sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:424/794)

Kotlety z ryżu miksowanego 162

bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście  surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 171

Kupić ładną wołowinę w przystępnej cenie jest niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Strogonow 208

wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy. Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy

Ostra na Słodko
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 160

które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu

upichcic
PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 165

stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem 167

składniki, doprawić masę według uznania. Spód garnka wyłożyć liśćmi kapusty, zawijać farsz w liście i układać ciasno w garnku. Zalać bulionem i gotować ok. 1 godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym

Anioły w kuchni
Fasolowa z kulkami z białej kiełbasy 144

Zupa z cyklu gotuję z tego co mam. Puszki z wszelkiego rodzaju fasolkami w sosie własnym lub pomidorowym mam w domu zawsze .Przydają się gdy chcę zrobić coś na szybko. A to błyskawiczną fasolkę po bretońsku ( bo w lodówce jest kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę

Buniabaje w kuchni
Ogień smoka 328

czerwone papryka ½ marchewki  ½ pęczka dymki 250 g   ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju  100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu chili 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ½ świeżej   papryczki chili 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wina

Mania Gotowania
Zupa z pieczonych pomidorów 199

Taaadaaammmm! Sezon na pomidory rozpoczęty! Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy... Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je...upiec i zrobić zupkę! Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 l bulionu  kolendra grzanki z serem Pomidory myjemy

Olikowa kuchnia
Zupa meksykańska 327

Składniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule  dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego  pół szklanki wody  sól pieprz  odrobina cukru do smaku  łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie z oliwek

Mango Papaja
Shoarma z szynki wieprzowej 164

mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj

Magiczne Życie Marty
Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami. 198

obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw. Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie

Smaczna Pyza
Krokiety w sosie pomidorowym 81

sera żółtego sól, pieprz Naleśniki: 2 jajka szczypta soli 375 ml mleka 375 ml gazowanej wody 2 szklanki mąki pęczek natki pietruszki Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach, pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem, dusimy na wolnym ogniu (plus masło). Po kwadransie, dorzucamy startą(...)grudek). Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Na każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Sos: Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem, dokładnie rozprowadzamy. Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg

R'n'G Kitchen
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 114

cebula • 3 łyżki oleju • 200 g pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno(...)minut. Sos • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w plastry pieczarki, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz, i dusić ok. 10 minut, aż odparuje woda. • Dodać koncentrat pomidorowy, zagotowć, na koniec dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku 125

płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki miodu sól , świeżo mielony pieprz do smaku 1/2 pęczka świeżego , siekanego koperku sos : 1 litr soku pomidorowego 2 posiekane , cebule zrumienione na maśle 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 4 łyżki słodkiej śmietany mąka pszenna , rozrobiona z wodą(...)smalcu . Podsmażamy do czasu , aż kapusta się przyrumieni . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie zalewamy sokiem pomidorowym , winem , dodajemy smażoną cebulę , granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku . Dusimy do czasu , aż gołąbki zrobią się miękkie . Około godziny . Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej konsystencji , mąką rozrobioną z woda . Gotowe , serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami

Ogrodnik w podróży