skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu. Składniki: 4 udka z kurczaka czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka wędzona Sos: 150 ml koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu łyżka oliwy (nieobowiązkowo) łyżeczka octu winnego 100 ml wody sól, pieprz Przygotowanie Udka z kurczaka myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie posypujemy je przyprawami
e-PrzepisyKulinarnekurczaka z noodlami w sosie slodko - kwasnym Sos: ok 200 ml wody, zagotowac dodac 6 lyzek ryzowego ocyu, 4-5 lyzek brazowego cukru, 3 lyzki ciemnego sojowego sosu, 4 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 sprasowane zabki czosnku, 1 lyzeczka startego swiezego imbiru, sol do smaku. Zagotowac. Do pol szkl wody dodac 2-lyzki maki ziemniaczanej. Dodac do sosu zagotowac. Odstawic. Kroimy
Smaki Edytycała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego olej/oliwa do smażenia Sos beszamelowy : około 60 gr masła 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, papryka słodka 1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso(...)mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki. Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się nam) Obgotowany makaron układam osobno
Gotowanie...to proste !Ciasto: ∙ 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ∙ 25 g świeżych drożdży ∙ 1 łyżeczka soli morskiej ∙ 0,5 łyżeczki cukru ∙ 200 ml letniej wody ∙ 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: ∙ 2 łyżki koncentratu pomidorowego ∙ kilka łyżek ciepłej wody ∙ 2 ząbki czosnku ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Pozostałe składniki: ∙ 1 kula mozzarelli ∙ pęczek szczypiorku ∙ 1 jajko ∙ świeżo mielony pieprz i odrobina oliwy(...)zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15-20 minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. 4. Do koncentratu pomidorowego dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia, smarujemy je sosem, układamy plastry mozzarelli, posypujemy połową posiekanego szczypiorku, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy pieprzem. 6. Wstawiamy do piekarnika
Gocha gotuje!wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę . SOS: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g) po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody Mieszamy ze sobą składniki sosu
Moje Kuchenne RewelacjeJednak zapewniam, że w tym przypadku jego dodatek nie jest konieczny, ponieważ składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie(...)płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne. Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów z kartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego
Roślinna - blog wegańskimnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli - szklanka bulionu lub wody - 2 łyżki koncentratu pomidorowego . - olej Kurczaka myjemy i osuszamy. WAŻNE!!! Nasze kawałki mięska oprószamy(...)wydłużyć o kolejne 20 min . W razie potrzeby dolewamy troszkę wody, aby sos się nie spalił. Gdy kurczak jest miękki, wyciągamy go na talerz i do naszego sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego .Mieszamy i chwilę gotujemy.Próbujemy czy jest przyprawiony. Można dodać troszkę tymianku i majeranku do smaku. Można również sos zmiksować. Można również nie dodawać cebuli
Pasje Jolkiniż tradycyjne pieczenie. Składniki: 1300 g udźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam solą(...)pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Przygotowałam sos: W miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól. Na patelni rozgrzałam olej. Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony, aż do mocnego przyrumienienia. Piekarnik włączyłam
Kuchnia u KrysiSkładniki: 250 g makaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu 100 ml soku pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, bazylia jako przyprawy ulubione świeże zioła do oprószenia wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli. W paprykach powycinać kształty oczu, ust. Odciąć czubek, tworząc(...)paprykę, wyjmujemy gniazda nasienne i blendujemy na jednolitą masę. W niedużym garnku umieszczamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oraz zmiksowaną paprykę i płaską łyżeczkę bazylii. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Makaron łączymy z sosem i nadziewamy nim kubeczki z papryki. Podajemy gorące. Ps. Paprykę z spaghetti w środku
Poezja Smaków - blog kulinarnyoliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę(...)dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy przez
Menmagazinepuszka pomidorów 3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 duże papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli(...)wszystko razem. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do garnka. Smażymy wszystko aż kurczak będzie prawie gotowy. Dolewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i dorzucamy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i sos worcester i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10 min. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy kolejne 5 min i dodajemy odsączoną czerwoną fasolę
Piekielna Kuchnia PatiMakaron z sosem to mój obiadowy ulubieniec. Mnogość rodzajów makaronów i sosów sprawia, że codziennie można jeść makaron jednocześnie mając zupełnie inny posiłek. Kremowe sosy z mascarpone, śmietaną czy pomidorowe mmmm aż ślina cieknie na samą myśl. Dodatkową zaletą makaronu z sosem jest szybkość przygotowania posiłku. Zazwyczaj zrobienie sosu zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu. Dzięki temu
Moja kraina smakówjest przypadkowy, gdyż do jego wytworzenia użyłem nasion, w których według wierzeń przechowywana jest energia słoneczna. Myślicie, że pomoże ? Składniki: - ziemniaki - pieczarki - słonecznik - chilli - czosnek granulowany - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Zaczniemy od sosu. Wyłuskane nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na co najmniej godzinę. Odlewamy wodę i miksujemy, od czasu do czasu dolewając trochę wody, aby regulować gęstość sosu. Mieszamy
Kryzysowa Książka Kucharskamango 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 2-3 łyżki oleju 2 łyżeczki curry 1 limonka mały słoiczek koncentratu pomidorowego ½ szklanki wody sól, pieprz do smaku ok. 50 g cukru może być mniej Przygotowanie egzotycznego sosu z mango curry: Mango obieramy ze skórki. Kroimy miąższ mango w drobną kostkę, drugie mango do szaszłyków kroimy w grubsze kostki. Obieramy(...)olejem podsmażamy pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy drobno pokrojonego w kostkę mango i gotujemy przez krótki czas. Posypujemy curry i mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę chili, sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy wodę i dodajemy sok z limonki. Całość gotujemy przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki sos. Jeśli sos jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki(...)farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki. Pomidorowy beszamel: W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu aż sos stanie się gęstszy i zyska konsystencję śmietany). Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem
VioletoweKucharzenie