mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1 mała cebula 1 łyżka cukru ( ja użyłam miodu) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml wytrawnego wina 400 ml wody 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 esencja do sosu pieczeniowego ciemnego knorr 50 g posiekanych suszonych pomidorów Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy, nacieramy go solą(...)dodajemy łyżeczkę cukru lub miodu i smażymy, aż cukier/miód zacznie się karmelizować. wszystko zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie całe odparuje. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy ok 1 minuty, zalewając sos wodą. Dodajemy esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smak. Gotujemy ok 8-10 minut, aż sos nabierze odpowiednią konsystencję. Po tym czasie przecedź
Niezły Młynekchwili. Przypomniałam sobie o niej dość niedawno. Kiedyś świderki robiłam bardzo często, chociaż wtedy ciasto robiłam raczej sama. Tu w wersji kupionego gotowego cienkiego spodu do pizzy. Sos przygotowuję z koncentratu pomidorowego. Gdy jest zbyt gęsty, mieszam z odrobiną ketchupu. ulubione przyprawy: łyżeczkę bazylii, oregano, pieprzu ziołowego i koniecznie kminku w ziarnach, za którym przepadam. Gdy mam pod ręką dodaję
Mojewlasne.plprzepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese. Przepis na 4 duże porcje. 1 opakowanie cannelloni 500 g mielonego mięsa 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 większy słoik gotowego sosu bolognese sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej. 1/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki 200 g startego sera
Na słodko lub wytrawnieCzosnek granulowany Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 cebule Mąka do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka wody 350 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu 10% 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka cukru Pieprz Czosnek granulowany Karkówkę kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy tłuczkiem
VioletoweKucharzenieminut. Sos - 100 gram papryki czerwonej - 100 ml passaty pomidorowej - przyprawy: sól, pieprz, chilli Paprykę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnuszku. Dodaję passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość chwilę smażę. Gotowym sosem polewam zapieczone naleśniki. Smacznego
Health-Fit-Lifeszklanka wody do popicia. Zawsze jestem spragniona po śledziach. Co roku na Boże Narodzenie przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Robię śledzie w zalewie , śledzie sałatkowe i w różnych sosach np. musztardowym lub pomidorowym . Śledzie lubiłam już jako dziecko. Nie mogę pojąć, że moje dzieci nie cierpią śledzi. Mój małżonek też nie należy do ich fanów, ale zawsze mamy gości na święta
codojedzeniaSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej przyprawa do pizzy ser żółty Sposób wykonania: 1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką
Kuchnia domowa AniDziś proponuję coś klasycznego, co sprawdzi się na obiad w każdym domu. Rozpływająca się w ustach karkóweczka, zapieczona z cebulą w sosie na bazie pomidorów – przepyszna! Przepis znalazłam tutaj i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, zapraszam! Scroll(...)down for recipe in English Pieczona karkówka w pomidorach (8porcji) Składniki: 8 plastrów karkówki 3 duże cebule, pokrojone w plasterki olej do smażenia sól, pieprz Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 1⁄2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Dopraw karkówkę
karmelowyciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody 450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek 20 dag ulubionej wędliny 30 dag żółtego sera pieprz, oregano, bazylia Sposób(...)dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy oliwę, wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu kiedy zrobi się elastyczne, gotowe zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi. Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić
Kuchenne aromatybawić w rozbieranie mięsa, moja dzisiejsza propozycja będzie dla Ciebie idealna. Proponuję podać go z pieczonymi frytkami z batata i gotowanym brokułem. Sos wybrałem mocno czosnkowy (uwielbiam czosnek :-), pomidorowy o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku. Taki własnie jest sos do kurczaka z czosnkiem Roleski. Jeżeli kurczak pieczony ma się niedługo pojawić
kuron.com.plSkrzydełka z grilla i proste szaszłyki z kurczakiem. Przygotowując grillowane smakołyki nie zapomnicie też o pysznych sosach. U nas to podstawa. Dla mnie oczywiście czosnkowy i pomidorowy, a dla panów koniecznie ostre sosy . Oni lubią mocne wyznania A i ja czasem tak zaszaleje mając pod ręką dużą ilość picia Skrzydełka z grilla Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka
Słodkie okruszkiduże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę(...)większego garnka, dodaję pokrojone patisony, dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmałe jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * chili – do smaku * olej do smażenia SOS: * sos sojowy ciemny – 2 łyzki * miód – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżka * szczypiorek – 1 łyżka * chili – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy(...)chili – dokładnie mieszamy. W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto. SOS: Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem. Pycha
Ostra na Słodkołyżki marynowanych pieczarek ( ok. 30 g) garść startego sera (ok. 30 g) 1/2 łyżeczki oleju, a nawet mniej (ok. 3 g) Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 40 g) 2 łyżki wody sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Białka i żółtko mocno zmiksować, dodać mąkę, przyprawy i sodę, wymieszać. Cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić. Rozgrzać dużą patelnię z olejem(...)Wylać ciasto, od razu posypać cebulą, pieczarkami i serem. Przykryć szczelnie pokrywką, smażyć na najmniejszym ogniu, po około 4-5 min powinna być gotowa, ale należy to sprawdzić. Składniki sosu wymieszać, posmarować pizzę. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* porcji: 358 kcal 22,67 g białka 16,85 g tłuszczów (w tym 6,13 g tłuszczów nasyconych
Vroblewska-fitlifemięsa mielonego pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy kapusta pekińska na sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól pieprz 2-3 ząbki czosnku 200 ml wody 1 łyżka oliwy Z kapusty zdjąć liście ostrożnie by były całe, w garnku zagotować trochę wody i partiami sparzyć liście, nie gotować. Mięso wymieszać z przyprawami(...)jajkiem. Brytfankę nasmarować oliwą. W liście kapusty zawijać po po 1 pełnej łyżeczce nadzienia i układać rzędami. Składniki na sos wymieszać wodą. Oblać gołąbki w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st piec ok 40 min Podać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwe