sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:437/794)

Domowa pizza na grubym cieście 140

suchych drożdży 4 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Szczypta cukru 1 łyżeczka soli Szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Sos: 6 łyżek przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Dodatki:    20 dag sera żółtego tartego(...)miele. Na patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę.  Sos: Przecier przekładam do garnka o grubym dnie , dodaję czosnek i przyprawy. Całość mieszam i odparowuje aż sos będzie gęsty. Studzę.  Pizza: Wyrośnięte ciasto dziele na 4 kulki. Foremkę wykładam

Gotowanie Patki
Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią 64

Prosta zagryzka którą można zajadać na okrągło, polecam spróbować jej także w sezonie grillowym. Zamiast w piekarniku, podpiecz grzanki z masłem na ruszcie grilla, później nałóż na nie sałatkę pomidorową z bazylią. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chrupiąca bruschetta ze słonecznymi pomidorami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie(...)były twarde jak skała. W trakcie podpiekania grzanek przygotuj pomidorową salsę. Oczyść pomidory z gniazd nasiennych, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Krojone pomidorki delikatnie wymieszaj z posiekaną bazylią, oliwą, solą i zmielonym pieprzem. Po wyjęciu bagietki z piekarnika od razu nałóż na nie pomidorową sałatkę, skrop niewielką ilością sosu balsamicznego dla podbicia smaku. Zajadaj najlepiej od razu

ProstePesto.pl
Domowa Pizza na Cienkim Cieście 63

pokrojonej w kostkę  2 łyżki kukurydzy  odrobine cebuli  1 spora pieczarka pokrojona w paski  odrobina rukoli i parmezanu do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta chilli bazylia  Przygotowanie: Rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy(...)minut, przykrywając je ściereczką. Blaszki na pizzę smarujemy delikatnie oliwą, na środek wykładamy kulkę ciasta. Delikatnie spłaszczamy, po czym rozprowadzamy palcami po całej powierzchni blaszki. Smarujemy rozprowadzone ciasto sosem, następnie nakładamy dodatki. Odczekać ok. 10 minut, aż ciasto podrośnie. Piec na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra – dół w 250 stopniach przez 10 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowa Pizza

Przepiski.pl
Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką 96

Zapiekanka ryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę(...)indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut

Kuchnia Bon Appetit
Ryż jednogarnkowy z kurczakiem 125

łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% kiełki rzodkiewki po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki pieprzu białego sól ziołowa sól Sos: 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml wody po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonego majeranku sól, pieprz Cebulę i selera kroimy w kostkę(...)przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się przecieru. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.  Ryż wykładamy na talerz, podajemy z sosem i kiełkami rzodkiewki

Czary - gary w kuchni
Burrito z mięsem mielonym i warzywami 134

szynki 25 dag ulubionej mieszanki warzywnej (meksykańska lub chinska) 1 duża cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 awokado 15 dag żółtego ostrego sera np. cheddar 3-4  łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka  suszonego oregano Słodka i ostra papryka do smaku Sól morska do smaku Olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelnię(...)oraz mieszankę warzywną , przykrywamy patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy  doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy. Awokado obieramy ze skórki, kroimy

Wanilia i Kardamon
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 137

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka(...)miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować. Smacznego

kuchnia doski
Pan Pizza - pizza jak z Pizzy Hut 1012

szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 opakowanie drożdży instant 4 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki Składniki na sos: 3/4 szklanki pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Składniki na wierzch: 2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach dodatki(...)oleju, dokładnie rozprowadzamy po dnie i bokach. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.  3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1,5 h. 4. Gdy ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą

My Culinary Art
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 128

szklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru Sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli(...)hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. 5) Przygotować sos: przecier wymieszać z koncentratem, dodać oliwę, miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą

Fitsweet.me
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 162

szklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru Sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli(...)hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. 5) Przygotować sos: przecier wymieszać z koncentratem, dodać oliwę, miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą

Fitsweet.me
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 135

opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić(...)wrzucamy na nią pokrojone szalotki i selera. Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie, ok. 10 min. Teraz czas na strączkowce. Dodajemy zatem wcześniej opłukane z zalewy

vegetanie
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 210

wody  2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Na wierzch:  100g szynki 1 mała cebula  kilka  pieczarek  starta mozzarella  Na sos:    2  łyżeczki koncentratu pomidorowego    1 łyżeczka pikantnego ketchupu    2 łyżeczki wody    szczypta soli    bazylia     papryka ostra    orega(...)dłońmi okrągły kształt.  Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.  Po tym czasie pizza powinna

Walijskie Pichcenie
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą 143

dodatki w postaci szybki, czy salami. W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami, na które składa się warzywno-mięsny sos (odpowiednio z baraniny i wołowiny), zapieczony pod warstwą pure. W naszym domu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia(...)przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Krok 3 Wlej na patelnię pół szklanki wytrawnego wina, podkręć temperaturę i odparuj alkohol. Wyłóż na patelnię łyżkę pasty pomidorowej i rozprowadź w sosie. Wlej na patelnię około pół szklanki wody, dodaj liść laurowy, doprowadź do wrzenia. Następnie wyłóż rybę na duszące się warzywa, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez

Niedzielny kucharz
Hinduski kurczak tikka masala 120

czarny sól różowa (ja używam himalajskiej) Składniki do marynaty: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Ponadto do sosu: 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto ), lub około 1 kg świeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę) 2 łyżki masła klarowanego 2 utarte ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)minutę. Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka. Całość gotować przez około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry

Moja Mama Gotuje
WEGAŃSKI GULASZ BOURGUIGNON Z PIECZARKAMI I CZERWONYM WINEM 293

słoiczka 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego ( lub 25 g masła + 1 łyżka oleju) 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml bulionu lub wody np. z sosem sojowym 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + 3 łyżki zimnej wody przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 2 listki laurowe kilka gałązek natki pietruszki(...)płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy łodyżki natki pietruszki oraz marynowane cebulki. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy pod przykryciem 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. Dodajemy pieczarki

cool and minty