wołowo-jagnięcego) 3/4 szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu, gotujemy sól i pieprz do smaku ok. 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju np. rzepakowego SOS: ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru 500 ml rosołu lub bulionu Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem(...)stopni C, dusimy w piekarniku ok. 45-50 minut, aż gołąbki będą miękkie. Na patelni przygotowujemy sos, dodajemy po 2 łyżki pasty paprykowej i koncentratu pomidorowego, mieszamy, chwilkę przesmażamy i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy szklankę wody wymieszaną z łyżką mąki, dusimy aż sos zgęstnieje. Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką, można też sos
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej (300 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli zioła prowansalskie sos do posmarowania 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina przegotowanej wody zioła prowansalskie dodatki (według uznania) kilka plasterków wędliny 100 g startego żółtego sera 1 kulka mozzarelli 100 g pieczarek 1/2 cebuli odrobina oliwy(...)elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (powinno podwoić swoją objętość) . Podczas wyrastania ciasta przygotować sos (w szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z przegotowaną wodą; na sam koniec przyprawić go solą oraz ziołami prowansalskimi) oraz składniki do pizzy . Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
Ugotowaćczosnku (10 g) 3 łyżki oleju (30 g) opakowanie boczniaków (250 g) 2 ogórki kiszone (100 g) 2 łyżki sosu sojowego (20 g) łyżeczka cukru lub słodziku (5 g) łyżeczka musztardy (10 g) łyżka koncentratu pomidorowego (25 g) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki wędzonej 1,5 łyżeczki majeranku pół szklanki śmietanki(...)boczniaki na mniejsze kawałki (najlepiej wzdłuż blaszek, tworząc długie paski) i dodajemy na patelnię i podsmażamy. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy je na patelnie wraz z sosem sojowym , cukrem / słodzikiem , koncentratem pomidorowym , musztardą , papryką słodką i wędzoną oraz majerankiem . Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez 15 min pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietanki zahartowanej z odrobiną gorącego sosu i gotujemy
WegePrzepissłodkiej (płaska) 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 5 łyżek oleju Sos: 750 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć(...)sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Na końcu sos połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić łyżką mąki. (Mąkę należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać odrobinę sosu i dopiero wtedy połączyć z resztą.) U mnie nigdy nie ma potrzeby, ale sos można
Di gotujemoim A., który dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną(...)smaku. Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano. Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać bazylię i oregano. Wylać to na spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część
Fabryka pomysłówCałość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez godzinę co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę *** *** 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę
Blog z ApetytemNiestety, to już ostatnie działkowe pomidory. Tutaj w wersji uduszonej na oliwie, dwukrotnie przetartej. Rzadki sos stał się pomidorową, gęsty został dodany do spaghetti. Razem z bazyliowym pesto, smakował wyśmienicie. Bazylia oczywiście też z ogródka. Orzeszki pinii niestety nie :) Sos mimo, że klasyczny z uduszoną cebulka i czosnkiem był niepowtarzalny. Do zobaczenia, drogie pomidory, w przyszłym roku
Cytryna&Co.Idealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym. Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty(...)samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia, a na sam koniec zalać sosem (tzn. w misce wymieszać ze sobą 2 jajka + 1 żółtko; następnie dodać śmietanę i mleczko kokosowe; przyprawić solą, pieprzem; a na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i starty żółty ser; całość ze sobą wymieszać, aby powstała gładka masa). Do rozgrzanego piekarnika
Ugotowaćocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester [sos sojowy (woda, fermentowane nasiona soi, fermentowana pszenica, sól), cukier, ocet spirytusowy, przecier pomidorowy, sok jabłkowy, przyprawy], cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, 1,8% sos sojowy (woda, fermentowane nasiona soi, fermentowana pszenica, sól), 1,8% cebula, 1,2% czosnek, 1,1% papryka, sól, papryczka chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena(...)Sól: 0,98 g Lunter Tatar pasta z papryką Dostępność: Tesco Składniki : woda, nasiona soi, sterylizowane warzywa 20% (ogórki, papryka), przecier pomidorowy, muszrarda (nasiona gorczycy, cukier, ocet, przyprawy), olej rzepakowy, sos Worcester (sok jabłkowy, przyprawy), cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, sos sojowy, cebula, czosnek, papryka, sól, chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena: 3,99zł/115g Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna
Zielona Kuchniagłowy ;) A dzięki temu, że klopsy były w samym wywarze - niedoprawione mogłam zadecydować jak je podać. Od Męża usłyszałam: zrób je inaczej niż zawsze (przeważenie jemy klopsy w sosie koperkowym bądź pomidorowym). Złapałam smaka na serową nutę, ale też nie mogłam nie wykorzystać możliwości podania dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz
Kuchnia po mojemupuszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso kroimy w kostki 2-3 cm, wkładamy do miski i mieszamy z solą i wódką, odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityparze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki Hortex 1 szklanka soku pomidorowego pikantnego marki Hortex 1/3 szklanki mleka kokosowego(...)smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam sokiem z cytryny i jeśli jest taka
Mango Papajamielonego mięsa wieprzowo-wołowego szklanka mleka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka suszonego oregano 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku(...)płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku
PatiGotujeinnego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:) Duszona karkówka z cebulką Składniki: 1kg karkówki 3-4 duże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru pomidorowego łyżka stołowa musztardy łyżka stołowa pikantnego ketchupu łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka octu łyżeczka sosu sojowego lub maggi Mięso kroimy
Aromatyczne Podróżechoć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka(...)czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje mięso było dobrej jakości i bitki
Poezja smaku