sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:445/794)

Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 100

komponuje się z sosem tahini. Jest to mieszanka sezamowa, którą łączymy z jogurtem, przyprawami i czosnkiem. Jeśli nie mamy akurat oryginalnego sosu tahini, można posiłkować się sosem na bazie jogurtu z koncentratem pomidorowym i przyprawami z czosnkiem. Co prawda smakuje inaczej, ale również jest smaczny. SOS JOGURTOWY Z TAHINI DO FALAFEL: 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini

W Kawiarence
Wegetariańskie "burrito" 233

jajka 200ml wody 80g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki oregano pieprz sól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone  jedna papryczka chili  cebula  ząbek czosnku  30dag pieczarek  puszka fasoli czerwonej  700ml przecieru pomidorowego  2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy(...)rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku. Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;) Źródło:Stylowi.pl SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Aromatyczna bruschetta 164

Bagietki pokroić na grzanki, posmarować masłem czosnkowym, lub skropić oliwą i podpiec na grilu lub w piekarniku.  Na podpieczone grzanki położyć mix pomidorowy,  kawałek mozzarelli i skropić sosem balsamicznym. Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Udziec z indyka 141

łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować olejem i rozgrzać. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Sos bbq: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soli W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć

Moja Galeria Smaku
Fondue mięsne po burgundzku 218

kolejno nadziewać na szpikulce do fondue. Smażyć w gorącym tłuszczu przez 10-20 sekund. Po usmażeniu mięso zdjąć z widelca (są bardzo gorące). Podawać z bagietką i sosami. Polecam ostry winno-pomidorowy oraz czosnkowy przygotowany z majonezu na bazie oleju Kujawskiego z czosnkiem, pieczonego czosnku i odrobiny jogurtu. Poza tymi możecie również pokombinować z sosem meksykańskim, curry lub tajskim chili

Pełny talerz
Kurczak ze slodkim buffalo- sweet buffalo with chicken 167

drugiej strony na 20 min. I gotowe. Sos buffalo został przeze mnie zmodyfikowany I dostosowany do mojej kuchni. :) Zabieramy się za sos Składniki: 1 tubka koncentratu pomidorowego 3-4 łyzki ketchup 2 łyzki masla 2 łyżki vinegar 2 ząbki czosnku- przecisnięte przez praske 1/4 łyzeczki papryki cayenne 1/4 łyzeczki sosu Worcestershire 4-6 łyzek miodu lub syropu klonowego ( ilość zależy

Smaki Edyty
La Tomatina i zupa pomidorowa 134

skoro już przebrnęliście przez nieco przydługi wstęp, zapraszam na jakże prosty i oczywisty przy tej okazji przepis na zupę ze świeżych pomidorów. Teraz jest czas na pomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z ogórków w sosie... 164

namoczyłam w zimnej wodzie, potem pokroiłam w grube plasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Wszystko posypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę.   Zrobiłam sos: W rondlu wymieszałam keczup, przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wstawiłam na gaz na dosłownie chwilę, żeby cukier lekko się rozpuścił i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ogórki odcedziłam z soli i zalałam sosem

Kuchnia u Krysi
Kotlety selerowo-ziemniaczane z kaszą jaglaną 117

oliwek. Polaliśmy ją sosem w stylu winegret. Robimy go następująco: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki, 1 małą łyżeczkę musztardy, 1/2 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, bazylia, kilka kropel sosu sojowego i na koniec jedna kopiasta łyżeczka młodego jęczmienia mielonego. Wszystko dobrze wyrabiamy na jednolity sos i polewamy warzywa :) Sos jest pięknie zielony i super w smaku

vegetanie
Musaka - grecka zapiekanka. 115

mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól  pieprz  oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól  szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić(...)oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Pod koniec dodać jajko, energicznie

zadanie-gotowanie
Domowy keczup pomidorowy 141

przecier pomidorowy. Ale gdy już dotarłam do domu mój pierwszy zamysł padł, a w głowie zaczął powstawać pomysł na domowy keczup. I tak jednego dnia powstał sos paprykowy i domowy keczup pomidorowy. Warto mieć kilka słoiczków własnego domowego keczupu, zrobionego z samych pomidorów z dodatkiem ziół i przypraw. Składniki: 4 kg pomidorów 2 duże cebule 4 ząbki czosnku

na moim stole...
Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù! 129

cielęcej , podzielonej na 3 kawałki mające po ok.5-centymetrowe boki 2 żeberka wieprzowe ( ok. 340 g ) podzielone na odcinki dł.ok. 8 cm. 1 szklanka czerwonego wina 2 łyżki pasty pomidorowej 6 x 400 ml puszek najczystszych pomidorów bez skórki, jakie znajdziecie ( przeczytajcie skład!!! ) kilka listków bazylii sól do smaku 680 g rigatoni u mnie DUŻE RURKI  MAKARONY POLSKIE garść(...)minucie lub  dwóch, aż w ten sposób wlejecie do garnka całą szklankę wina. (...) do ciemnego sosu widocznego między kawałkami mięsa wciśnijcie po trosze pasty pomidorowej z tubki. Pasta powinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją. Minęło 45 minut. (...) Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym i przełóżcie je do garnka i nadal oczyszczajcie ścianki i dno garnka, mieszajcie

Z Kuchni Do Kuchni
Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. 1349

kuchni mnóstwo zastosowania. Po  pierwsze - do   zupy , po  drugie - do   zapiekanek , po trzecie - do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet nie liczę), ja nie wyobrażam sobie życia bez  passaty  pomidorowej. Kilka razy w tygodniu sięgam po pomidory, kiedy jest(...)sezon i  blenduję , by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo - brak słońca. Ale... właśnie teraz możemy temu zaradzić.  Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia.  Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju.  Wykonanie: Pomidory sparzyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 118

dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka papryki w proszku papryka ostra d osmaku sól i pieprz(...)pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz, kostki rosołowe, wlewamy wodę i pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.  Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.  Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli