korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich starty imbir i czosnek. Polałam oliwą i posypałam przyprawami(...)Wyjęłam je z garnka,podsmażyłam ziarna kminku i dodałam marchewkę. Dodałam do niej paprykę. Do wszystkich warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki. Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Smacznego
potrawyregionalneświeżych 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy np. smakowej bazyliowej Sos: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Dodatki: szynka oliwki ogórek kiszony zielony groszek konserwowy ser feta mozzarella ser żółty(...)dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 3. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki i sos. 4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki
Gotowanie...to proste !kaszy b ulgur (po 100g każdy) 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie: Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie(...)minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku
Walijskie Pichceniekawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku(...)drobno pokrojonymi pomidorami i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, a następnie zwijamy (dół- boki i rolujemy w górę). Umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem (po prostu mieszamy wszystkie składniki). Przykrywamy, umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Pieczemy minimum 1,5 h. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: 1kg mięsa mielonego, 1 większa główka kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę umyć(...)garnka i zalać wodą. Jeżeli zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h. Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką oraz śmietaną - ilość zależy od tego jaką ilość sosu chcemy uzyskać. Na pół kubka
W kuchni u Monikimleka Nadzienie: 1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 10 g oregano 1 czerwona cebula 80 g startego sera żółtego olej do smażenia Sos: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) pieprz trochę cukru do smaku Z podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól(...)objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić
Świat Domowej Kuchniposypania + białko do posmarowania Składniki: Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo-wołowe) – 800g Jajko – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru(...)Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo
Kuchnia Bon Appetitkaszy jaglanej 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy z puszki garść oliwek zielenina do przybrania, np. bazylia, natka pietruszki Sos 1/2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki pasty sezamowej tahini 1/4 szklanki wody sok z 2 limonek 1 łyżeczka syropu klonowego szczypta ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Ugotuj kaszę jaglaną, następnie odstaw do przestygnięcia. Przygotuj(...)odłożyć na później, np. na placki. Nadziej cukinie farszem i piecz ok. 30 minut (lub więcej w zależności od wielkości cukinii) w 180 stopniach Celsjusza. W czasie pieczenia przygotuj sos, blendując wszystkie składniki (możesz też połączyć je w słoiczku lub shakerze). Dopraw solą i pieprzem wg uznania. Cukinie podawaj na ciepło, polane sosem. Smacznego! powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł
Powiedz dietom niemięsa mielonego z indyka, 1 niewielka sałata rzymska, szczypiorek, 150 g sera cheddar z chili (w kawałku), sól, papryka słodka, czosnek, 1,5 łyżki stołowej musztardy miodowej, Sos: 500 g passaty pomidorowej, cebula, oliwa z oliwek, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek Sałatę rzymską wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy musztardą oraz(...)minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę oraz przyprawy. Czekamy aż całość się zagotuje. Upieczone pulpeciki wrzucamy do sosu. Gotujemy ok. 5 minut. Nasze beztłuszczowe pulpeciki są już gotowe! Możecie serwować je z czym tylko chcecie - u mnie ostatnio podawane z kaszą bulgur. Smacznego
Przepis na Dzień Dobryminut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu spaghetti 125 g koncentratu pomidorowego 2 cebule pokrojone w kostkę 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii papryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, koncentrat(...)pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę
Na słodko lub wytrawniemąki pszennej 150 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży spora szczypta soli łyżka mielonej słodkiej papryki Galeo pół łyżeczki czosnku Galeo pół łyżeczki cukru łyżka oliwy sos: 150 ml passaty pomidorowej pół cebuli czosnkowej łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo malutki kawałeczek posiekanej papryczki chili łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego drobnego szczypiorku łyżeczka oliwy dodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki(...)niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. W tym czasie posiekaną cebule podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy resztę składników na sos i dusimy aż […] Artykuł Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogrównież zasmakuje? :) Składniki na 1 pizzę (dla dwóch osób): 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej 15 g drożdży Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta papryki ostrej Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli(...)rzepakowego i ok. 2/3 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody. Powinno być lekko wilgotne. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką. Składniki na sos mieszamy. Dolewamy odrobinę wody aby struktura była lekko lejąca. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki, paprykę i szynkę kroimy według uznania. Oliwki przekrawamy na pół. Po upływie czasu ciasto
Czarnawisienkaryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree(...)sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez małe sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany
Kuchnia u Krysimoże być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki śmietana 18% ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz, cukier, słodka papryka koperek oliwa z oliwek Wykonanie: Ryż gotujemy(...)złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem
Walijskie Pichceniekaszy gryczanej 1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek Sos 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz mąka i woda do zagęszczenia Sposób Paprykę umyć, odciąć górną część (posłuży(...)rosołowej, podlać nim papryki, wrzucić lisek laurowy oraz ziele angielskie. Osobiście dodaję do wywaru jeszcze jedną pokrojoną papryczkę, wtedy sos jest bardziej aromatyczny. Dusic pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości). Po ugotowaniu papryki wyjąc, do bulionu dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem, zagęścić wodą i mąką, chwilę pogotować
Kuchenne aromaty