sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:446/794)

Samotnego faceta męki - chili con carne 153

pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego (najlepsze byłyby Pudliszki) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka brązowego cukru  1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii 2 liście laurowe sól, pieprz i sos sojowy do smaku oliwa lub olej do smażenia Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę(...)dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje. Chili con carne powinno być dość gęste, w razie potrzeby można zagęścić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić 5 różnych obiadów z tych samych składników 113

zapiekanki stanowił kurczak z poniedziałku, przesmażony z marchewką i selerem i przecierem pomidorowym. Całość przykryła warstwa pure kalafiorowo-ziemniaczanego, wymieszanego ze szpinakiem. W czwartek były Zdrowe pulpety z Ikei Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy – z niewielkimi modyfikacjami – co meatloaf. Podlane winnym sosem z pieczarkami nabrały zupełnie innego smaku. W piątek zrobiliśmy: Kotlety rybne z orkiszem i boczkiem(...)łyżek mleka 2 łyżki masła Dodatki 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szklanka wina (opcjonalnie, ale warto) 3 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie sosu sojowego) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka chrzanu Olej 4 pokruszone chlebki żytnie typu Wasa 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych (panierka)   Artykuł Jak zrobić 5 różnych obiadów z tych samych

Niedzielny kucharz
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 97

Nasze wyszły idealnie doprawione 😋 I choć nigdy nie przygotuję tradycyjnych gołąbków w sosie, tutaj jego dodatek nam nie przeszkadzał, może dlatego, że były tylko zalane sokiem pomidorowym, nie był to tradycyjny zagęszczany mąką sos, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taki przygotować... Składniki na 12 sztuk: - 550g mielonego mięsa (u mnie szynka i łopatka wieprzowa) - 200g ugotowanego ryżu

Smaczne Zdrowe
Zapiekane zraziki 136

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę(...)oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 137

opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę(...)złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około

Food Square
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 282

cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól(...)cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól

Poezja smaku
Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 203

makrelą, mandarynką i papryką 100 ml ugotowanego ryży brązowego 100 ml kukurydzy konserwowej pól czerwonej papryki pół malutkiej, białej cebulki puszka grillowanej makreli Rio Mare sól, pieprz sos: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu sok z połowy mandarynki łyżka lub dwie łyżki oliwy EV Do dużej miski wkładamy ryż, pokrojona w kosteczką paprykę, odcedzona kukurydzę, posiekaną cebulę oraz odsączona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolka po bretońsku 137

rosołowe na wędzonym boczku 2 marchewki kawałek selera ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy 10 gram majeranku suszonego 1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli koncentrat pomidorowy 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego Fasolę dzień wcześniej namoczyć w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc). Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą(...)bulionu. Doprawiamy całą saszetką przyprawy do dań z fasoli oraz majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Przepis na klasyczne żeberka z grilla 164

pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu ¾ szklanki ketchupu 1/3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki melasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do około 150 stopni. W międzyczasie przygotować przyprawę do żeberek mieszając: chili w proszku, kawę, kminek, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki soli(...)pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Sos gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut

naRuszcie
Pizza przepis podstawowy 121

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka cieplej wody pół łyżeczki soli pól łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy lub oleju na sos: ketchup 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 opakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle

Życie zaczyna się w kuchni
Burger z pomidorowym kurczakiem 188

przekrojone na pół i opieczone Przygotowanie Na dużej teflonowej patelni rozgrzałem oliwę i obsmażyłem mięso, aż straciło różowy kolor. W misce dokładnie wymieszałem posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, tabasco, i sól. Sos dodałem do kurczaka, poczekałem, aż sos się zagotował, zmniejszyłem ogień i dusiłem przez ok. 10 minut. Kurczaka przełożyłem na deskę i za pomocą dwóch widelców podzieliłem mięso(...)drobne włókna , które następnie z powrotem włożyłem do sosu. Dokładnie wymieszałem i gotowałem, aż masa zrobiła się gęsta. Opieczone bułki przełożyłem masą mięsno-pomidorową. Podałem gorące

R'n'G Kitchen
Naleśniki z farszem. 200

Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać ten przepis  lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki(...)pękać przy zawijaniu. Kolejne etapy: Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym  serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił). Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu

W kuchni u Moniki
Pizza bezglutenowa domowa 133

Ponieważ organicznie nie znoszę ketchupu w pizzy więc robię własny sos. Wykorzystuję go zarówno do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników jak i później do polania gotowej pizzy. Sos - składniki: 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1,4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub wyciśnięty duży ząbek czosnku świeżego łyżeczka suszonego oregano Całość wymieszać do połączenia(...)się przegryzło. Moja pizza zwykle składa się z dwóch części. I część - pomidorowa posiekana wędlina - kiełbasa, szynka, baleron lub każda inna wędlina kilka plasterków pomidora mozzarella z zalewy II część - hawajska posiekana szynka, najlepiej drobiowa kawałki ananasa mozzarella z zalewy Na podpieczony spód wykładamy mniej więcej połowę sosu, tak aby przykryć całość ciasta. Na to wykładam kawałki mozzarelli. Na dużą

Ze smakiem bez glutenu
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 143

którym gościliśmy. Żeby jednak było ciekawiej to w wersji z homarem. Czekając na ucztę zajadaliśmy się podanymi jako starter ciepłymi bułeczkami z 3-ma rodzajami sosów - najsmaczniejszy był czosnkowy i  pomidorowy ( inny niż u nas, bo ze świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę

Smaki Ewy
Jajka faszerowane z tuńczykiem 168

Jajka faszerowane z tuńczykiem Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 6 ugotowanych  jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz kiełki rzodkiewki sos Worchestershire Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z  nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju

Kulinarne przygody Gatity