sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:455/794)

KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 207

talerz. Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Pizza ” Valencia „ 157

pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii lub innym pomidorowym mazidłem Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu

Ogrodnik w podróży
Pieprz 177

Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidor

Pomysłowa kuchnia
Wegańska sałatka warzywna z tofu i ciecierzycą, Boski porządek 172

może być więcej). Można użyć dowolnych warzyw, u mnie były: 1 duża czerwona papryka, ½ puszki kukurydzy, 5 pomidorów, 4 ogórki kiszone, 1 duża czerwona cebula, 4 miechunki pomidorowe, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos: 1/3 szklanki oliwy + odrobina soku z cytryny lub octu winnego + sól + pieprz + drobno posiekana natka pietruszki. Boski porządek  (2017, Petra Volpe): Nora mieszka w spokojnej, szwajcarskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 171

dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado) pieprz i papryka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo z czerwonej soczewicy 139

czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka jogurtu greckiego (niekoniecznie, ale u mnie to standardowy składnik :) Natka pietruszki, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę

Mamuśka wraca do formy
Mięso mielone z kalafiora 135

włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól do smaku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera

Lamarida.pl
Kolorowe naleśniki 136

auto'); ga('send', 'pageview'); Nadzienie: -opakowanie świeżych lub mrożonych  liści szpinaku  -1-2 ząbki czosnku -kilka cienkich plastrów szynki, np.konserwowej -ser mozzarella -przecier pomidorowy lub gęsty keczup -sól Sos beszamelowy: -4 dag masła -4 dag mąki -1/3 l mleka -1-2 żółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty

Kulinarne przemyslenia
Fasolka z klopsikami i kabanosem 119

sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone kabanoski i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Na sos wkładam klopsiki i duszę pod przykryciem 10 minut. Jak sos zrobi się za gęsty można dolać trochę wody. Klopsiki wyjmuję, dodaję fasolę, doprawiam pieprzem, solą, tymiankiem. Dodaję

wesoła kuchnia
PENNE ALLA BOLOGNESE 127

Makaron gpyuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone. Dodaję przyprawy i smażę na rumiano.  Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje.  Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski

Gotowanie Patki
Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - przepis podstawowy 214

stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Podajemy z sosem, np. gr zy bowym, pomidorowym .   Moje posty

Słodka Strona
Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem 269

Pozostaję w pomidorowych klimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy,  Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory

Obiad gotowy
Pieczone żeberka 182

miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega na jedzeniu ich rękami:) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ząbki czosnku  100ml piwa  1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić

Obiad gotowy
Kotlety z kaszy gryczanej z serem 151

takie kotleciki - i z czym je jecie? Chętnie się dowiem:) To pyszne, aromatyczne i chrupiące z zewnątrz kotleciki. Pasują do nich różnego rodzaju dipy i sosy, np. słodko - kwaśny, czosnkowy, pomidorowy, pesto z bazylii z dodatkiem innych ziół. Moja rada: Jeśli już wyrobicie masę i uznacie, że jeszcze nie za bardzo formują się Wam kotlety to odstawcie na kilka

Zasmakuj Kuchni