsce, jeżeli zamiast domowego keczupu użyjemy koncentratu pomidorowego). Ugotowany makaron polewamy przygotowanym sosem, który posypujemy drobniutko posiekanymi liskami bazylii oraz wiórkami startego na drobnej tarce parmezanu. Przepis na Makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów w wersji do wydruku

KulinarneImpresje.pl
LEKKIE SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM BOLOŃSKIM 165

mięsa z indyka i szynki 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól pieprz słodka papryka kilka listków bazylii 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa Wykonanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Kiedy cebula uzyska złoty kolor dodajemy mięso mielone. Mieszamy i podsmażamy całość 5-10 minut. Następnie dodajemy(...)bazylią. Wlewamy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, ew. dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze chwilę.  Na spaghetti układamy sporą porcję gorącego sosu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Walijskie Pichcenie
Kotlety rybne w sosie pomidorowym 186

rybny około 50 dag, ewentualnie świeża ryba 2 jajka  sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna         Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku  liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier(...)stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, by się zagęścił ( mieszać, aby się nie przypalił ) Ja do smaku dodałam łyżeczkę cukru Gotowy sos można zmiksować, ( ja tego

Proste Potrawy
Awokado z krewetkami 104

dwoje, na lekką przekąskę.    Składniki 2 szt awokado 200 g mrożonych krewetek koktajlowych sok z cytryny pół łyżki białego octu winnego gałązki koperku kapary Sos : 1 łyżka majonezu pół łyżeczki koncentratu pomidorowego 25 ml whisky pół łyżeczki musztardy sól pieprz   Przygotowanie   Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko

R'n'G Kitchen
Piramidki z polędwiczką 147

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 2 bardzo młode cukinie opakowanie kuleczek mozzarelli pół opakowania pomidorków koktajlowych olej do smażenia Sos śmietanowo-pomidorowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki ½ szklanki zimego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka włoskich ziół sól i pieprz Mięso

Czerwień i błękit
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 126

masło zimne 1/4 kostki, seler nać 5 gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować(...)folię zdjąć, kurczaka polać sosem i piec jeszcze bez folii z 30 minut, zostawić w piekarniku do przestygnięcia kurczaka wyjąć na talerz i podzielić na połowę do sosu włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobry do wkładu na parę włożyć młode obrane buraczki, fasolkę szparagową, na to położyć woreczek ryżu, przykryć pokrywką

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 142

smażymy gołąbki na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub innym naczyniu do tego przeznaczonym z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na płytkie talerze, podajemy gorące. Możemy je polać sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Ja posypuję je jeszcze mieloną czerwoną słodką papryką , a czasami gdy mam pod ręką posiekaną zieloną natką pietruszki. Gołąbki smakują wyśmienicie ! Jest co prawda przy nich dużo pracy

Przepisy i porady kulinarne
Zupa pomidorowa po mojemu 185

indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól  pieprz  sos sojowy  natka pietruszki bazylia  prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub  szczypta chilli w proszku

Jemy Pijemy
Przecier pomidorowy 165

tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów.  Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy.  W całości składa się z pomidorów(...)brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.  Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku  2-3 łyżeczki

Krakowskie smaki Ani
DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich 1614

słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje.  Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie(...)Krok 5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut. Krok 6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem

Moja Książka Kucharska
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 237

gotowania: http://www.tipy.pl/artykul_1496,jak-gotowac-ryz.html – warto to wiedzieć ze względu na o wiele lepszy efekt niż w przypadku ryżu z torebki. Wasz wybór, ważne, żeby był gotowy równo z sosem. 5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min): mięso w garnku rozgarniamy na brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego(...)zalewy i też dorzucamy (u nas zabrakło, więc na zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast fasolę wlewamy do garnka WRAZ Z ZALEWĄ (jest tam mnóstwo skrobi, która zagęści nam sos). Doprawiamy łyżeczką oregano i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez ok. 7 min. 7. ŚMIETANA (3 min): do sosu dodajemy ok. 200 ml śmietany (najpierw łyżeczkę śmietany

Nerds Kitchen
Gołąbki bez zawijania. 555

białej (ok. 400 g) 40 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 szkl. ryżu 2 jajka 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej ok 80 ml koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 6 łyżek oliwy przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie   Przygotowanie;  Kapustę oczyści z wierzchnich liści i przekroić na połowę. Jedną zetrzeć  na tarce o dużych oczkach(...)smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu  ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną. Zamiast koncentratu możemy dodać około 2 szklanki passaty pomidorowej

Radość kipiąca uśmiechem.
MAKARON Z BOCZNIAKAMI 146

zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych. Składniki: 0,5kg boczniaków 1 cebula szklanka śmietany 18% koperek łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku sól olej parmezan makaron typu pappardelle Lubelli Grzyby umyłam.  Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone(...)grzyby. Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.   Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała. Doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam sos sojowy.  Wlałam śmietanę.  Wsypałam pokrojony koperek. Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Chwilę wszystko podsmażyłam. Podawałam z makaronem typu pappardelle. Posypałam wszystko parmezanem. Smacznego

potrawyregionalne
Najlepsza domowa pizza 194

mąki 1,5 szklanki letniej wody ( nie może być ani zimna ani gorąca, bo ciasto nie wyrośnie) 1 opakowanie suchych drożdży łyżka oliwy łyżka cukru łyżka soli sos: 1 kartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz  sól dodatki: mozarella/ żółty ser chorizzo/salami + czarne oliwki + papryczka chilii szynka + pieczarki(...)swoją objętość. W takim kilkudniowym cieście pęcherzyki powietrza są dużo większe, dzięki czemu ciasto pięknie wyrasta i ma szlachetny smak. Do rondelka przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja lubię mocno czosnkowy sos, więc dodaje aż 3 ząbki. Wsypać posiekane świeże zioła: oregano i tymianek, po kilka gałązek każdego. Gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje

DefinicjaSmaku