sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:416/794)

Lasagne z kapusty z sosem marinara 96

Kapusta biała- 3kg Mięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę w ilości wystarczającej(...)minutę, następnie pulpę i passatę. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Gdy farsz już jest prawie gotowy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sos ( 400g), ser żółty (100g) i resztę smalcu. Gotujemy do lekkiego zredukowania objętości. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Z wystudzonych liści kapusty usuwamy twarde części- wycinając je lub ścinając od góry

serzmiesem
Papryki faszerowane ryżem, szpinakiem i ziołami 156

suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano pietruszka i dowolne świeże zioła do smaku trochę fety  - opcjonalnie sól, pieprz, papryka w płatkach do smaku oliwa z oliwek sos 700g  passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku ok 250 ml bulionu sól, pieprz, oregano, mięta do smaku 2 łyżki oliwy przygotowanie Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części(...)doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, można posypać farsz niewielką ilością fety. Papryki przykryć odciętą częścią, zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Do dużego naczynia do zapiekania włożyć wszystkie składniki sosu, wymieszać.  Na sosie ułożyć papryki. Naczynie przykryć, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 1,5 h. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć. Smacznego

Stare Gary
Papryka faszerowana piersią z kurczaka 77

białych papryk 2 piersi z kurczaka sól pieprz oregano ćwierć łyżeczki cynamonu 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonej chili 1 jajko na sos 2 łyżki nadzienia od papryczek pół szkl soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól pieprz Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych. Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno(...)temp 180 st. Jeśli zostało troszkę nadzienia, przyda się do sosu. W rondelku rozgrzać łyżkę tłuszczu, dodać mięso podsmażyć, dodać pół szkl wody, sok pomidorowy i koncentrat, pogotować ok 10 min. Sos zmiksować blenderem i nastawić jeszcze raz na ogień, przyprawić do smaku dodać śmietanę .. Danie podałam z brązowym ryżem

Gotowanie jest łatwe
Roladki z cukinii nadziewane ryżem i mięsem czyli gołąbeczki. 125

Nadzienie: 300 g mielonej łopatki woreczek ryżu Uncle Ben`s cebula ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu(...)wykałaczką aby nam się nie rozwijało. Wszystkie oprószamy papryką i smażymy na maśle, na wolnym ogniu aż się lekko zrumienią. Przed obróceniem na drugą stronę usuwamy wykałaczki. Składniki na sos wlewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, jeśli keczup jest dość pikantny wszelakie dodatki są zbyteczne. Roladki wprost z patelni układamy na talerz, polewamy sosem i możemy zajadać

Dieta moja pasja
sos czosnkowy palce lizać :D domowa robota :D 118

może nie pizzę a coś, co wymaga dodatków takich właśnie jak sos czosnkowy :D Rzadko w lokalu smakował mi tego typu sos. Znam jedno takie miejsce, gdzie sos czosnkowy i pomidorowy jest niebiański! Robią sami . Kiedyś kupowałam od nich takie rzeczy na wynos :D Uwierzcie mi, to można było jeść łyżkami bez pizzy :D Ale....ale myśląc(...)grubo pokruszone przyprawy. Średnio skruszona i tyle. To jest mieszanka różnych ziół: cząber, koper, tymianek, czosnek, cebula, bazylia, natka pietruszki i sól. Dlaczego piszę o czubricy? Dlatego że w sosie czosnkowym mojej roboty jest dość ważna. Do sosu potrzebuję: * majonez * gęsty jogurt naturalny * czubrica * czosnek * sól Nie mam ściśle ustalonych proporcji. Tu już możemy wykazać się swoimi tylko wyłącznie upodobaniami

Pieprzyć z Fantazją
Kopytka najlepszy łatwy przepis 140

jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym . Kopytka-najlepszy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oliwy sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotowanie: 25min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe(...)kawałki W dużym garnku zagotować osoloną wodę , dodać łyżkę oliwy. Wrzucać partiami na gotującą się wodę, wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię SMACZNEGO :) Przepis na pyszny sos mięsno-warzywny, który można podać z kopytkami znajdziecie tutaj  KLIK

zielonacukinka
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 180

skórki lub z puszki  5-6 pomidorków suszonych bez zalewy  puszka fasoli czerwonej  ząbek czosnku  20 dag startej mozzarelli  2 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżka smalcu  pieprz, sól, łyżeczka kminku mielonego, łyżeczka majeranku, garść posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki  Sposób przyrządzenia:  Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać(...)Każdy krążek napełniać łyżeczką farszu, skleić brzegi. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w 180 stopniach na termoobiegu ok. 30 min do zarumienienia.  Podawać z sosami: koperkowym, czosnkowym, pomidorowym  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :) 179

SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 4 łyżki cukru 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka oregano Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu(można pominąć) ząbek czosnku 3 łyżki oliwy sól,pieprz,oregano,bazylia lub zioła prowansalskie Dodatki: kiełbasa lub szynka ser żółty tarty WYKONANIE Do miski wkruszamy(...)międzyczasie przygotowujemy sos.Koncentrat mieszamy z oliwą ,czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu.Dodajemy także keczup, jeśli chcemy i przyprawy.Dokładnie mieszamy. Wracamy do naszego ciasta :).Szerszą połowę smarujemy sosem i na nim układamy nasze dodatki:kiełbasę pokrojoną w kostkę lub szynkę pokrojoną w paseczki,może być cebulka,na to dajemy starty żółty ser,przyprawy i zaginamy

Mała w garnku miesza
Chrupiąca smażona przekąska z kabanosem 199

Chrupiąca smażona przekąska z kabanosem Prosta, szybka chrupiąca przekąska idealna na każde przyjęcie. Polecam Wam tak przygotowane kabanosy na zbliżającego się Sylwestra. Wystarczy do nich podać zestaw ulubionych sosów np. czosnkowy, pomidorowy. Spróbujcie. Chrupiąca smażona przekąska z pikantnym pieczonym kabanosem Maestro Henryk Kania Składniki: 1 opakowanie pieczonych kabanosów pepperoni Maestro Henryk Kania 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej(...)Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kabanosów maczamy w cieście. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smażoną przekąskę z kabanosem podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Przekąska smakuje dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Słodkie okruszki
Dolma - faszerowana papryka 203

garście orzeszków pinii 2 łyżki suszonej mięty 2-3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy Sos : 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną(...)minut.  Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu. Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z paprykami, uważając aby nie wlać go do papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym 179

studiami- nie wierzę, że to mówię), więc są! :) Zachęcam! ;) Składniki: Gołąbki: główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. Te najbardziej zewnętrzne myjemy i odkładamy na bok, jeszcze nam się(...)prostu zagotowałam wcześniej wodę z kostką rosołową, zielem angielskim i listkiem laurowym). Bulion powinien przykryć całkowicie nasze gołąbki. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem 50-60 minut. Sos: Do garnka wlewamy passatę, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy oregano i dodajemy posiekany koperek. Gołąbki można zalać sosem od razu

Czerwona Porzeczka
Schab w sosie serowo-pomidorowym 167

Propozycja na obiad? To z pewnością przepyszny schab w sosie serowo-pomidorowym. Powiem Wam, że na początku trochę obawiałam się połączenia serka śmietankowego topionego z pomidorami. Ale wyszło na prawdę dobre! Moja wersja z ziemniakami! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 5 plastrów schabu pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła(...)obsmażony schab i zalewamy pomidorami w kawałkach z czosnkiem. Przykrywamy i dusimy przez ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając, by nie przypalić od dna. Po ugotowaniu doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ziemniakami. Smacznego! Dajcie znać, czy lubicie takie połączenia? A może już robiliście? A może macie jakieś pomysły co chcielibyście w kolejnym poście

Gotuj z Mąką
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 177

KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM NA OSTRO To danie rozgrzewa! Oooo tak J   Kto lubi ostre jedzenie, na pewno pokocha to danie. U mnie zagościło już na stałe w domu. Doskonale nadaje się na romantyczną kolację we dwoje , jak i na rodzinny posiłek . W jesieni i zimie sprawdza się najlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności.  Polecam ;) SKŁADNIKI(...)posiekana 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 – 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pół łyżeczki chilli w proszku. PRZYGOTOWANIE: Do średniego garnka wlać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać

Calzonella.com
Ciasto a'la cheesburger-hit imprezy 1835

łyżeczki soli 4 łyżki oleju 250 mililitrów ciepłej wody 21 gram mokrych drożdży 500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego 5 ogórków konserwowych 250 g pieczarki 2 łyżki musztardy 300 gram startego sera żółtego 3 łyżki prażonej cebulki 1 jajko i łyżka mleka  do posmarowania ciasta sezam(...)brzegi (blaszka wcześniej wyłożona papierem i natłuszczona). W międzyczasie podsmażamy mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku soli oraz pieprzu. Usmażone mięso wykładamy na ciasto,posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy sos meksykański (lub inny,np ketchup), wykładamy ogórki konserwowe, pieczarki (wcześniej pokrojone w plastry i podsmażone na odrobinie oleju),posypujemy prażoną cebulką i smarujemy musztardą ,na koniec posypujemy pozostałym startym żółtym

Swojskie jedzonko
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 263

jedna z lepszych zapiekanek makaronowych, jakie przygotowałam. Sos do niej został przygotowany na bazie serka śmietankowego i przecieru pomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki(...)kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż

Fabryka pomysłów