sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:434/794)

Pizzerki 180

ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody  450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos  4 łyżki przecieru pomidorowego  2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek 20 dag ulubionej wędliny  30 dag żółtego sera pieprz, oregano, bazylia  Sposób(...)dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy oliwę, wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu kiedy zrobi się elastyczne, gotowe zostawiamy do podrośnięcia.  W tym czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi.  Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić

Kuchenne aromaty
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 119

bawić w rozbieranie mięsa, moja dzisiejsza propozycja będzie dla Ciebie idealna. Proponuję podać go z pieczonymi frytkami z batata i gotowanym brokułem. Sos wybrałem mocno czosnkowy (uwielbiam czosnek :-), pomidorowy o wyrazistym słodko-kwaśnym smaku. Taki własnie jest sos do kurczaka z czosnkiem Roleski.   Jeżeli kurczak pieczony ma się niedługo pojawić

kuron.com.pl
Co na grilla? Grillowane skrzydełka i szaszłyki 191

Skrzydełka z grilla i proste szaszłyki z kurczakiem. Przygotowując grillowane smakołyki nie zapomnicie też o pysznych sosach. U nas to podstawa. Dla mnie oczywiście czosnkowy i pomidorowy, a dla panów koniecznie ostre sosy . Oni lubią mocne wyznania A i ja czasem tak zaszaleje mając pod ręką dużą ilość picia Skrzydełka z grilla Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka

Słodkie okruszki
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 188

duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie  Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam na pół wyjmuję pestki i kroję w większa kostkę(...)większego garnka, dodaję pokrojone patisony, dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 140

małe jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * chili – do smaku * olej do smażenia SOS: * sos sojowy ciemny – 2 łyzki * miód – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżka * szczypiorek – 1 łyżka * chili – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy(...)chili – dokładnie mieszamy. W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto. SOS: Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem. Pycha

Ostra na Słodko
FIT PIZZA Z PATELNI 163

łyżki marynowanych pieczarek ( ok. 30 g) garść startego sera (ok. 30 g) 1/2 łyżeczki oleju, a nawet mniej (ok. 3 g) Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 40 g) 2 łyżki wody sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Białka i żółtko mocno zmiksować, dodać mąkę, przyprawy i sodę, wymieszać. Cebulę posiekać, pieczarki drobno pokroić. Rozgrzać dużą patelnię z olejem(...)Wylać ciasto, od razu posypać cebulą, pieczarkami i serem. Przykryć szczelnie pokrywką, smażyć na najmniejszym ogniu, po około 4-5 min powinna być gotowa, ale należy to sprawdzić. Składniki sosu wymieszać, posmarować pizzę. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* porcji: 358 kcal 22,67 g białka 16,85 g tłuszczów (w tym 6,13 g tłuszczów nasyconych

Vroblewska-fitlife
Gołąbeczki w kapuście pekińskiej z sosem pomidorowym 128

mięsa mielonego pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy kapusta pekińska na sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól pieprz 2-3 ząbki czosnku 200 ml wody 1 łyżka oliwy Z kapusty zdjąć liście ostrożnie by były całe, w garnku zagotować trochę wody i partiami sparzyć liście, nie gotować. Mięso wymieszać z przyprawami(...)jajkiem. Brytfankę nasmarować oliwą. W liście kapusty zawijać po po 1 pełnej łyżeczce nadzienia i układać rzędami. Składniki na sos wymieszać  wodą. Oblać gołąbki w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st piec ok 40 min Podać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 119

mięsa mielonego pół cebuli pół czerstwej kajzerki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili suszone śliwki tarta bułka do panierowania na sos 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół cebuli sól pieprz pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta oregano 1 szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną(...)drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki.  Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron . Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę wody

Gotowanie jest łatwe
Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem 170

Dodatki: 25 dag szpinaku olej z cytryną i bazylią sól czarne oliwki  takie: KLIK tuńczyk w oleju  taki: KLIK mozzarella  Sos: pomidory z papryką 400 g lub te: KLIK biały pieprz 30 % koncentrat pomidorowy sól Zaczynam od ciasta.  Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę(...)ciasto. W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak. Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia. Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem, blenduję. Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki. Na wierzch rozkładam

Takie tam pichcenie
pizzerinki – mini pizze 248

dużej misce. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. składniki na sos: 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju 2 łyżeczki suszonego oregano sól wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie podsmażamy. składniki na wierzch: 10 kulek mini(...)pieczarki pokrojone w plasterki 10 plasterków kiełbasy 1/4 papryki (pokrojonej w paseczki) świeże listki bazylii wykonanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera, kiełbasę, pieczarki, paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy ze świeżymi listkami bazyli

Domowy Smak Jedzenia
Lasagne 122

mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę(...)dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie, oregano). Przykryć i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Sos beszamelowy:  W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby zasmażka

ChilliJemy
Faszerowana cukinia. 212

oddzielając pergaminem lub folią, mrożę.  Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz  - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać dokładnie w misce. - Dodać sól i pieprz jeszcze(...)wysokości 3 cm. - Gotować ok 30 minut. - Koncentrat wymieszać z wodą doprawić  solą i pieprzem ( ja dodaje jeszcze 1 łyżeczkę papryki ostrej)  - Po 30 minutach  sos wlać do garnka z cukinią, gotować na małym ogniu ok 15-20 minut.  Od czasu do czasu polać cukinię sosem

Eli Gotowanie
Makaron z leśnymi grzybami 136

tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru świeżo posiekana bazylia 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 400g penne S&P Pokrojone grzyby podsmażamy około 5min. Dolewamy rosół i wino. Doprowadzamy(...)pomidory, koncentrat, cukier, bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze 30min. Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami. Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos, mieszamy i podajemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA A'LA GOŁĄBKI 181

soli kamiennej, 1 łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 ząbki czosnku, Warstwa z kaszy: 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie - niepalona), 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Sos: 130 g przecieru pomidorowego, 100 ml wody, 3 łyżki oliwy, 1 1/2 łyżeczki bazylii suszonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Kapustę i cebulę(...)przyprawy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na spód naczynia ceramicznego. Następną warstwą jest kasza przyprawiona solą i pieprzem. Kolejno, wykładamy drugą część kapusty. Całość polewamy sosem powstałym ze zmieszania przecieru z wodą, oliwą i przyprawami (wymienionymi powyżej). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZUPA MEKSYKAŃSKA 275

ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2  cebule czerwone puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1 łyżka ketchupu pikantnego 4 łyżeczki  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku cukier oliwy sól szczypta chili pieprz słodka papryka Wykonanie:  Cebulę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, mieloną(...)paprykę. Smażymy  mieszając, i rozdrabniając mięso na cząstki. Następnie zalewamy mięso bulionem lub jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu.  Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać

Walijskie Pichcenie