sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:399/794)

Pizza z serem pleśniowym i kurczakiem 209

Post Pizza z serem pleśniowym i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 161

Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie , liśc

Słodkości i nie tylko
Domowa pizza: ciasto na pizze jak z pizzerii 5950

Post Domowa pizza: ciasto na pizze jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tacos z wędzoną ciecierzycą i salsą pomidorową 127

Cześć. Dziś mam dla Ciebie tacos w wersji wege – z wędzoną ciecierzycą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą i łagodnym sosem śmietanowym z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Lubisz dobre przekąski ? Masz dosyć chipsów i paluszków ? Zrób tacos ! Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie(...)cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną fasolę odsącz na sitku. Masz już wszystkie elementy niezbędne do złożenia dania. Do ‚muszli’ tacos wyłóż wędzoną ciecierzycę, dodaj salsę pomidorową, czerwoną fasolę. Całość polej sosem i udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego

Moja pasja smaku
Śmietanowy sos pomidorowo - bazyliowy 123

piekarniku i zapiekłam go razem z rybą. To był sos śmietanowy, który ma dodatkowo dwa ważne składniki: przecier pomidorowy i bazylię, stąd taka nazwa mojego sosu. Składniki: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Wykonanie: Czosnek(...)Bazylię posiekałam. Masło roztopiłam w rondlu, wrzuciłam czosnek i lekko go podgrzałam. Do rondla dodałam przecier pomidorowy i bazylię. Wymieszałam. Przez chwilę gotowałam na małym ogniu.  Dodałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na końcu wsypałam zioła prowansalskie. Sos wymieszałam. I gotowe. Sos można podać w sosjerce, można też polać nim np. rybę i zapiec

Kuchnia u Krysi
Wegańskie pulpeciki z tofu 147

soli (lub mniej, do smaku) 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki oleju rzepakowego (3g)   Na sos: 200ml przecieru pomidorowego 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Siemię lniane zalać odrobiną wrzątku, odstawić na 10 minut, następnie zblendować na żel. Tofu(...)przyprawami, posiekaną pietruszką, słonecznikiem i koncentratem. Całość zmiksować na gładką masę. Następnie formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pulpeciki na złoty kolor. Zdjąć.     Sos: Na patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą

Fabryka pomysłów
Kruche roladki schabowe z serem i pieczarkami 178

sera ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia 0,5 litra bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu     *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulką *** *** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy(...)laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym 89

Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. około 500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania olej Dodatkowo: 2 marchewki 1 cebula(...)dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)   Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę połączoną z koncentratem pomidorowym.   Danie doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.   W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 263

średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ⅓ szklanki brązowego cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 i ½ szklanki przecieru pomidorowego (375 ml) ½ szklanki ketchupu (125 ml) 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 1-2 łyżki melasy z trzciny cukrowej 1 czubata łyżeczka musztardy dijon ok. 1 łyżeczka soli ok. ½ łyżeczki pieprzu tabasco lub chili(...)ząbki czosnku. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i wsypujemy cukier. Podsmażamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i zamieni w syrop – pomidorowy karmel. Dodajemy przecier pomidorowy i keczup. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, sosem worcestershire, melasą, musztardą oraz solą i pieprzem. Zagotowujemy. Sos powinien być słodko-kwaskowy. Gdy jest zbyt mało kwaśny – dodajemy odrobinę więcej octu

Poezja smaku
Zupa z dyni piżmowej z soczewicą, suszonymi pomidorami i quinoą 153

ugotowanej białej quinoy 1 mała dynia piżmowa 500 gram 2/3 szklanki czerwonej soczewicy  8-10 suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos z ostrych papryczek kurkuma kumin mielona kolendra (ziarna) pieprz sól woda Wykonanie: Suszone pomidory i soczewicę należy namoczyć parę godzin przed gotowaniem.  Cebulę kroimy(...)soczewicę, doprawiamy kurkuma, kuminem, kolendrą, solą i pieprzem.  Gotujemy około 10-15 minut i dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, gotujemy do miękkości na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, odrobinę ostrego sosu i ugotowaną quinoę.  Gotowe

Quinoa Raz!
Warsztaty zero waste z Sokołowem i przepis na ziemniaki zero waste 116

firmą Sokołów i Akademią Smaku. Warsztaty poprowadził Piotr Kucharski wraz z Dagmarą. Niedługo do sprzedaży trafią nowe warzywne produkty  "Z gruntu dobre" np. gołąbki z grzybami w sosie grzybowym i pomidorowym, soczewica w pomidorach i  pasty do kanapek, bigos warzywny. Są to dania do samodzielnego podgrzania  w domu. Ja stronię od wyrobów garmażeryjnych, ale te z Sokołowa(...)parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści. W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą

AZgotuj!
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 174

pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez odparowanie wody).PRZYGOTOWANIE pizzy:Formę (blachę) smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy tworząc

kulinarnyJa
Domowy makaron szpinakowy z sosem pomidorowo-twarogowym 136

któraś płeć poszkodowana jest :) Więc nie trać czasu i bierz się za makaron! Makaron: 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 opakowanie mrożonego szpinaku Sos twarogowo-pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego 400 g twarogu półtłustego 70 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 75 g żółtego sera bazylia, czosnek, sporo słodkiej papryki Więc od makarony zacznijmy: wszystko(...)Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tyle ile trzeba. To znaczy sprawdzamy "na ząb" czy to już. Odcedzamy przelewamy przez moment zimną wodą i gotowe. Sos: szybko pójdzie, prosty jest. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wkruszamy twaróg i mieszamy żeby nam się to połączyło w jednolitą masę. Dolewamy zagęszczone mleko, przyprawy, ser ścieramy na grubych oczkach i połowę tego

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki bez zawijania 165

ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody sól pieprz bazylia Wykonanie: Grzyby namoczyć przez noc, rano je odcedzić i drobno posikać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju(...)formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut

Mama Gotuje
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 235

gołąbków – zrumieniona kapusta świetnie współgra z soczystym, pikantnym mięsem. Sos własny z pieczenia jest najlepszą opcją – próbowaliśmy dodać do niego zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino, ale nie były to połączenia na tyle smaczne, aby je powielać. Dlatego proponujemy najpierw wpałaszować tzw. „gulasz”, a potem delektować się pomidorowym trunkiem na bazie Młota Lou . Zobacz, jak ognisty gulasz wygląda(...)przelać ten sos do garnuszka i chwilę podgotować, aby go zagęścić. Warto też podkręcić jego ostrość dodatkową porcją pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden punkt do atrybutu siły. Mimo

Nerds Kitchen