sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:433/794)

Błyskawiczny sos do pizzy + film 177

Błyskawiczny sos do pizzy na bazie przecieru pomidorowego to smaczny, aromatyczny i prosty dodatek do smarowania pizzy, nie wymagający gotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą przecier pomidorowy z granulowanym czosnkiem, przyprawami, suszonymi ziołami oraz świeżą bazylią i gotowe.     składniki na 3-4 porcje 500 g przecieru pomidorowego duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)czosnku granulowanego 2 łyżeczki suszonego oregano klika liści świeżej bazylii przepis Do miski wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, cukier, czarny pieprz, suszone oregano, czosnek granulowany oraz kilka świeżych, porwanych liści bazylii. Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki na 15 minut.   Artykuł Błyskawiczny sos do pizzy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Passata pomidorowa 145

Passata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów. Nie lubię robić przetworów i zdecydowanie jest to specjalność mojego męża. W

KuchniaWeDwoje.pl
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 191

mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon(...)kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję

Buniabaje w kuchni
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 130

francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy(...)blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki nie posmarowane, żeby móc sklepić. Na ciasto wykładamy warzywa i układamy je na środku robiąc kopczyk wzdłuż ciasta. Następnie zakładamy ciasto na warzywa i delikatnie sklejamy na wierzchu oraz zaciskamy krótsze boki. Na koniec nakłuwamy górę ciasta widelcem, smarujemy oliwą z oliwek

vegetanie
Kaszotto z mięsem z szybkowaru 194

selera. Mięso do tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego dobrze smakuje i niezbyt dużo kosztuje. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na kaszotto z mięsem z szybkowaru

Kuchcik gotuje
Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym 197

puszka pomidorów w puszce Pudliszki ½ puszki kukurydzy 100 g (3 łyżki) przecieru pomidorowego Pudliszki 100 ml pasaty pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 80 g sera żółtego 12 liści sałaty masłowej pęczek szczypiorku Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie : Placki tortilla wyłożyć na formę(...)farsz mięsny 9. Całość posypać serem oraz szczypiorkiem Poprzedni 1 z 9 Następny Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: ” Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań” Artykuł Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 171

cebulę Koncentrat pomidorowy 5 pomidorków susoznych Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Olej rzepakowy Dodatkowo Ulubiony sos Rukola Kasza manna Olej rzepakowy Koncentrat pomidorowy 10 dag sera żółtego tartego   PRZYGOTOWANIE:  Składniki ciasta łącze ze sobą a następnie odstawiam pod przykryciem np. bawełnianej ściereczki do wyrośnięcia na ok 1 godzinę(...)koncentratem pomidorowym doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano .   Posypuję serem .  Nakładam za pomocą łyżki porcję cebuli i porcję pieczarek.  Na wierzch kładę kilka słupków papryki.  Pizzerki przekładam na blachę polaną olejem i posypaną kaszą manną. Piekę ok 15 min w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Podaję np .z rukolą i ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Schab po bałkańsku 161

paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się zbytnio zredukuje można podlać wodą

e-PrzepisyKulinarne
Pizza z patelni 333

szklanki ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki oleju lub oliwy Dodatki: kiełbasa wiejska ogórki kiszone oliwki  zielone papryka czerwona pomidorki koktajlowe kulki mozzarelli świeże listki bazylii Sos: około 1/2 szklanki passaty pomidorowej oregano bazylia 1. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i i dwie łyżki wody. Mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce(...)większej miski dajemy mąkę, olej lub oliwę, sól, zaczyn oraz wodę. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.  3. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiełbasę, paprykę, oliwki i ogórki kroimy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kulki mozzarelli pokroiłam w kosteczkę. Do szklanki dajemy passatę, dodajemy do nie zioła i mieszamy. 4. Stolnicę

kruche babeczki
Indyk z warzywami 209

Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Składniki:0,5 kg piersi z indyka (lub kurczaka)pół porakawałek czerwonej paprykikawałek zielonej papryki5 dużych pieczareksól, pieprzprzyprawa

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z farszem "pizzowym" 229

naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju  Sos: 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego kilka łyżek pikantnego keczupu 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie  Farsz: 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka ok. 500 g pieczarek 6 parówek przyprawy(...)trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki.   Sos: do niedużej miseczki przełożyć koncentrat, wlać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.   Farsz: cebulę, paprykę i parówki posiekać w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce

Simply Food
Patison o bogatym wnętrzu 190

się z tuńczykiem. PATISONY NADZIEWANE SOSEM SYCYLIJSKIM Z KAPARAMI (2 porcje) 2 średniej wielkości patisony 3-4 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g) 1 dojrzały pomidor 4-5 łyżek kaparów sól i pieprz do smaku Patisony myjemy, obcinamy górę i wydrążamy pestki. Spód lekko docinamy, w ten sposób

les mirabelles
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-SEROWYM 300

Pomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem  ,  dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad. Składniki: - 2 duże cebule - 150ml pikantnego ketchupu - 250ml wody - 1 puszka pomidorów bez skórki - 2 duże ząbki czosnku - 100g startego sera  (u mnie mozarella) - sól i świeżo mielony pieprz

Smaczne Zdrowe
Gulasz z boczniaków 169

wyobrażam sobie dania obiadowego bez kawałka mięsa.  Składniki: 250 g boczniaków 1 marchewka 1 obrana cebula mały koncentrat pomidorowy  czosnek (jeżeli nie macie to pomińcie) sól, pieprz przyprawa do grzybów  olej mąka do zagęszczenia sosu Warzywa umyć i osuszyć. Boczniaki pokroić w grube plasterki,  a cebulę i czosnek w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie(...)wody i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do grzybów (jeżeli jej nie macie - to pomińcie) i dodać koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę gotować, aby zredukować ilość sosu. Jeżeli gulasz jest zbyt rzadki to do szklanki wsypcie 2 łyżki mąki i zalejcie odrobiną wody - wszystko należy ze sobą połączyć (nie może być żadnych

Ugotować
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 228

mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina cukru, suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty(...)wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 min. Podajemy z ziemniakami

Radość kipiąca uśmiechem.
Spaghetti po mojemu 210

jest daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera

W poszukiwaniu inspiracji