sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:440/794)

Naleśniki bolognese z tofu 170

mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule  250 g tofu 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie

wegujemy
Domowy przecier pomidorowy 112

świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową  czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów 1 - 2 łyżki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lasagne z warstwą pieczarek 180

łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy: 3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Mięso smażymy na małym ogniu(...)ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni.  3. Sos beszamelowy: Do roztopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, by nie było grudek. Powoli

Kuchnia w czekoladzie
Leczo z pulpecikami i makaronem ryżowym 123

cebule 2 garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony olej do smażenia ugotować makaron ryżowy(...)Fasolkę pozbawić szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a kapustę poszatkować Na rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, zagotować razem Ugotować makaron ryżowy, wmieszać do warzyw Mięsożernym polecam przygotować pulpeciki.             Pulpety

Proste Potrawy
Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem 117

tortilli * 50 dkg mięsa z kurczaka (np. z uda) * 15 dkg szpinaku * 30 dkg żółtego sera * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 2 ząbki czosnku * przyprawa gyros * 1,5 szklanki mleka  * gałka muszkatołowa * sól * masło * olej * mąka * bazylia, oregano Zrobiłam sos beszamelowy. Masło ok. 2-3 łyżki roztopiłam w garnku i dodałam 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i dolewałam małymi porcjami mleko(...)część kurczaka i szpinaku. Posypałam startym żółtym serem i przykryłam plackiem tortilli. Ponawiałam czynność aż do ostatniej warstwy tortilli.  Kiedy wyłożyłam ostatni placek tortilli posmarowałam go sosem beszamelowym i polałam passatą pomidorową. Posypałam serem żółtym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Przykryłam moją zapiekaną tortillę folią aluminiową i ściągnęłam po ok. 20 minutach żeby

Pieprzyć z Fantazją
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym 397

gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany,  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia(...)czym dodajemy pomidory w puszce. Dusimy przez około 20 minut do odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu

Szefowa kuchni
Bezalkoholowa German Mery, czyli drink na bazie soku pomidorowego z bazylią. 140

alkoholu, oczywiście! Czego potrzeba? -100 ml soku pomidorowego z przetartych pomidorów -100 ml wody naturalnie gazowanej -15 ml soku ze świeżej cytryny -kilka kropel sosu worcestershire -5 listków bazyli -sól, pieprz Sok pomidorowy z wodą i bazylią miksujemy w blenderze, dodajemy soku z cytryny i kilka kropel sosu worcestershire, solimy i pieprzymy do smaku i delikatnie mieszamy. Dla wszystkich, którzy

BaRepas
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 72

ościste. Popularny w kuchni „od zawsze” dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.    Szprot Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte(...)Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach. Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym. Sa tez idealnym składnikiem różnego rodzaju past do chleba.       Pasta ze szprotek Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g szprotek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Shakshuka 139

świeżej bazylii, kolendry lub natki pietruszki Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy i podgrzewamy aż sos się zredukuje i będzie gęsty. W sosie robimy 4 wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy około 5 minut do momentu aż białko jajek

Qchnia po prostu
Zapiekane faszerowane bataty 162

nadzieniem.Wstaw ponownie do piekarnika na około 20 miniut.       Podawaj posypane ulubionnym zielskiem- kolendra u mnie, to chyba oczywiste, a jeżeli lubisz to możesz podać z sosem np. majonezowo-pomidorowym (wrzuce przepis na dniach). Tak upieczone babaty zjadam w całości razem ze skórką, ale dla mojego męża to dziwactwo i barbarzyńsko wydłubuje środek Artykuł Zapiekane faszerowane bataty pochodzi

greenscarf
GNOCCHI 145

Sprawdzony i prosty przepis na kluseczki gnocchi, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Charakterystyczne w wyglądzie gnocchi smakują z sosami na ciepło, np. pomidorowym, serowym, szpinakowym, podane do mięsa lub warzyw, z leczo lub ot tak z masełkiem i cukrem. Kluseczki gnocchi smakują idealnie podane z pesto lub z tartą mozzarellą (albo parmezanem), roztopionym masełkiem i świeżo

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z mięsem i papryką 120

zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa) przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż gołąbki będą miękkie. Do garnka dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego, mieszamy. Zagotowujemy. Doprawiamy sos do smaku solą i ewentualnie cukrem. Gołąbki dusimy jeszcze kilka minut. Z reszty kapusty zrobiłam Młodą kapustę z pieczarkami . Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drobiowa rolada z jajkami i serem 140

roladę (pieczeń) z posiekanymi jajkami i serem, zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej? Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry i kości oraz

Smaki Na Talerzu