sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:416/794)

Papryka nadziewana mielonym mięsem z indyka z selerem naciowym i kukurydzą 100

Wami tym dzielić. Really.  Dzisiaj ultrakrótko. Dlatego, że za chwilę smażę z rozmarynem i tymiankiem pierś kaczki, a batat na puree się już gotuje. Jest też malinowy sos i marynowana kalarepa. I jest też deser na bazie mascarpone. I serio, nie dam Wam tego przepisu. Jest ciemno i nie zrobię dla Was odpowiednich zdjęć. Jednak na pocieszenie rzucam coś(...)przyprawy: sól, pieprz, majeranek i wędzoną paprykę. Podduś składniki razem kilka minut. Dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego i kukurydzę. Smaż składniki 5-6 minut. Dodaj passatę pomidorową i duś sos 10 minut. Wystudź składniki, dopraw, dodaj jajko i wymieszaj. Wydrążone papryki przygotuj i nałóż farsz. Umieść tak przygotowane papryki razem z "czapkami" na blaszce, a następnie w piekarniku

Mango Papaja
Pełnoziarnista pizza orkiszowa 200

Składniki na 2 pizzę (ok.20 cm) 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 8 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody łyżeczka miodu szczypta soli sos: 200 g pomidorowego puree przyprawa do pizzy dodatki: 100 g fety 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół garść rukoli Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi.   Jeśli się lepi, podsypujemy mąką. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach.   Po wyjęciu na każdą pizzę kładziemy garść rukoli. Smacznego :) 1 pizza zawiera : 660 kcal

Powiedz dietom nie
Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym 138

Obiad dla wielbicieli ostrych smaków. Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym z chili podany z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 gruszka, 1 cebula, puszka pomidorów krojonych, świeża pietruszka, olej kokosowy, pieprz, sól, rozmaryn, słodka papryka, chili Przygotowanie Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż(...)kokosowym. Czerwoną paprykę, chili, cebulę i obraną gruszkę pokrój w kostkę. Wszystko dorzuć do mięsa i smaż, aż warzywa i gruszka zmiękną. Następnie zalej wszystko krojonymi pomidorami wraz z sosem. Danie przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj

Fit&Fast Kitchen
Quesadilla z kurczakiem i warzywami 97

większym gronie, ponieważ wygodnie dzieli się ją na porcje i podaje z różnorodnymi sosami. Ponadto rewelacyjnie się prezentuje, dodając kolorów na naszym stole . Zazwyczaj podaję ją z sosem czosnkowym oraz pomidorowym. Sprawdzi się także z guacamole, czyli pastą z awokado. Zachęcam do wypróbowania. Quesadilla z kurczakiem i warzywami 2 szt. tortilli pszennej 1 filet z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki(...)pokrój papryki. Przygotuj pozostałe składniki. Do usmażonego kurczaka dodaj pokrojone papryki, kukurydzę i jalapeno. Wszystko dokładnie wymieszaj, opcjonalnie dodaj jeszcze przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i całość wymieszaj. Na suchej patelni (lub delikatnie posmarowanej masłem) ułóż placek tortilli, a na nim połóż kilka plasterków sera żółtego i posyp mozzarellą. Następnie nałóż wcześniej przygotowany farsz (wskazówka: musi

Przepisy na widelcu
Znana potrawa w nowym wydaniu, czyli zapiekanki z nutą orientu z marką Patak's 80

wyboru mamy sporą gamę sosów o niezwykle intensywnych smakach; past, które są idealne jako przyprawa lub baza do każdego dania; pikli oraz chutney. Moja propozycja znanej z dzieciństwa potrawy z nutą orientu zabierze Was w kulinarną podróż. Aromaty i smaki Indii rozgrzeją każdego w mroźne dni. Zapiekankowe łódeczki Składniki: 350 g sos Patak’s Pomidorowy Tikka Masala 4 sztuki bułek(...)Kurki czyścimy, dokładnie myjemy i większe z nich przekrajmy na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki oraz tofu, które podsmażamy na maśle do momentu zarumienia się składników. Potem wlewamy sos, dodajemy przyprawy, wszystko dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy farsz nakładamy na nasze łódeczki (ilość zależy od gustu i wielkości bułki - mi wyszło 8 sztuk

Projekty ze smakiem
Rolada z mielonego mięsa 216

cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 1 łyżka oleju  Sposób przygotowania Nadzienie: Z jego przygotowaniem schodzi dłużej(...)dodajemy pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Rolada: Mięso łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane naleśniki z kurczakiem, papryką i groszkiem 99

szczypta cukru Składniki dodatkowe: – 300g piersi z kurczaka lub indyka – 200g mrożonego groszku – 200g żółtego sera – 2 papryki – 1 cebula Składniki na sos: – 300ml przecieru pomidorowego – 2 ząbki czosnku – 1/3 łyżeczki oregano – szczypta cukru – sól, pieprz Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera(...)kostkę paprykę i groszek. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż papryka lekko zmięknie. Na koniec dodajemy mięso, chwilę podsmażamy razem i ściągamy z palnika. W czasie duszenia warzyw przygotowujemy sos. Sos: Przecier umieszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oregano, cukier, sól oraz pieprz i zagotowujemy. Dwie łyżki sosu rozprowadzamy po dnie brytfanny. Każdy naleśnik posypujemy serem (połowę zostawiamy

Be Fit Be Strong
Domowy hamburger - przepis 141

Składniki (4 hamburgery): - 4 żytnie bułki - 500g mięsa mielonego wołowego - kilka plasterków pomidora - garść orzeszków pini - 3 pieczarki - rukola - sól morska - świeżo mielony pieprz - 4 łyżeczki musztardy francuskiej Sos: - 250ml przecieru pomidorowego - 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki - sól i świeżo mielony pieprz (do smaku) - przyprawa chili (szczypta) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano Sposób przygotowania: - z mięsa wołowego uformuj(...)pokrojone w plasterki pieczarki; - orzeszki pini podsmaż na suchej patelni, aby były podprażone - bułkę podgrzej w piekarniku tuż przed podaniem ok.1-2 minuty (rozgrzany piekarnik do 200 stopni) - wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw wedle upodobania; - do ciepłej bułki dodaj plasterki pomidora i pieczarek, sos, rukolę, a na to połóż usmażonego kotleta, następnie na każdego hamburgera po 1 łyżeczce

MintTaste
Tarta otrębowa 101

jajko 12 (sporych) łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec 5 łyżek jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2-3 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego (najlepszy koncentrat jest w NETTO, ma tak świetny smak że nie trzeba go już przyprawiać) Sposób przygotowania: Serek wykładamy na sito, by odcedzić z nadmiaru śmietanki i odstawiam(...)jeśli nie macie to wyłożonej papierem do pieczenia  ciasto rozprowadzamy zwilżoną w wodzie łyżką, wygładzając je na powierzchni placek z wierzchu smarujemy koncentratem  a na sos wykładamy równą warstwę odcedzonego serka grani górę posypujemy lekko ziołami prowansalskich  wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut Po tym czasie wyjmujemy placek z piekarnika i wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 155

surowej czarnej soczewicy 2 puszki fasoli czerwonej (lub 1 czerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego świeżo wyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie(...)wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Następnie, wrzucamy opłukaną i odcedzoną czarną soczewicę, odcedzoną fasolkę, zalewamy pomidorami, octem balsamicznym i sosem sojowym. Dodajemy przecier pomidorowy i dwie szklanki wody, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze przez około pół godziny

Lamarida.pl
Steki z indyka z sambal oelek 197

Steki z indyka z sambal oelek – czyli filet z indyka w ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie(...)jeśli podamy go z ryżem. Steki z indyka z sambal oelek: 4 grube plastry piersi z indyka 4 łyżki syropu klonowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki sosu Worcestershire 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka sambal oelek (dla fanów bardzo ostrego – 1,5) 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz posiekana

Poezja smaku
NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 167

kaszy gryczanej i kolorowych warzyw. Po podsmażeniu na oleju, stają się chrupiące i bogate w smaku. Najczęściej podaję je z sosem szpinakowym , ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella.  SKŁADNIKI / 4-6 sztuk(...)cukinii przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko DODATKOWO olej do smażenia sos szpinakowy WYKONANIE Kaszę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, ostrożnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy

cool and minty
Pizza twist czyli pizza inaczej :-) 225

mąki pszennej tortowej -5 dag świeżych drożdży -łyżeczka soli -4 łyżki cukru -2,5 szklanki ciepłej wody -5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego -łyżeczka oregano SOS -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -duży ząbek czosnku -3 łyżki oliwy lub oleju -sól -pieprz -oregano -bazylia DODATKI -szynka pokrojona w paseczki -starty żółty ser Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy trochę mąki(...)chwilę wyrabiamy, ma być elastyczne i gładkie. Odkładamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.W ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek Wałkujemy na duży prostokąt , od połowy smarujemy sosem, układamy szynkę, posypujemy serem i oregano oraz bazylią. Składamy jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi. Kroimy na pionowe paski Następnie zwijamy, okręcając jeden oraz drugi koniec. Układamy na blaszce wyłożonej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pizza makaronowa 118

zachowuje formę, dobrze się kroi i co najważniejsze smakuje wyśmienicie :) spód: 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw 30 g startego żółtego sera jajko łyżeczka suszonego oregano sos: szklanka passaty pomidorowej łyżka posiekanej cebuli pół czerwonej papryki łyżka oliwy sól i pieprz do smaku dodatkowo: kulka mozzarelli ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek Makaron Lubella Mini Rurki(...)kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebule z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Artykuł Pizza makaronowa

Mienta blog
Spaghetti bolognese 154

Prosty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto  oliwa(...)mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min. Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do sosu.  Gotować razem przez kilka minut, spróbować i doprawić do smaku. Można dodać łyżkę czerwonego pesto. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.  Odcedzić, rozdzielić

Ze smakiem i z pasją