świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej; 300 g pieczarek; 1 cebula; olej do smażenia; 1 puszka kukurydzy; 2 łyżki grzybowego sosu sojowego; 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżeczki curry; 1 jajko; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami. Do przygotowanej mąki(...)gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty
In my kitchenpodsmażamy. Kapustę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Opcjonalnie dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy. składniki na sos: 250 ml bulionu 200 g przecieru pomidorowego sól, pieprz wykonanie: Przecier mieszamy z bulionem, doprawiamy do smaku. Trochę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy podsmażone gołąbki i zalewamy je pozostałym sosem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniadzielę na 2 kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i układam dodatki. Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody przegotowanej, mały przecier pomidorowy, sól , pieprz, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki chilli. taki sos wystarcza na 2 pizze :) Czas pieczenia to ok 20 minut w temperaturze 200 C ( należy
Niezły Młynekszklanki octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 4 cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę(...)Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszając). Wlać wodę wymieszaną z przecierem pomidorowym i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (nadal cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli
Di gotujebatat 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 i 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz; 1 płaska łyżeczka: suszonego lubczyku, słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano, 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, szczypta(...)potrzeby dolewamy więcej bulionu lub wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni, na 1 łyżce masła lub oleju, na dużym ogniu rumienimy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do garnka z gulaszem. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. W razie potrzeby można zagęścić
cool and mintytroszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga Lubię... Polecam! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa do marynaty(...)smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i podlewamy wodą, dusimy aż woda wyparuje. Następnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego. Mieszamy wszystko razem, dodajemy cukier i dusimy, aż sos trochę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe ;) Podajemy z ryżem. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaKurczak w całości gotowany jest w rosole, a po wystudzeniu i wyluzowaniu z kości, pokrojony na kawałki. Do tego robi się sos, oczywiście z curry i smakiem mango (chutnej mango, lub dżem) i dosmacza się przyprawami, koncentratem pomidorowym, curry... Dzisiaj poznajcie moją wersję Kurczaka Koronacyjnego(...)Składniki: 1 podwójna, lub 2 pojedyncze filety z kurczaka natka pietruszki skórka z cytryny i sok z połowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz Sos: 1 duża cebula 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego ok. 150 ml białego wina cytryna 1 mango 1 łyżeczka pasty "Curry żółta" 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu natka
Kuchnia u KrysiBłyskawiczny sos do pizzy na bazie przecieru pomidorowego to smaczny, aromatyczny i prosty dodatek do smarowania pizzy, nie wymagający gotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą przecier pomidorowy z granulowanym czosnkiem, przyprawami, suszonymi ziołami oraz świeżą bazylią i gotowe. składniki na 3-4 porcje 500 g przecieru pomidorowego duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)czosnku granulowanego 2 łyżeczki suszonego oregano klika liści świeżej bazylii przepis Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, cukier, czarny pieprz, suszone oregano, czosnek granulowany oraz kilka świeżych, porwanych liści bazylii. Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki na 15 minut. Artykuł Błyskawiczny sos do pizzy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPassata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów. Nie lubię robić przetworów i zdecydowanie jest to specjalność mojego męża. W
KuchniaWeDwoje.plmielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon(...)kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję
Buniabaje w kuchnifrancuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy(...)blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki nie posmarowane, żeby móc sklepić. Na ciasto wykładamy warzywa i układamy je na środku robiąc kopczyk wzdłuż ciasta. Następnie zakładamy ciasto na warzywa i delikatnie sklejamy na wierzchu oraz zaciskamy krótsze boki. Na koniec nakłuwamy górę ciasta widelcem, smarujemy oliwą z oliwek
vegetanieselera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego dobrze smakuje i niezbyt dużo kosztuje. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na kaszotto z mięsem z szybkowaru
Kuchcik gotujepuszka pomidorów w puszce Pudliszki ½ puszki kukurydzy 100 g (3 łyżki) przecieru pomidorowego Pudliszki 100 ml pasaty pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 80 g sera żółtego 12 liści sałaty masłowej pęczek szczypiorku Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie : Placki tortilla wyłożyć na formę(...)farsz mięsny 9. Całość posypać serem oraz szczypiorkiem Poprzedni 1 z 9 Następny Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: ” Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań” Artykuł Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plcebulę Koncentrat pomidorowy 5 pomidorków susoznych Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Olej rzepakowy Dodatkowo Ulubiony sos Rukola Kasza manna Olej rzepakowy Koncentrat pomidorowy 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta łącze ze sobą a następnie odstawiam pod przykryciem np. bawełnianej ściereczki do wyrośnięcia na ok 1 godzinę(...)koncentratem pomidorowym doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano . Posypuję serem . Nakładam za pomocą łyżki porcję cebuli i porcję pieczarek. Na wierzch kładę kilka słupków papryki. Pizzerki przekładam na blachę polaną olejem i posypaną kaszą manną. Piekę ok 15 min w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Podaję np .z rukolą i ulubionym sosem
Gotowanie Patkipaski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się zbytnio zredukuje można podlać wodą
e-PrzepisyKulinarne