szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 opakowanie drożdży instant 4 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki Składniki na sos: 3/4 szklanki pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Składniki na wierzch: 2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach dodatki(...)oleju, dokładnie rozprowadzamy po dnie i bokach. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1,5 h. 4. Gdy ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą
My Culinary Artszklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru Sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli(...)hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. 5) Przygotować sos: przecier wymieszać z koncentratem, dodać oliwę, miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą
Fitsweet.meszklanki ciepłej wody 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru Sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli(...)hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. 5) Przygotować sos: przecier wymieszać z koncentratem, dodać oliwę, miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą
Fitsweet.meopakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona ostra papryka, mielona słodka papryka Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić(...)wrzucamy na nią pokrojone szalotki i selera. Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wszystko wodą i dodajemy czerwoną soczewicę, dużo majeranku, oregano, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i sos sojowy. Dusimy aż soczewica zmięknie, ok. 10 min. Teraz czas na strączkowce. Dodajemy zatem wcześniej opłukane z zalewy
vegetaniewody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki 1 mała cebula kilka pieczarek starta mozzarella Na sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki wody szczypta soli bazylia papryka ostra orega(...)dłońmi okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut. Po tym czasie pizza powinna
Walijskie Pichceniedodatki w postaci szybki, czy salami. W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami, na które składa się warzywno-mięsny sos (odpowiednio z baraniny i wołowiny), zapieczony pod warstwą pure. W naszym domu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia(...)przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Krok 3 Wlej na patelnię pół szklanki wytrawnego wina, podkręć temperaturę i odparuj alkohol. Wyłóż na patelnię łyżkę pasty pomidorowej i rozprowadź w sosie. Wlej na patelnię około pół szklanki wody, dodaj liść laurowy, doprowadź do wrzenia. Następnie wyłóż rybę na duszące się warzywa, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez
Niedzielny kucharzczarny sól różowa (ja używam himalajskiej) Składniki do marynaty: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Ponadto do sosu: 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto ), lub około 1 kg świeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę) 2 łyżki masła klarowanego 2 utarte ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)minutę. Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka. Całość gotować przez około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry
Moja Mama Gotujesłoiczka 2 łyżki oleju roślinnego, np. kokosowego ( lub 25 g masła + 1 łyżka oleju) 150 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml bulionu lub wody np. z sosem sojowym 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + 3 łyżki zimnej wody przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 2 listki laurowe kilka gałązek natki pietruszki(...)płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy łodyżki natki pietruszki oraz marynowane cebulki. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy pod przykryciem 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym. Dodajemy pieczarki
cool and mintypizzerii wolę jednak na cieńszym cieście. 3 szkl. mąki 50 g drożdży 6-7 łyżek oleju 1 szkl. letniej wody płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki cukru Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego konkretny „chlust” ketchupu (plus/minus 1/2 szkl.) płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii odrobina gałki muszkatołowej po 1/2 płaskiej łyżeczki soli i cukru Dodatki: filet z kurczaka(...)posypaną mąką blachę. Dopiero teraz włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni i do zimnego wstawiamy blachę z ciastem na 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i mieszamy. ( Dla wzbogacenia smaku można dodać jeszcze 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a gdy ktoś lubi ziołowe, można podkreślić smak sosu dodając jeszcze odrobinę
Smaki Na Talerzuczemu obiad pojawi się na stole. Dzisiejsza propozycja to mega szybki makaron z tuńczykiem. Szybki, prosty i smaczny obiad. MAKARON Z TUŃCZYKIEM Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 słoiczek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pieprz i sól do smaku 25 dkg ulubionego makaronu Przygotowanie Na rozgrzana patelnię wlewamy olej do którego przeciskamy czosnek. Mieszamy(...)czosnek się zrumieni i dodajemy odsączonego tuńczyka. Całość mieszamy. Kiedy tuńczyk jest już ciepły i odparuje nadmiar płyny dodaję przecier pomidorowy. Całość mieszam, dodaję pieprz i sól do smaku. Pozostawiam na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gotowy sos przekładam do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem i dokładnie całość mieszam. Podaję ze startym żółtym serem. Przygotowanie jest
Magiczna kuchnia Dariiryżu łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku duża cebula 2 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki manny sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki keczupu płaska łyżeczka cukru łyżka suszonej bazylii łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku Kapustę odciskamy i kroimy na drobno, jeśli jest(...)godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz. A to co powstało w czasie procesu duszenia miksujemy dodajemy składniki i mamy pikantny sos. A kapustka jest naprawdę świetna, przechodzi smakiem mięsa i przypraw. Szczelnie zamknięty garnek kumuluje smaki,a to wielka zaleta. Nie trzeba niczym zagęszczać, ani zasmażać. Zmiksowana kapusta świetnie to zrobi
Dieta moja pasjamąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól do smaku dodatki na pizzę takie jakie lubimy ja użyłam : salami ser żółty mozzarella patelnia z pokrywką Link do filmu z przygotowania: Pizza z patelni(...)rozciągam go na całą powierzchnię dna patelni – aby łatwiej było mi przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę. Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy Smażenie pizzy : Patelnię z pizzą przykrywam pokrywką i stawia na gazie, płomień mam ustawiony na nie najmniejszy ale też nie na średni taki pośrodku :) (palnik zależy od wielkości patelni
Uwaga Babcia Gotujetylko:) Czas trwania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 400 g makaronu 5-6 pomidorów lub pomidory kawałki w puszce 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz zioła (oregano, zioła prowansalskie, bazylie ) 50 g sera żółtego Przygotowanie: Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie(...)pomidorów odparowała. Pod koniec gotowania dodać ulubione zioła. Odcedzony makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym na drobnych oczkach serem żółtym. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Podsmażyć pomidory 3. Dodać tuńczyka 4. Dodać przecier pomidorowy i zioła Pobierz wersję do druku: Pobierz Spaghetti z tuńczykiem Artykuł Spaghetti
KuchniaWeDwoje.plwarzywa: ok. 1 kg karkówki sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa 2 białe cebule 2 czerwone cebule 500 g pieczarek 2 czerwone papryki Sos: 1 szklanka wody 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól
Simply Food