sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:449/794)

Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 134

papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych cebulek, 3 korniszony, 2,5 szklanki soku pomidorowego lub 2,5 szklanki wody + 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ostrego ketchupu, czubata łyżka pasty ajvar, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, słodka(...)wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.  Pod koniec gotowania do sosu dodać korniszony, marynowaną cebulkę i czosnek.  Chwilę pogotować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku przyprawą do zup i sosów

Nie tylko w kuchni
Tort gołąbkowy 150

papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól  pieprz olej Przyprawy, które lubicie-u mnie kumin, ostra papryka SOS: 0,5 litra passaty pomidorowej kilka łyżek śmietany 30 % sól pieprz ew. cukier (zależy od jakości użytej passaty) PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty oddzielamy i parzymy. Na olej wsypujemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę(...)dokładnie mieszamy. Passartę wlewamy do niedużego garnka, doprawiamy i dodajemy śmietankę.Formę do zapiekanki smarujemy olejem, następnie wykładamy liśćmi kapusty- na to masa mięsna,, którą polewamy nabierką sosu i przykrywamy liśćmi kapusty, W tem sposób przygotowujemy kilka warstw-ostatnią musi stanowić kapusta, Przy pomocy płytkiego talerza lub deski do krojenia, przewracamy tort na drugą stronę, wyciągamy z formyna blaszkę

Kopystką po garach
PENNE RIGATE ZAPIEKANE Z SOSEM BOLOŃSKIM 200

kilkanaście sztuk makaronu penne rigate około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka) 2-3 ząbki czosnku 1 cebula pieprz ziołowy oregano sól puszka pomidorów w sosie własnym 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru kilka kulek mozzarelli olej Wykonanie: Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby nam się nie posklejał. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę(...)przez praskę czosnek i mielone mięso. Podsmażamy całość mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu.  Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu.  Pomidory w sosie własnym blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru (albo ulubionymi ziołami). Powstałym sosem zalewamy makaron

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowa pizza 149

pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki gotowanego kurczaka. Oczywiście, jeżeli chodzi o składniki do pizzy mogą być inne, dowolne :) Sos do pizzy: - 1 przecier pomidorowy; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka soli morskiej. Przygotowanie: - do mąk dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier - mieszamy, - dolewamy ciepłą wodę(...)miękkie - można w miarę potrzeby dodać troszkę mąki kukurydzianej, aby się nie lepiło, - ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min do wyrośnięcia, - gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos - przecier podgrzewamy, dodajemy czosnek, pieprz ziołowy, sól i oregano i podgrzewamy aż do zagotowania sosu, - blachę od ciasta posypujemy mąką kukurydzianą - ciasto wałkujemy (będzie dość kruche, więc po chwili najlepiej przenieść

MintTaste
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 392

filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1 łyżce zimnej wody    Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy(...)patelni. Wrzucić marchewkę i cebulę. Smażyć ok. 15 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać  sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać.  Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać

Chocolate Muffin Blog
pikantny ketchup z papryki 149

cukinii ( przepis tu- klik ) postanowiłam spróbować ketchupu z papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs.  * Uwaga- podczas gotowania masa była dość(...)znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto.  Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli  odrobina pieprzu  Papryki i papryczki chilli umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zmielić w maszynce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z pieczarkami i boczkiem 313

ciepłe miejsce i przykryj ściereczką (na około 15-25 minut).Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem, albo blendujemy, dodajemy olej (lub oliwę) i redukujemy sos. Gdy powstanie gęsta papka pomidorowa to wyłączamy ogień, dodajemy pieprz, sól, suszoną bazylię i oregano. Mieszamy i odstawiamy.Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w piórka a boczek w kosteczkę i wszystko wrzucamy(...)oczkach na tarce.Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10 minut.Podajemy z sosem czosnkowym.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Pierś z kurczaka z dynią i soczewicą 142

porcje: (Inspiracja: " Kwestia Smaku ") podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g) ok. 400 g dyni (obranej) 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 szklanka wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu(...)przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, oliwą i połową przypraw z miseczki. Odłożyć na chwilę.   Do naczynia żaroodpornego wsypać suchą soczewicę, zalać ją gorącą wodą wymieszaną z sosem sojowym i koncentratem, delikatnie przemieszać. Na soczewicę równomiernie wysypać kukurydzę, a na nią pokrojoną w kostkę dynię. Na wierzchu ułożyć piersi z kurczaka. Całość obsypać resztą przypraw i posiekaną natką pietruszki

Simply Food
Pizza na Cieście z Lodówki 65

czasie można zacząć rozciągać ciasto, które powinno być bardzo plastyczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos na 1 pizzę: 2 łyżki passaty  2 łyżeczki przecieru pomidorowego  odrobina chilli i bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki na sos umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Dodatki do pizzy to kwestia indywidualna, ważne jest to by nie było ich zbyt dużo. Ja dodałam szynkę, kukurydze

Przepiski.pl
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 168

wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku ewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizio Przygotowanie  Odciać ogonki papryki i wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą(...)chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając go w środku papryk małą łyżeczką. Zakryć ogonkami i ewentualnie plasterkiem chorizio i ułożyć pionowo w rondlu.  Dodać przecier pomidorowy (jeśli jest zbyt gęsty podlać odrobiną wody lub bulionu mięsnego), tak aby zakrywał całkowicie papryki. Gotować na niewielkim ogniu około godziny. Wam życzymy smacznego,  Ani serdecznie dziękujemy za wspaniały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Butter Chicken 131

pieprz, olej rzepakowy, Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 100g orzechów nerkowca, jogurt grecki, kolendra, imbir, garam masala, czosnek, sól, pieprz, kolendra, passata pomidorowa Umyte filety kroję w małe kawałki. Do miski wrzucam: jogurt naturalny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę stołową czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową kolendry, łyżkę garam masala, łyżeczkę imbiru. Doprawiam pieprzem. Cebulę kroję w drobna kostkę(...)greckiego, 1 łyżkę stołową kolendry, 2 łyżki stołowe czosnku, łyżkę garam masala oraz łyżeczkę imbiru. Doprawiam solą i pieprzem. Wlewam 1 szklankę passaty pomidorowej. Całość gotuję a następnie blenduję. W malakserze miksuję orzechy. Dodaję je do sosu i gotuję ok. 5 minut. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Smażę kurczaka ok. 15-20 min. Następnie dodaję go do sosu

Przepis na Dzień Dobry
Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce 270

znam osoby, która nie lubiłaby sosu barbecue – ja uwielbiam! Lekko przydymiony w smaku, słodko-kwaśny i mocno pomidorowy. Doskonały do wszystkich mięs i kanapek. W trakcie mojego poszukiwania przepisu idealnego, natknęłam się na książkę Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”, która jest kopalnią doskonałych receptur na pyszne dania. Tym razem także się nie zawiodła, sos wyszedł przepyszny(...)posiekana (lub mała cebula) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki chili cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 210 g passaty pomidorowej 100 ml octu jabłkowego 120 g cukru trzcinowego Demerara 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej

karmelowy
Nietypowo. I kurczak. 295

KURCZAK W NIETYPOWYM SOSIE. (autorski;) pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym,  oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam(...)mięsa. Pomidory  zmiażdżyłam w puszce widelcem i całą zawartość wlałam na patelnię. Dolałam sok pomidorowy i całość dusiłam chwilę pod przykryciem. Dorzuciłam po chwili ananasa,  wlałam pozostała marynatę i wszystko razem dusiłam około 20 minut.  Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam

W kuchni Karmel-itki
Kurczak z warzywami + kuskus po marokańsku ;) 366

pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego   Wykonanie: Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień i odstawiamy garnek na 10 minut(...)dusimy na małym ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów.  Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem. Smacznego!:) Zainspirowały mnie:  Kuskus po marokańsku--> KliK! Pierś z kurczaka

Czerwona Porzeczka
Szybka zupa meksykańska, danie jednogarnkowe 213

korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli  1 duża cebula, najlepiej czerwona 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki sos chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli i mięsa woda lub bulion ilość zależy od waszych upodobań(...)zaczynam wszystko smażyć w głębokiej patelni. Po podsmażeniu mięsa z cebulą dodajemy bez odcedzania kukurydzę, fasolę i pomidory, następnie przyprawiamy słodka i ostrą papryką. Całość zalewamy chili i passatą pomidorową. Jeśli chcemy rzadszą zupę, dodajemy bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotujemy około 30 minut i obiad mamy gotowy

Życie zaczyna się w kuchni