sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:424/794)

Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo 229

niewielka czerwona papryka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2-3 łyżki sosu worcestershire Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Umieścić w garnku, zalać 2 szklankami wrzątku i zagotować. Dodać(...)wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie przelać zupę do misek

Czerwień i błękit
Musaka w mojej wersji. 180

Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych ziemniaków   500 ml sosu słodko kwaśnego  lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu sól, pieprz, szczypta chili 1,5 szklanki startego żółtego sera Na sos beszamelowy

Sama słodycz i szczypta chili
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 191

pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak...  Polecam gorąco :-) Składniki: mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak) 2 puszki pomidorów w sosie własnym kartonik  soku pomidorowego 1l 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy słodka papryka ostra papryka cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz oliwa z oliwek ryż

Walijskie Pichcenie
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 226

Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 g Ok. 400g brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi) ½ szklanki kaszy kus-kus  (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone(...)ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka ilość wody. Zagotować i przyprawić. Papryki podawać polane sosem. wersja wegetariańska Kaszę kus kus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuły podgotować

Stare Gary
Śledź po sułtańsku 936

pomysł na śledzia po sułtańsku będzie świetną decyzją. Składniki : 0,5 kg śledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem(...)odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko  wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić. Płaty śledziowe kroimy

Mechanik w kuchni
Lasagne bolognese 172

podsmażenia cebuli i czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g mielonego mięsa wołowego 1 litr domowego koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącego bulionu wołowego sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ulubione zioła u mnie tymianek i bazylia Przygotowanie: Zaczynamy od sosu bolońskiego, obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek. Na dużą patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebule a następnie(...)dokładaniem mięsa i wymieszaniem z tym będącym już na patelni. Podsmażone mięso podlewamy bulionem, dokładnie mieszamy na każdym etapie, następnie dodajemy sól, pieprz, zioła i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy patelnię i gotujemy sos 30-40 minut. Można i dłużej, mieszamy co jakiś czas aby nam nie przywarł. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, ustawiając grzanie góra-dół bez termoobiegu. Żaroodporną formę

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczeń w glazurze z sosu barbecue 178

Czas przygotowania: 500 g mielonej wołowiny 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 125 g płatków owsianych 1 jajko 250 ml mleka sól, pieprz Sos barbecue 250 ml pomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy   2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu

Słodki Kompromis
Burgery z pieczonym kurczakiem, grillowanym ananasem i czekoladowym sosem barbecue 115

pikantyny, delikatnie gorzkawy, komponuje się z bekonem i grillowanym ananasem tak dobrze, że zaskoczył nawet mnie samą ;)  Składniki na 6 szt Czas przygotowania: 65 min Czekoladowy sos barbecue 250 ml pomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej gorczycy  2 łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu

Słodki Kompromis
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 177

Koncept   pochodzi z książki Donny Hay. Hamburger z cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa (polecam wołowinę) przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti Bolognese 135

drobną kostkę. 3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. 4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać

KUCHNIA POLSKA
PRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS 102

pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką i rukolą, a szynkę i ser z rukolą i korniszonami

Martyna Cooks
PRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS 134

pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką i rukolą, a szynkę i ser z rukolą i korniszonami

Martyna Cooks
Kokardki zapiekane pod beszamelem przepis Anna Starmach 188

czosnek obierz, drobno posiekaj i przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy.Po chwili dołóż mięso i smaż ok. 7 minut, aż zmieni kolor.Dodaj przecier pomidorowy, Całość dopraw do smaku przyprawami.Teraz zrób sos beszamelowyW garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj.Następnie bardzo powoli wlewaj mleko i mieszaj cały czas rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą

Kredowe Menu
PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM (Z MIĘSA MIESZANEGO) 159

chociaż to nie jest konieczne.  Smazżmy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Na sos: 2 cebule 1 papryka czerwona 150 g pieczarek puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku) sól pieprz ziołowy słodka papryka olej śmietana 18% 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki mąki  natka lub koperek Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy(...)pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dusimy całośc 10-15 minut. Następnie dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym, starte na drobnych oczkach ogórki  oraz sól, pieprz ziołowy , słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dodajemy dla smaku 1-2  łyżki zahartowanej śmietany. Mieszamy, dodajemy zieleninę (koperek lub natkę

Walijskie Pichcenie
Pizza z serem, szynką, kukurydzą i pieczarkami 135

ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista. Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy go jeszcze

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania