sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:438/794)

Naleśniki po meksykańsku 169

przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką by serek

NA MOIM TALERZU
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 185

Pyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie. Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami),  lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać

SzczyptaSmaQ
ZUPA GOŁĄBKOWA 421

pyszna w smaku :))  Znakomicie sprawdziła się u mnie jako danie jednogarnkowe, bo jest gęsta i pożywna. Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 2 cebule puszka pomidorów w sosie własnym  łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować

Walijskie Pichcenie
Sałatka rybna na święta 2261

innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju 1 szkl. wody Składniki sałatki: 1 kg filetów 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik

Co w głowie piszczy
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 147

już zima, więc póki jest sezon na pomidory, pakujmy je do słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Brak tytułu 211

kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka

kolorowotorcikowo
Łosoś w pistacjach 156

Cebula Woda Przecier pomidorowy Śmietana Sól Pieprz Bazylia Pistacje Wykonanie: Cebulę pokroić (wedle usnania) i zeszlkić na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodać wodę (ilość na sos wedle uznania), wymieszać z przecierem pomidorowym i z odrobiną śmietany (aby kolor był bardziej różowy niż czerwony), chwilę poddusić. Dodać masło. Ilość wedle uznania. Ja dałam ok 1/3 kostki. Masło ładnie zagęszcza

Ukojenie Podniebienia
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 170

pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można użyć passaty pomidorowej). Zagotowujemy bulion, we wrzącym rozpuszczamy przecier. Doprawiamy solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bulion już na pewno jest słony!). W pół szklanki(...)zimnej wody musimy dokładnie rozmieszać dwie pełne łyżki mąki pszennej. Wlewamy ją do pomidorowego bulionu, cały czas mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę

Karo in the Kitchen
Letnie burrito z miesem mielonym z indyka i cukinią 171

przez najmłodszych. SKŁADNIKI: 8-10 placków pszennej tortilli ½ kg mielonego mięsa z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 cukinia ¾ szklanki passaty pomidorowej 20 dag sera żółtego grana padano lub cheddar 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki sosu słodko kwaśnego z chili Słodka i ostra papryka do smaku Sól himalajska do smaku Olej do podsmażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelnię wlewamy(...)patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odkryć patelnię i  odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili.  Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy. Twardy ser żółty  ścieramy

Wanilia i Kardamon
Zapiekane faszerowane naleśniki 149

naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia 5 dkg żółtego sera Farsz: 1/2 młodej cukinii 1 serek camembert ok 7-8 plasterków szynki (u mnie szynka z indyka) Sos: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier       *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Cukinie kroimy w cieniutkie(...)oraz oraz kilka plasterków camemberta *** *** Naleśniczki zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniczki polewamy przecierem pomidorowym *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak powstałym sosem polewamy naleśniki *** *** Danie posypujemy startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut

Blog z Apetytem
Pizza hawajska 146

dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu worcestershire 500 ml przecieru pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy mieszając ok 3 minut. Dorzucamy paprykę, cukier i smażymy dalszą minutę. Dodajemy sos worcestershire i passatę. Całość dusimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Falafel z ciecierzycy i marzenie o byciu kimś innym 119

komponuje się z sosem tahini. Jest to mieszanka sezamowa, którą łączymy z jogurtem, przyprawami i czosnkiem. Jeśli nie mamy akurat oryginalnego sosu tahini, można posiłkować się sosem na bazie jogurtu z koncentratem pomidorowym i przyprawami z czosnkiem. Co prawda smakuje inaczej, ale również jest smaczny. SOS JOGURTOWY Z TAHINI DO FALAFEL: 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini

W Kawiarence
Wegetariańskie "burrito" 251

jajka 200ml wody 80g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki oregano pieprz sól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone  jedna papryczka chili  cebula  ząbek czosnku  30dag pieczarek  puszka fasoli czerwonej  700ml przecieru pomidorowego  2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy(...)rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku. Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;) Źródło:Stylowi.pl SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Aromatyczna bruschetta 177

Bagietki pokroić na grzanki, posmarować masłem czosnkowym, lub skropić oliwą i podpiec na grilu lub w piekarniku.  Na podpieczone grzanki położyć mix pomidorowy,  kawałek mozzarelli i skropić sosem balsamicznym. Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania