Nasze wyszły idealnie doprawione 😋 I choć nigdy nie przygotuję tradycyjnych gołąbków w sosie, tutaj jego dodatek nam nie przeszkadzał, może dlatego, że były tylko zalane sokiem pomidorowym, nie był to tradycyjny zagęszczany mąką sos, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taki przygotować... Składniki na 12 sztuk: - 550g mielonego mięsa (u mnie szynka i łopatka wieprzowa) - 200g ugotowanego ryżu
Smaczne Zdrowemięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę(...)oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemopakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę(...)złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około
Food Squarecebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól(...)cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól
Poezja smakumakrelą, mandarynką i papryką 100 ml ugotowanego ryży brązowego 100 ml kukurydzy konserwowej pól czerwonej papryki pół malutkiej, białej cebulki puszka grillowanej makreli Rio Mare sól, pieprz sos: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu sok z połowy mandarynki łyżka lub dwie łyżki oliwy EV Do dużej miski wkładamy ryż, pokrojona w kosteczką paprykę, odcedzona kukurydzę, posiekaną cebulę oraz odsączona
Dzieje kuchennej Wiewióryrosołowe na wędzonym boczku 2 marchewki kawałek selera ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy 10 gram majeranku suszonego 1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli koncentrat pomidorowy 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego Fasolę dzień wcześniej namoczyć w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc). Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą(...)bulionu. Doprawiamy całą saszetką przyprawy do dań z fasoli oraz majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipieprzu cayenne 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu ¾ szklanki ketchupu 1/3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki melasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do około 150 stopni. W międzyczasie przygotować przyprawę do żeberek mieszając: chili w proszku, kawę, kminek, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki soli(...)pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Sos gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut
naRuszcieSkładniki na ciasto: 3 szklanki mąki 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka cieplej wody pół łyżeczki soli pól łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy lub oleju na sos: ketchup 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 opakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle
Życie zaczyna się w kuchniprzekrojone na pół i opieczone Przygotowanie Na dużej teflonowej patelni rozgrzałem oliwę i obsmażyłem mięso, aż straciło różowy kolor. W misce dokładnie wymieszałem posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, tabasco, i sól. Sos dodałem do kurczaka, poczekałem, aż sos się zagotował, zmniejszyłem ogień i dusiłem przez ok. 10 minut. Kurczaka przełożyłem na deskę i za pomocą dwóch widelców podzieliłem mięso(...)drobne włókna , które następnie z powrotem włożyłem do sosu. Dokładnie wymieszałem i gotowałem, aż masa zrobiła się gęsta. Opieczone bułki przełożyłem masą mięsno-pomidorową. Podałem gorące
R'n'G KitchenNaleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy ( można wykorzystać ten przepis lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki(...)pękać przy zawijaniu. Kolejne etapy: Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Każdy naleśnik posmarować przecierem, położyć sporo farszu i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił). Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu
W kuchni u MonikiPonieważ organicznie nie znoszę ketchupu w pizzy więc robię własny sos. Wykorzystuję go zarówno do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników jak i później do polania gotowej pizzy. Sos - składniki: 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1,4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub wyciśnięty duży ząbek czosnku świeżego łyżeczka suszonego oregano Całość wymieszać do połączenia(...)się przegryzło. Moja pizza zwykle składa się z dwóch części. I część - pomidorowa posiekana wędlina - kiełbasa, szynka, baleron lub każda inna wędlina kilka plasterków pomidora mozzarella z zalewy II część - hawajska posiekana szynka, najlepiej drobiowa kawałki ananasa mozzarella z zalewy Na podpieczony spód wykładamy mniej więcej połowę sosu, tak aby przykryć całość ciasta. Na to wykładam kawałki mozzarelli. Na dużą
Ze smakiem bez glutenuktórym gościliśmy. Żeby jednak było ciekawiej to w wersji z homarem. Czekając na ucztę zajadaliśmy się podanymi jako starter ciepłymi bułeczkami z 3-ma rodzajami sosów - najsmaczniejszy był czosnkowy i pomidorowy ( inny niż u nas, bo ze świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę
Smaki EwyJajka faszerowane z tuńczykiem Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 6 ugotowanych jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz kiełki rzodkiewki sos Worchestershire Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju
Kulinarne przygody Gatitybłyskawicznych 1 szklanka ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki mleka łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju aromatyzowanego (bazylia,czosnek,chili) Sos: Puszka pomidorów świeże oregano, bazylia i czosnek łyżeczka cukru łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatki do pizzy: Mozzarella z zalewy Ser feta Bób świeży Rucola Kalarepa Pomidor Czerwona cebula Przygotowanie: Suche składniki na ciasto mieszamy razem(...)będzie zwarta odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Z pomidorów z puszki, oregano, bazylii i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos - czyli po prostu blenderujemy. Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pieprzem. Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupinek, chyba że lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną kalarepę, czerwoną cebulę
Karczma Honoriettyłyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju. Wymieszałam i odstawiłam kurczaka aby przeszedł smakiem(...)sos. Wlałam mleczko kokosowe i chwilę podgotowałam. Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Wymieszałam i chwilę poddusiłam. Gdy kurczak był już miękki wlałam jogurt naturalny. Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego. Można go zastąpić śmietaną jogurtową. Na tym etapie można wyłączyć już gaz i wymieszać go z kurczakiem. Jeszcze tylko łyżka koncentratu pomidorowego i danie
potrawyregionalne