Prymat ) 2 łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak 2 łyżki stołowe mąki 1 łyżka stołowa białego sezamu Sos 500 gra mów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli 5 łyżek wytrawnego białego wina 1 łyżka stołowa miodu(...)roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły . Sos W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę , wino, miód i przyprawy . Doprowadzić do wrzenia , dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przepis na mój ulubiony makaron z dodatkiem kurczaka, pieczarek i oliwek w sosie śmietanowo-pomidorowym ze słodką papryką i oregano. Pycha :) składniki: 300-400 g makaronu wstążki ze szpinakiem i pomidorami 400 g piersi z kurczaka 10 pieczarek 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 garście czarnych oliwek 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej(...)Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż kurczak i pieczarki będą miękkie. Następnie dodać słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilę jeszcze dusić i dokładnie mieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować aldente i osączyć z wody, wrzucić do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać na talerze
Monia miesza i gotujeczerwona lub biała 200 g dobrej wędliny (użyłam szynkowej z pieprzem) pęczek natki pietruszki 250 g ogórków konserwowych 1 mały korzeń selera na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego 3 łyżki majonezu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatkę ryżową z papryką Przygotowanie: Ryż(...)cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Selera obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i polewam sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka
Uwaga Babcia Gotujeultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony czosnkiem,solą i pieprzem. Łatwy i bardzo sycący posiłek z dużą dozą zdrowia. Zachęceni/?? Koniecznie spróbujcie mojej wersji nawet jeśli kochacie mięso, to gwarantuję, że smak(...)średniej cebuli 2 łyżki białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty 1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos: 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli i pieprzu oregano oraz bazylia Wykonanie : 1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia
vaniliowoczekoladowaszybkie spaghetti! Zanim zagotuje się woda na makaron i sam makaron będzie al dente, sos już będzie gotowy! Przepis na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, pietruszka, koperek, oregano, bazylia...) starty ser do posypania po wierzchu(...)dodatkiem oleju. Wtedy on się nie skleja. 6. Rozdziabujemy na patelni pomidory, aż się zrobi z nich papka i wymiesza się z mięsem. 7. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy. Tyle, aby sos koloru nabrał :) 8. Doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy przyprawy, które lubimy w spaghetti - u nas pietruszka, koperek i nowa mieszanka przypraw, którą sprawdzamy - Zioła dalmatyńskie z Kotanyi
dobra gospodyni dom wesołym czynisię rozpuści. Rozpuszczonym masłem opędzlowałam swoja brytfannę i po krzyku. Odstawiłam na bok. Nadziałam rurki i wlożyłam do brytfanny. Teraz zabieramy się za sos, w którym będziemy zapiekać.Uzyjemy koncentratu pomidorowego DWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz sos miał idealny smak, nie może być absolutnie kwaśny! Do rondelka włóż kawałek masła, roztop. Dwie łyżki koncentratu pomidorowego DWORSKI rozpuść
Z Kuchni Do Kuchniłyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą. Sos: W między czasie obieramy cebulę i pieczarki(...)skórek, wydrążamy środek i resztę kroimy na drobną kostkę. Dorzucamy do pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy. Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe! Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest oczywiste ze względu
Emcia Pichcipewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła(...)mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś
Gotuj z MąkąŁowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka syropu(...)jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą i pieprzem. Na koniec gotowania wrzucamy do zupy rybę i krewetki. Całość gotujemy jeszcze minutę i ściągamy z ognia. Tuż przed podaniem dekorujemy zupę posiekaną
Mango Papajaróżne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia (ok. 300g.) 1 średnia cebula czerwona 4 łyżki mąki 2-3 jajka odrobina oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu
Spektrum Smakuwersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska z Przyprawy Świata Gdynia3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardyolejsól, pieprz1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy kawałek(...)cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy.4. Całość zalewamy 600ml wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu musztardę, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej. Podajemy z kaszą lub ziemniakami
Szefowa kuchnipomidor świeży sos: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mała marchew 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. bulionu szczypta soli i pieprzu szczypta oregano Przygotowanie: sos: Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę(...)szklimy na oliwie. Do Cebuli z czosnkiem dodajemy startą drobno marchew oraz soczewicę. Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki z całym sokiem, koncentrat pomidorowy i bulion. Smażymy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz oregano. Cukinię kroimy w plastry, ser ścieramy na tarce, makaron gotujemy al dente
Bon appetit mon amiezajrzeć do innych moich przepisów. Polecam wam domową zapiekankę z kiełbasą , czy też fasolkę po bretońsku z sosem worcestershire . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanki Składniki – Zapiekanka makaronowa z wołowiną 400 g wołowiny mielonej 300 g makaronu świderki 500 g przecieru pomidorowego 250 g tartego sera cheddar pół papryki zielone i czerwonej średnia cebula papryka jalapeno konserwowa – tutaj(...)pieprzymy, a także dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i cztery łyżki sosu worcestershire. Tak smażymy do momentu aż zniknie czerwony kolor mięsa na patelni. Wtedy dodajemy przecier pomidorowy, a także 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie sproszkowanej papryki chili). Całość smażymy aż zacznie się równomiernie gotować na patelni. Trzymajmy tak naszą wołowinę około minutę. Do szkła żaroodpornego wkładamy ugotowany makaron
Kuchennyviral.plcynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO
Moje Kuchenne Rewelacjerodzinnych obiadów, dopisałam to danie wyjątkowe. Składniki: marynata: 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 100 g koncentratu pomidorowego z czosnkiem PUDLISZKI, 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego, ponadto: 1 duża pierś z kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 250 g ryżu do risotto, 3 cebule dymki ze szczypiorkiem, ½ łyżeczki cukru(...)puszka fasoli pinto, 2 pęczki zielonej pietruszki, sól do smaku, ser twardy np. grana padano, parmezan, 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (długodojrzewająca, surowa, wędzona na zimno). Przygotowanie: marynata: Sos sojowy mieszamy z koncentratem pomidorowym, pieprzem czarnym, ziołowym oraz czosnkiem. Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy w marynacie. Odstawiamy
Moniki Smakołyki