kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy
OstryKęsSkładniki: 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 90 g suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 100 ml wody 60 ml balsamicznego octu 60 ml ryżowego octu 50 g pomidorowego przecieru 3 łyżki sojowego sosu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu worchestire 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka winnego octu ½ łyżeczki pieprzu dowolnego rodzaju szczypta kminu rzymskiego Pokrój cebulę w kostkę
codojedzeniapotrawa, białko w czystej postaci, uważane za afrodyzjak :). Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja
SzczyptaSmaQmłodej kapusty 1 sucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia) 1 jajko 1 cebula garść świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka masła 0,5 litra przecieru pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu aż cała nim przesiąknie. Do zmielonego mięsa(...)momentu aż masa mięsna będzie jednolita i sprężysta. W dużym szerokim garnku smażymy na maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich. Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut
Qchnia po prostuprzepisie gotuje się szybko (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę). Potem trzeba dodać do niej wino – to ważny składnik, choć można go pominąć – przecier pomidorowy i chwilę razem dusić. Sos to dolna warstwa wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej, wierzchnią tworzy pure. Można je zrobić na sto sposobów: z ziemniaków, z kalafiora, batata, albo, tak jak w naszym przepisie z wymieszania(...)Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 100 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku ½ szklanki wytrawnego wina 1 szklanka mrożonej marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki wina 2 łyżki oleju 4 średnie ziemniaki ½ główki brokuła ½ kubka jogurtu greckiego ½ szklanki tartego parmezanu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, podziel brokuł na różyczki
Niedzielny kucharzpieprz parmezan ewentualnie: czarne oliwki ewentualnie: łyżeczka cukru Makaron ugotować al dente w ok. dwukrotnie większej ilości osolonej wody. W czasie gotowania wody i makaronu przygotować sos: Do rondla wlać słoik przecieru pomidorowego. Dorzucić pokrojoną na drobno cebulę i gotować. Pokroić kiełbaskę i dorzucić do przecieru. Gdy makaron będzie prawie ugotowany, odcedzić i dodać go do sosu. Dorzucić rozdrobnioną
Weekendy w domu i ogrodziebasmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie szczypta granulowanego czosnku* 2 łyżki suszonej cebuli płatki* 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody(...)mnie coś na ksztatł większych kotletów. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do naszego sosu. Jak przygotować sos? Zogotowujemy bulion. Po czym dodajemy do niego przecier pomidorowy, suszoną cebulkę i przyprawy. Mieszamy składniki. Wkładamy nasze gołąbki, zmniejszamy gaz. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec zagęszczamy sos mąką
Słodkie okruszkiKUCHNI i jest autorstwa Marty Dymek. Podaje go z moimi modyfikacjami. Sos barbecue 15 suszonych śliwek 100 ml whiskey 100 g koncentratu pomidorowego 80 g przecieru pomidorowego po 2 łyżki syropu klonowego i sosu sojowego 1 łyżka octu po łyżeczce musztardy, wędzonej papryki i słodkiej papryki szczypta chili spora szczypta soli i pieprzu Śliwki umieszczamy w rondelku, zalewamy whiskey
Dzieje kuchennej Wiewióryobranych krewetek 4 jajka na twardo różnokolorowe pomidorki koktajlowe listki rukoli listki szpinaku baby Różowy sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz Wykonanie: W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu. Na duży talerz wykładamy listki rukoli i listki szpinaku. Pomidorki kroimy na połówki bądź na ćwiartki
Kulinarne przygody Gatitymięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej bułce i obsmażamy z każdej(...)strony. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kilka minut, podlewamy wodą ok 1 szkl. następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i dodajemy wszystkie kuleczki mięsne. Sos gotujemy ok 10 min. Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy, dodajemy do niego cały sos i smacznego
Gotowanie jest łatweświeżych ziół i czosnku. Jeśli jednak akurat nie macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli Dodatkowo: makaron do spaghetti(...)sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekane świeże zioła. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze wykładać makaron, sos, utarty parmezan oraz
Bullioświeżych ziół i czosnku. Jeśli jednak akurat nie macie, można użyć suszonych ziół i czosnku granulowanego. Przepis na około 4-5 porcji. Sos: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżka oleju 1 cebula 500 g przecieru pomidorowego garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano 2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli Dodatkowo: makaron do spaghetti(...)sól, suszone oregano i wyciśnięty czosnek. Całość zamieszać i smażyć ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (aż mięso będzie usmażone ze wszystkich stron). Dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Mieszać co kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekane świeże zioła. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze wykładać makaron, sos, utarty parmezan oraz
Bulliolasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżeczka(...)Następnie dodać pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i podsmażać jeszcze przez chwilę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać bulion wymieszany z koncentratem i chwilę, na średnim ogniu, pogotować
Gospodyni Miejskabardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu. Sos z cukinii i pomidorów Składniki: 1 kg cukinii 2-3 ząbki czosnku 2 średnie pomidory 1 papryczka chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki cukru garść świeżych listków bazylii garść świeżych listków oregano pieprz około(...)dodałam papryczkę z pestkami, jeśli wolicie łagodniejszy smak, usuńcie je). Doprawiamy octem i cukrem, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy posiekane zioła, koncentrat pomidorowy i pieprz. Całość blendujemy na gładki sos i dusimy na małym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Ja dusiłam go około 20 minut. Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy
PatiGotujepostaci sosów czy dressingów. Składniki – wołowina szarpana z wolnowaru: 1,5 kg wołowiny np. udziec 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 100% 20 g (2 łyżki) sosu sojowego 20 g (2 łyżki) octu jabłkowego 30 g (3 łyżki) oliwy z oliwek 1 g (1 łyżeczka) ostrej papryki 2 g (2 łyżeczki) wędzonej papryki(...)czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, ksylitol/erytrol lub miód, imbir, chilli, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę włożyć do wolnowaru, dodać cebulę, litki laurowe i zielę angielskie a następnie zalać przecier pomidorowym. Mięso gotować przez 8 godzin w trybie
Ola la LCHF