biała lub czerwona 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku żółty tarty ser – dowolnego gatunku sos : 1/2 szklanki gęstej passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego chili sól do smaku Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania i łączymy wyrabiając z nich gładkie(...)piekarnika wygrzanego do 250 C . Pieczemy na środkowej półce , do momentu aż brzegi się zrumienią , bez termoobiegu . Trwa to około 10-15 minut . Serwujemy na gorąco , koniecznie z sosem czosnkowym Smacznego ! Artykuł Pizza ” Gyros „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysmaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju lub oliwa z oliwek 11 - 12 kawałków sera cheddar - kostka ok 1x1 cm Na sos 500 g opakowanie przecieru pomidorowego - passata 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól, pieprz 2- 3 gałązki(...)wymieszać pomidory, czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, oregano, sól i pieprz. Przełożyć na patelnie, podgrzać. Wolnowar nagrzać zgodne z instrukcją. Na dno misy wylać połowę sosu, ułożyć pulpeciki, zalać pozostałym sosem. Gotować w ustawieniu high 2 - 2,5 godziny. Podawać z ryżem , kaszą lub kluskami. Smacznego
Stare Garywięc zjeść na obiad coś sycącego, rozgrzewającego , ale też z nutką wspomnienia gorącego lata czyli danie z kuchni włoskiej - makaron rigatoni w sosie amatriciana . Oczywiście jest to moja wersja sosu amatriciana, z pomidorami z puszki, z passatą pomidorową, z wodą, wolno gotowany, by wydobyć wszystkie aromaty. I do tego dania najlepiej nadaje się właśnie makaron rigatoni czyli takie wielkie rurki(...)przysmaży to dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, wodę i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 25 minut. W międzyczasie będziemy doprawiać. Nastawiamy wodę na makaron. Gdy woda zawrze, solimy 3 łyżeczki soli i wrzucamy makaron, który gotujemy al dente, a ugotowany nie przelewamy zimną wodą, tylko ugotowany i gorący wrzucamy do sosu. 5. Do sosu dodajemy pół łyżeczki cukru
Kawa z mlekiemmielonego mięsa 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml wody 100 g mozzarella W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę mleka i zmiksuj krótko. Usmaż 8 naleśników. Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż w wysokiej(...)pieczarki do rondla. Na tej samej patelni usmaż kapustę i marchewkę. Kapusta powinna być lekko zrumieniona. Dodaj do pieczarek. Na koniec zrumień mięso z przyprawami i pomidorowym przecierem. Dodaj do reszty składników. Wymieszaj sos, dopraw ewentualnie solą i dodatkowo pieprzem. Nałóż porcję sosu na każdy naleśnik. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posyp utartą mozzarella
codojedzeniakanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy(...)pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować i wykorzystać jako
BaRepaszaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto i układamy na elastyczną kulę. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy(...)pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które zgniatamy do elipsy
BaRepasmięsem, lecz nie musi.😀 Jak zacząłem praktykować dietę rozdzielną przynajmniej 2 razy w miesiącu robiłem sobie spaghetti🍝 ze szpinakiem. Potem kombinowałem z sosem na bazie pomidorów🍅, koncentratu pomidorowego🍅🍅🍅, cebuli oraz ziół🍃... Jednak nadal pozostawałem przy szpinaku. Dodam, że makaron był u mnie może 4 dni (2 razy po 2 dni) w miesiącu, jakoś(...)wystarczy ją przekroić tylko na pół) i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty czosnek, zioła i dalej dusimy (bez przykrywki) do momentu aż nam sos zgęstnieje. Gdy już sos jest gotowy doprawiamy solą i pieprzem. Przed wyłożeniem na talerz należy wyjąć papryczkę chili. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemąki pszennej - 300 ml ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół małej cebuli - 1 ząbek czosnku - pół szklanki przecieru pomidorowego - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na farsz: - wędlina pokrojona w kostkę - starty ser mozzarella Do podania : sos czosnkowo-koperkowy z tego(...)odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwię z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy będzie już lekko zarumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, możemy się
Zgrabne Gotowaniekiełbaski chorizo (dla podkręcenia smaku) 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) cebula słoik przecieru pomidorowego chili 2 ząbki czosnku puszka fasoli lub 150 g suchej i wcześniej ugotowanej pół puszki kukurydzy łyżeczka nasion kolendry 2 ziarna zielonego kardamonu 2 łyżki słodkiego sosu chili suszone jalapeno lub płatki chili sól pieprz czubata łyżeczka cząbru Na rozgrzanej patelni podsmażyć chorizo(...)jasny brązowy kolor. Wlać przecier pomidorowy i dorzucić rozdrobnione świeże chili. Nasiona kolendry, kardamon i suszone chili zmielić w moździerzu. Dorzucić na patelnię. Do dania wycisnąć czosnek. Gdy całość zawrze, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. Całość pogotować ok. 10 od ponownego zawrzenia. Chili con carne doprawić do smaku solą, pieprzem i słodkim sosem chili. Podawać jako samodzielne danie
Weekendy w domu i ogrodzieponieważ jest doskonałą propozycją na wszelką imprezę oraz nadchodzący Sylwester! Charakteryzuje się ciekawą nazwą, smakiem i prostotą w przygotowaniu. Spróbujecie? 1 część wódki 1 część soku pomidorowego (polecam Victoria Cymes ) 2-3 krople sosu tabasco Do mniej więcej połowy kieliszka należy wlać wódkę, a następnie delikatnie i powoli - sok pomidorowy. (Sok najlepiej wlewać po wewnętrznej stronie łyżki, dzięki
Di gotujechoć troszkę umilić życie. Wiem, niektórzy stwierdzą, że można kupić ale ja nie znoszę tych gotowych słoików ze sklepu. Przeważnie zawierają śladowe ilości mięsa, zawsze są zapaćkane, pomidorowym kiślem który ma imitować sos. I zazwyczaj są totalnie bez smaku, a raczej o takim samym smaku. Nie ważne czy otworzysz fasolkę, klopsy, pulpety czy nawet flaki ..smak ten sam.. sos
Ogrodnik w podróżycebula 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 350 ml wody 4 ziarna pieprzu czarnego 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia sól do smaku Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju(...)garnku. Zawartość garnka posolić i gotować na małym ogniu około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać koncentrat pomidorowy i odsączony groszek konserwowy. Na koniec gotowania sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą
Przepisy kulinarne babci Antoninyklopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron. Z pozostałego tłuszczu na patelni przygotować bazę sosu: olej podlać wodą, dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól i pieprz i zagotować, co chwile mieszając. Młodą kapustę podzielić na liście. Na dnie większego garnka ułożyć warstwę liści kapusty, na to kilka
Zrób to smacznieDziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy(...)lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule 1 por 4 pomidory 6 suszonych pomidorów 350 g kiełbasy 190 g koncentratu pomidorowego 1000 g passaty, przecieru pomidorowego puszka kukurydzy wraz z sosem puszka czerwonej i białej fasoli, obie z sosem 2 szklanki bulionu 1 ostra papryczka 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka
Zasmakuj Kuchnipołączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru ½ łyżeczki kminu rzymskiego(...)kolendry ½ łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Zalej soczewicę wodą i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie zrób sos. Włóż do misy miksera obrany czosnek i cebulę, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, ocet winny, miód, przecier pomidorowy, imbir, paprykę wędzoną, kmin rzymski, kolendrę suszoną, kurkumę, pieprz kajeński, sól, posiekaną natkę. Zmiksuj na gładki sos. Krok 3 Przełóż
Niedzielny kucharz