sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:447/794)

Pizza domowa - ciasto i dodatki 100

pieczarki+cebula+papryka salami+pieczarki+cebula boczek+cebula+chili to, co pozostało z pokrojonych składników Do każdej pizzy był sos i pokrojony w drobną kostkę żółty ser mozzarella. Ser zawsze kroję w kostkę i posypuję nim równomiernie posmarowane cienką warstwą sosu ciasto. Następnie rozkładam cienkie plasterki mięsa, pieczarki, paprykę i cebulę. Z ilością składników nie przesadzać, gdyż pizza się dobrze(...)ciasto: 500 g mąki typu 00 10 g świeżych drożdży 250 - 300 ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru Pizza domowa sos: 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki

Kuchcik gotuje
Oszukane gołąbki z jarmużem 209

jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia *na sos: 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, posiekany jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej puszka pomidorów szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam(...)cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka. Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość

Kulinarny Pamiętnik
Kurczak Buffalo- a mialo byc Buffalo chicken wings 250

podudziami I moja wersja sosu Buffalo a'la Edyta   Zamiast skrzydelek , oczyscilam podudzia natarla papryka I sola. Wlozylam do piekarniaka na 220C na 40min. Przygotowalam sos do podudzi 6- lyzek koncentratu pomidorowego, pol kostki masla, lyzeczka papryki cayenne, 1-2 lyzki octu balsamicznego, 2-3 lyzki miodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu

Smaki Edyty
Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad 228

puszki , wsypujemy bazylię , czosnek , sól i paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego !     Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Pasta alla norma - sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami 137

idealna potrawa na końcówkę lata!  Pasta alla norma swoją nazwę zawdzięcza włoskiego pisarzowi Nino Martoglio. Kiedy skosztował tego dania, krzyknął "To jest norma!" chwaląc doskonały smak sosu, który powinien stać się standardem, jednocześnie porównując go do opery pod tytułem „Norma” urodzonego w Katanii na Sycylii kompozytora Vincenzo. Ten wegetariański makaron jest pyszny i bardzo syty, przede wszystkim(...)papierowym i pokrój na paski.  Na drugą patelnię wlej łyżkę oliwy i od razu włóż na niej posiekany ząbek czosnku. Gdy oliwa się podgrzeje, dodaj passatę pomidorową i dopraw solą. Gotuj sos przez 10 minut na średnim-małym ogniu. Jeżeli sos za mocno odparuje, uzupełnij go wodą spod gotowania makaronu. Makaron gotuj w osolonej wodzie. Do sosu dodaj pokrojonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa 224

Zupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych

Kuchnia Pełna Pasji
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 247

porcji: 0,5 kg czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól(...)osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli.  Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty.  Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec

Ze smakiem i z pasją
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 654

mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego  200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru słodka i ostra papryka mielona   Kapustę poszatkować dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę(...)stron wszystkie pulpeciki, zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.    W dużym garnku zagotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę (aby się nie zważyła najpierw wlać do niej kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i dopiero wlać do garnka), cukier oraz przyprawy do smaku. Na koniec do sosu przełożyć pulpety, tak aby całe się

Simply Food
Pomidorowy kurczak z mozarellą 214

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad.  Pomidorki, bazylia, mozzarella, kurczak i razowy makaron komponują się idealnie. Sos jest bardzo dobry, mocno i prawdziwie pomidorowy, nie zawiera żadnej chemii a tylko dodatek ziół i świeżych warzyw (w przeciwieństwie do tych puszkowanych sosów- dostępnych w sklepie). Jego przygotowanie jest banalnie proste, i naprawdę zajmie Wam tylko chwilkę

Krakowskie smaki Ani
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. I 182

mnie sprawdziło przy tak nieprzewidywalnej aurze? Lepiej sobie poradziły odmiany rosyjskie czy kalifornijskie? A może karzełki, czyli pomidory dwarf? No i jak ze smakiem – bo to on, zaraz obok pomidorowej aparycji, jest dla mnie najważniejszym kryterium wyboru odmian? Sami zobaczcie.   Wszystkie pomidory były testowane smakowo na kilku sztukach, po dojrzeniu na krzakach – nie widzę żadnego sensu zrywania lekko zapalonych(...)przepiękny pomidor o grubej skórce i smaku… tekturowego sklepowego pomidora, rozmyty, kwaśno-słodki. Dla mnie sam wygląd to za mało, szkoda że rozczarował – zużyłam owoce tylko do pomidorowego dżemu i do pieczonego sosu. Za sam wygląd należy mu się w tym roku tytuł Miss. Gruba skórka to pewnie to, co miałoby go predestynować do długiego leżenia. Zdecydowanie największe tegoroczne smakowe

Karo in the Kitchen
Zupa z piersi kurczaka z kluseczkami 190

pierś z kurczaka mieszanka warzyw pociętych w drobne słupki [ u mnie mieszanka chińska] 2 łodygi selera naciowego kilka różyczek brokuła domowa vegeta sól, pieprz listek, ziele sos sojowy ciemny 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana koperek, szczypiorek kluski  2 jajka około 1 szkl.mąki sól Pierś z kurczaka pokroić , wymieszać z przyprawami, odstawić na jakiś czas, aby mięsko przeszło

Moje domowe kucharzenie
PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 175

szklanka bulionu lub wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 25 g  masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki dobrego ketchupu  1 łyżka sosu sojowego / można pominąć przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 1/2 łyżeczki chili w proszku(...)pokrywką. Redukujemy płomień i gotujemy 10 minut, do miękkości warzyw. Zdejmujemy pokrywę, dodajmy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy.  Dodajemy podzieloną na kawałki rybę i ugotowany ryż. Posypujemy natką pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub ketchupem. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Lasagne z mięsem mielonym 379

pieczarek; 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego(...)solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło.  Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji

Gospodyni Miejska
Rybka w miodzie 190

Zawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą(...)panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce,  smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu

Kuchnia Danusi
Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Krok po kroku. 218

Jeżeli chodzi o sos to dla mnie kapitalnie z tą potrawą łączy się sos do  kurczaka z papryką od Roleskiego . Ponieważ sos jest delikatnie pikantny, mocno pomidorowy z nutą papryki, dodaje potrawie charakteru. Jeszcze raz polecam wszystkim zapracowanym lub leniwym pierś z mozzarellą i pomidorem, będziecie zachwyceni. W razie jakichkolwiek

kuron.com.pl
Jaglane kotleciki z miętą 183

Jaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym lub pomidorowym. Zajadać bez zbędnych dodatków, za to z dużą ilością surówki. Na zimno, na ciepło, są pyszne. Pomysł na kotleciki jaglane przyszedł spontanicznie. Bardzo lubię warzywne kotleciki. Na blogu były już kulki

dolcevitainmykitchen
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 140

równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Przygotujecie je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną wszystkie z talerza. Polecam podać je z sosem pieczarkowym, koperkowym czy nawet pomidorowym. 200 g ryżu, u mnie biały 250g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 2 łyżki masła sól, pieprz 2 jaja

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie (bez jajka) 153

cedzakowej.   1 kg ziemniaków wystarczy na ok. 3 porcje.   Kluski możesz podawać… z bułką tartą zrumienioną na maśle, ze smażoną cebulką lub skwareczkami, z sosem pieczeniowym, mięsnym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, zrazami, pulpetami, duszonymi pieczarkami lub warzywami.   Rady: 1. Ugotowane i ostudzone kluski można mrozić. Najlepiej zamrozić je ułożone na tacy/deseczce, a później przesypać do woreczka

Kulinarne S.O.S.
Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków 168

jakiś ciekawych przepisów i znalazłem hit anglojęzycznych stron kulinarnych, jednogarnkowy Stroganoff. Jest on geograficznie specyficzny, to znaczy, inaczej niż u nas, podaje się go z makaronem oraz sos jest raczej musztardowy, niż pomidorowy. Jak to mówi stare przysłowie Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj. Co prawda danie pochodzi od nazwiska Aleksandra Stroganowa, gościa, który brał udział

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 93

dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado) pieprz i papryka

Cztery Fajery
Tartaletki z pieczarkami 119

dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej rukoli i polać delikatnie sosem serowym lub dipem czosnkowym, pomidorowym. Pycha! Składniki na 12 tartaletek: opakowanie ciasta francuskiego farsz pieczarkowy z tego przepisu tarty parmezan lub żółty ser, dowolnie 12 silikonowych foremek na muffinki Przygotowanie: Ciasto francuskie

Zasmakuj Kuchni
KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 213

Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone w cieście krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 244

talerz. Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Pizza ” Valencia „ 192

pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii lub innym pomidorowym mazidłem Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu

Ogrodnik w podróży
Pieprz 204

Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidor

Pomysłowa kuchnia
Wegańska sałatka warzywna z tofu i ciecierzycą, Boski porządek 221

może być więcej). Można użyć dowolnych warzyw, u mnie były: 1 duża czerwona papryka, ½ puszki kukurydzy, 5 pomidorów, 4 ogórki kiszone, 1 duża czerwona cebula, 4 miechunki pomidorowe, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos: 1/3 szklanki oliwy + odrobina soku z cytryny lub octu winnego + sól + pieprz + drobno posiekana natka pietruszki. Boski porządek  (2017, Petra Volpe): Nora mieszka w spokojnej, szwajcarskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 201

dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado) pieprz i papryka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo z czerwonej soczewicy 168

czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka jogurtu greckiego (niekoniecznie, ale u mnie to standardowy składnik :) Natka pietruszki, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę

Mamuśka wraca do formy
Mięso mielone z kalafiora 161

włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól do smaku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera

Lamarida.pl
Kolorowe naleśniki 167

auto'); ga('send', 'pageview'); Nadzienie: -opakowanie świeżych lub mrożonych  liści szpinaku  -1-2 ząbki czosnku -kilka cienkich plastrów szynki, np.konserwowej -ser mozzarella -przecier pomidorowy lub gęsty keczup -sól Sos beszamelowy: -4 dag masła -4 dag mąki -1/3 l mleka -1-2 żółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty

Kulinarne przemyslenia
Fasolka z klopsikami i kabanosem 146

sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone kabanoski i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Na sos wkładam klopsiki i duszę pod przykryciem 10 minut. Jak sos zrobi się za gęsty można dolać trochę wody. Klopsiki wyjmuję, dodaję fasolę, doprawiam pieprzem, solą, tymiankiem. Dodaję

wesoła kuchnia
PENNE ALLA BOLOGNESE 161

Makaron gpyuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone. Dodaję przyprawy i smażę na rumiano.  Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje.  Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski

Gotowanie Patki
Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - przepis podstawowy 242

stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Podajemy z sosem, np. gr zy bowym, pomidorowym .   Moje posty

Słodka Strona
Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem 308

Pozostaję w pomidorowych klimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy,  Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory

Obiad gotowy
Pieczone żeberka 210

miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega na jedzeniu ich rękami:) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ząbki czosnku  100ml piwa  1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić

Obiad gotowy
Kotlety z kaszy gryczanej z serem 187

takie kotleciki - i z czym je jecie? Chętnie się dowiem:) To pyszne, aromatyczne i chrupiące z zewnątrz kotleciki. Pasują do nich różnego rodzaju dipy i sosy, np. słodko - kwaśny, czosnkowy, pomidorowy, pesto z bazylii z dodatkiem innych ziół. Moja rada: Jeśli już wyrobicie masę i uznacie, że jeszcze nie za bardzo formują się Wam kotlety to odstawcie na kilka

Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym. 145

osoloną wodę, kiedy już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Gulasz drobiowy. 157

kawałki, obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, zalewamy wodą i doprawiamy. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy 1/4 szklanki śmietanki 18% z 2 łyżeczkami mąki wymieszaną dokładnie z odrobiną wywaru z garnka. Podajemy z kaszą jaglaną, ziemniakami, lub makaronem. Smacznego :) *uprzedzając komentarze

Moje-pitraszenie
Klopsiki w sosie pomidorowym 119

Składniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.  Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z paluszków surimi i selera 478

wykonania: Paluszki surimi kroimy w plastry. Obrany ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Seler odsączamy z zalewy, dodajemy kukurydzę i mieszamy wszystko razem. Majonez łączymy z koncentratem pomidorowym i całość polewamy otrzymanym sosem

Qchnia po prostu
MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre ) 666

Sylwestra, ale nie tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację. Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym! Koniecznie wypróbujcie! Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam! Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło

Ostra na Słodko
Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo 198

przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa do smażenia

Corner With Recipes
pizza na drożdżach - ciasto standardowe 231

przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto.   Składniki: 2 szklanki mąki 20  gram drożdży łyżka cukru łyżeczka soli

Lubczyk i Wanilia
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 186

minut. Aby mięsko było soczyste delikatnie podlewamy wodą i wrzucamy kilka wiórków masła. Gdy skrzydełka są miękkie, a skórka chrupiąca, do wypieczonego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy na jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety

Kuchnia po mojemu
Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki 453

Przyprawy Świata Gdynia 500g ziemniaków sól, pieprz, papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości

Szefowa kuchni
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 136

                               Nawet najprostsza ale domowa pizza jest o wiele lepsza niż kupna. Co prawda takie z pizzerii tez bywają smaczne, ale co domowe to domowe. No i

Ewa w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 241

ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym...Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania, gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
KLUSECZKI FRANCUSKIE 167

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki  TUTAJ  :) Składniki: 1  łyżka  masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki soli

Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 208

pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy  pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy

Walijskie Pichcenie
Rura Gospodarza 217

kapusty, wszystko razem wymieszałam i doprawiłam przyprawami (papryka, sól, majeranek). Farsz wystudziłam. Następnie każdą rurkę nadziałam kapuścianym farszem, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu (lekko wysmarowanym tłuszczem) i polałam sosem beszamelowym (może też być pomidorowy, albo oba pół na pół). Wszystko razem wylądowało w piekarniku na 15- 20 min (150st.)  Czy uwierzycie, że dziś pierwszy raz jadłam cannelloni

bastalena
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 510

mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona

Ze smakiem i z pasją
Dieta Strukturalna i odchudzanie weekendowe 362

wyciśniętego, ale może być też z kartonu * 4 szt. moreli suszonych** * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 15.00 - miksujemy: *  300 ml soku pomidorowego *  1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub tofu lub fety 40 g *  1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego *  rozgnieciony mały ząbek czosnku - niekoniecznie *  1/2 łyżeczki morszczynu - uważać przy problemach

Zdrowa Kuchnia Sowy