sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:451/794)

43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. I 160

mnie sprawdziło przy tak nieprzewidywalnej aurze? Lepiej sobie poradziły odmiany rosyjskie czy kalifornijskie? A może karzełki, czyli pomidory dwarf? No i jak ze smakiem – bo to on, zaraz obok pomidorowej aparycji, jest dla mnie najważniejszym kryterium wyboru odmian? Sami zobaczcie.   Wszystkie pomidory były testowane smakowo na kilku sztukach, po dojrzeniu na krzakach – nie widzę żadnego sensu zrywania lekko zapalonych(...)przepiękny pomidor o grubej skórce i smaku… tekturowego sklepowego pomidora, rozmyty, kwaśno-słodki. Dla mnie sam wygląd to za mało, szkoda że rozczarował – zużyłam owoce tylko do pomidorowego dżemu i do pieczonego sosu. Za sam wygląd należy mu się w tym roku tytuł Miss. Gruba skórka to pewnie to, co miałoby go predestynować do długiego leżenia. Zdecydowanie największe tegoroczne smakowe

Karo in the Kitchen
Zupa z piersi kurczaka z kluseczkami 170

pierś z kurczaka mieszanka warzyw pociętych w drobne słupki [ u mnie mieszanka chińska] 2 łodygi selera naciowego kilka różyczek brokuła domowa vegeta sól, pieprz listek, ziele sos sojowy ciemny 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana koperek, szczypiorek kluski  2 jajka około 1 szkl.mąki sól Pierś z kurczaka pokroić , wymieszać z przyprawami, odstawić na jakiś czas, aby mięsko przeszło

Moje domowe kucharzenie
PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 152

szklanka bulionu lub wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 25 g  masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki dobrego ketchupu  1 łyżka sosu sojowego / można pominąć przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 1/2 łyżeczki chili w proszku(...)pokrywką. Redukujemy płomień i gotujemy 10 minut, do miękkości warzyw. Zdejmujemy pokrywę, dodajmy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy.  Dodajemy podzieloną na kawałki rybę i ugotowany ryż. Posypujemy natką pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub ketchupem. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Lasagne z mięsem mielonym 366

pieczarek; 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego(...)solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło.  Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji

Gospodyni Miejska
Rybka w miodzie 174

Zawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą(...)panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce,  smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu

Kuchnia Danusi
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Krok po kroku. 194

Jeżeli chodzi o sos to dla mnie kapitalnie z tą potrawą łączy się sos do  kurczaka z papryką od Roleskiego . Ponieważ sos jest delikatnie pikantny, mocno pomidorowy z nutą papryki, dodaje potrawie charakteru. Jeszcze raz polecam wszystkim zapracowanym lub leniwym pierś z mozzarellą i pomidorem, będziecie zachwyceni. W razie jakichkolwiek

kuron.com.pl
Jaglane kotleciki z miętą 169

Jaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym lub pomidorowym. Zajadać bez zbędnych dodatków, za to z dużą ilością surówki. Na zimno, na ciepło, są pyszne. Pomysł na kotleciki jaglane przyszedł spontanicznie. Bardzo lubię warzywne kotleciki. Na blogu były już kulki

dolcevitainmykitchen
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 114

równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Przygotujecie je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną wszystkie z talerza. Polecam podać je z sosem pieczarkowym, koperkowym czy nawet pomidorowym. 200 g ryżu, u mnie biały 250g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 2 łyżki masła sól, pieprz 2 jaja

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie (bez jajka) 137

cedzakowej.   1 kg ziemniaków wystarczy na ok. 3 porcje.   Kluski możesz podawać… z bułką tartą zrumienioną na maśle, ze smażoną cebulką lub skwareczkami, z sosem pieczeniowym, mięsnym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, zrazami, pulpetami, duszonymi pieczarkami lub warzywami.   Rady: 1. Ugotowane i ostudzone kluski można mrozić. Najlepiej zamrozić je ułożone na tacy/deseczce, a później przesypać do woreczka

Kulinarne S.O.S.
Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków 151

jakiś ciekawych przepisów i znalazłem hit anglojęzycznych stron kulinarnych, jednogarnkowy Stroganoff. Jest on geograficznie specyficzny, to znaczy, inaczej niż u nas, podaje się go z makaronem oraz sos jest raczej musztardowy, niż pomidorowy. Jak to mówi stare przysłowie Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj. Co prawda danie pochodzi od nazwiska Aleksandra Stroganowa, gościa, który brał udział

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 81

dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado) pieprz i papryka

Cztery Fajery
Tartaletki z pieczarkami 107

dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej rukoli i polać delikatnie sosem serowym lub dipem czosnkowym, pomidorowym. Pycha! Składniki na 12 tartaletek: opakowanie ciasta francuskiego farsz pieczarkowy z tego przepisu tarty parmezan lub żółty ser, dowolnie 12 silikonowych foremek na muffinki Przygotowanie: Ciasto francuskie

Zasmakuj Kuchni
KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 191

Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone w cieście krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 222

talerz. Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Pizza ” Valencia „ 169

pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii lub innym pomidorowym mazidłem Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu

Ogrodnik w podróży