sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:457/794)

Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Krok po kroku. 170

Jeżeli chodzi o sos to dla mnie kapitalnie z tą potrawą łączy się sos do  kurczaka z papryką od Roleskiego . Ponieważ sos jest delikatnie pikantny, mocno pomidorowy z nutą papryki, dodaje potrawie charakteru. Jeszcze raz polecam wszystkim zapracowanym lub leniwym pierś z mozzarellą i pomidorem, będziecie zachwyceni. W razie jakichkolwiek

kuron.com.pl
Jaglane kotleciki z miętą 161

Jaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym lub pomidorowym. Zajadać bez zbędnych dodatków, za to z dużą ilością surówki. Na zimno, na ciepło, są pyszne. Pomysł na kotleciki jaglane przyszedł spontanicznie. Bardzo lubię warzywne kotleciki. Na blogu były już kulki

dolcevitainmykitchen
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 101

równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Przygotujecie je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną wszystkie z talerza. Polecam podać je z sosem pieczarkowym, koperkowym czy nawet pomidorowym. 200 g ryżu, u mnie biały 250g pieczarek 1 cebula 100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 2 łyżki masła sól, pieprz 2 jaja

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie (bez jajka) 129

cedzakowej.   1 kg ziemniaków wystarczy na ok. 3 porcje.   Kluski możesz podawać… z bułką tartą zrumienioną na maśle, ze smażoną cebulką lub skwareczkami, z sosem pieczeniowym, mięsnym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, koperkowym, zrazami, pulpetami, duszonymi pieczarkami lub warzywami.   Rady: 1. Ugotowane i ostudzone kluski można mrozić. Najlepiej zamrozić je ułożone na tacy/deseczce, a później przesypać do woreczka

Kulinarne S.O.S.
Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków 142

jakiś ciekawych przepisów i znalazłem hit anglojęzycznych stron kulinarnych, jednogarnkowy Stroganoff. Jest on geograficznie specyficzny, to znaczy, inaczej niż u nas, podaje się go z makaronem oraz sos jest raczej musztardowy, niż pomidorowy. Jak to mówi stare przysłowie Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj. Co prawda danie pochodzi od nazwiska Aleksandra Stroganowa, gościa, który brał udział

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 73

dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado) pieprz i papryka

Cztery Fajery
Tartaletki z pieczarkami 96

dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej rukoli i polać delikatnie sosem serowym lub dipem czosnkowym, pomidorowym. Pycha! Składniki na 12 tartaletek: opakowanie ciasta francuskiego farsz pieczarkowy z tego przepisu tarty parmezan lub żółty ser, dowolnie 12 silikonowych foremek na muffinki Przygotowanie: Ciasto francuskie

Zasmakuj Kuchni
KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 169

Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone w cieście krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 207

talerz. Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Pizza ” Valencia „ 157

pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi ( z drugą postępujemy tak samo , lub mrozimy do użycia na później ) . Smarujemy sosem z cukinii lub innym pomidorowym mazidłem Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu

Ogrodnik w podróży
Pieprz 177

Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidor

Pomysłowa kuchnia
Wegańska sałatka warzywna z tofu i ciecierzycą, Boski porządek 172

może być więcej). Można użyć dowolnych warzyw, u mnie były: 1 duża czerwona papryka, ½ puszki kukurydzy, 5 pomidorów, 4 ogórki kiszone, 1 duża czerwona cebula, 4 miechunki pomidorowe, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos: 1/3 szklanki oliwy + odrobina soku z cytryny lub octu winnego + sól + pieprz + drobno posiekana natka pietruszki. Boski porządek  (2017, Petra Volpe): Nora mieszka w spokojnej, szwajcarskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 171

dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado) pieprz i papryka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo z czerwonej soczewicy 139

czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cukinia (pokrojona w krążki, czy jak lubicie:)) Około 6 pieczarek (pokrojone w plastry) 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, do podkręcenia "pomidorowości" sosu:D) 2 puszki pomidorów (lub kilka sporych świeżych) 1 łyżka jogurtu greckiego (niekoniecznie, ale u mnie to standardowy składnik :) Natka pietruszki, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, bazylia, oregano Paprykę

Mamuśka wraca do formy
Mięso mielone z kalafiora 135

włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól do smaku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera

Lamarida.pl
Kolorowe naleśniki 136

auto'); ga('send', 'pageview'); Nadzienie: -opakowanie świeżych lub mrożonych  liści szpinaku  -1-2 ząbki czosnku -kilka cienkich plastrów szynki, np.konserwowej -ser mozzarella -przecier pomidorowy lub gęsty keczup -sól Sos beszamelowy: -4 dag masła -4 dag mąki -1/3 l mleka -1-2 żółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty

Kulinarne przemyslenia
Fasolka z klopsikami i kabanosem 119

sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone kabanoski i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Na sos wkładam klopsiki i duszę pod przykryciem 10 minut. Jak sos zrobi się za gęsty można dolać trochę wody. Klopsiki wyjmuję, dodaję fasolę, doprawiam pieprzem, solą, tymiankiem. Dodaję

wesoła kuchnia
PENNE ALLA BOLOGNESE 127

Makaron gpyuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone. Dodaję przyprawy i smażę na rumiano.  Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje.  Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski

Gotowanie Patki
Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - przepis podstawowy 214

stopni. Możemy także gołąbki umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Podajemy z sosem, np. gr zy bowym, pomidorowym .   Moje posty

Słodka Strona
Passata pomidorowa z bazylią i czosnkiem 269

Pozostaję w pomidorowych klimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy,  Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory

Obiad gotowy
Pieczone żeberka 182

miękkie, soczyste, przyjemnie pikantne i cała przyjemność polega na jedzeniu ich rękami:) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ząbki czosnku  100ml piwa  1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić

Obiad gotowy
Kotlety z kaszy gryczanej z serem 151

takie kotleciki - i z czym je jecie? Chętnie się dowiem:) To pyszne, aromatyczne i chrupiące z zewnątrz kotleciki. Pasują do nich różnego rodzaju dipy i sosy, np. słodko - kwaśny, czosnkowy, pomidorowy, pesto z bazylii z dodatkiem innych ziół. Moja rada: Jeśli już wyrobicie masę i uznacie, że jeszcze nie za bardzo formują się Wam kotlety to odstawcie na kilka

Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym. 121

osoloną wodę, kiedy już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Gulasz drobiowy. 132

kawałki, obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, zalewamy wodą i doprawiamy. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy 1/4 szklanki śmietanki 18% z 2 łyżeczkami mąki wymieszaną dokładnie z odrobiną wywaru z garnka. Podajemy z kaszą jaglaną, ziemniakami, lub makaronem. Smacznego :) *uprzedzając komentarze

Moje-pitraszenie
Klopsiki w sosie pomidorowym 90

Składniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.  Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z paluszków surimi i selera 451

wykonania: Paluszki surimi kroimy w plastry. Obrany ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Seler odsączamy z zalewy, dodajemy kukurydzę i mieszamy wszystko razem. Majonez łączymy z koncentratem pomidorowym i całość polewamy otrzymanym sosem

Qchnia po prostu
Pappa al pomidoro - zupa z chleba i pomidorów 118

czego marnujemy najwięcej, a mianowicie pieczywem i warzywami. Pappa al pomidoro wywodzi się z Toskanii. Włosi mają wiele sposobów na wykorzystanie wszechobecnych tam pomidorów - znakomity sos do pizzy, spaghetti, kremy pomidorowe - wszystkie te przepisy powstały z powodu nadmiaru pomidorów w tym regionie. Pappa al pomidoro pochodzi z biednej kuchni, gdyż to właśnie tam dbano, aby żywność się nie marnowała. Powstał

two broke sisters
MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre ) 621

Sylwestra, ale nie tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację. Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym! Koniecznie wypróbujcie! Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam! Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło

Ostra na Słodko
Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo 158

przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa do smażenia

Corner With Recipes
pizza na drożdżach - ciasto standardowe 205

przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto.   Składniki: 2 szklanki mąki 20  gram drożdży łyżka cukru łyżeczka soli

Lubczyk i Wanilia
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 156

minut. Aby mięsko było soczyste delikatnie podlewamy wodą i wrzucamy kilka wiórków masła. Gdy skrzydełka są miękkie, a skórka chrupiąca, do wypieczonego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy na jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety

Kuchnia po mojemu
Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki 417

Przyprawy Świata Gdynia 500g ziemniaków sól, pieprz, papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości

Szefowa kuchni
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 104

                               Nawet najprostsza ale domowa pizza jest o wiele lepsza niż kupna. Co prawda takie z pizzerii tez bywają smaczne, ale co domowe to domowe. No i

Ewa w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 210

ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym...Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania, gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
KLUSECZKI FRANCUSKIE 144

Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub  mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki  TUTAJ  :) Składniki: 1  łyżka  masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki soli

Walijskie Pichcenie
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 178

pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki. Następnie dodajemy  pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy

Walijskie Pichcenie
Rura Gospodarza 187

kapusty, wszystko razem wymieszałam i doprawiłam przyprawami (papryka, sól, majeranek). Farsz wystudziłam. Następnie każdą rurkę nadziałam kapuścianym farszem, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu (lekko wysmarowanym tłuszczem) i polałam sosem beszamelowym (może też być pomidorowy, albo oba pół na pół). Wszystko razem wylądowało w piekarniku na 15- 20 min (150st.)  Czy uwierzycie, że dziś pierwszy raz jadłam cannelloni

bastalena
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 483

mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona

Ze smakiem i z pasją
Dieta Strukturalna i odchudzanie weekendowe 330

wyciśniętego, ale może być też z kartonu * 4 szt. moreli suszonych** * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 15.00 - miksujemy: *  300 ml soku pomidorowego *  1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub tofu lub fety 40 g *  1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego *  rozgnieciony mały ząbek czosnku - niekoniecznie *  1/2 łyżeczki morszczynu - uważać przy problemach

Zdrowa Kuchnia Sowy
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 138

wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo tych moich zmian wyszedł naprawdę smaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego ,  dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana.  Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny(...)kawałki pomidorów. Wymieszałam.   Aby sos był rzadszy można wlać bulion. Ja stwierdziłam,że lepszym dodatkiem będzie mój  własnej roboty przecier pomidorowy . Dusiłam wszystko przez około 30-40 minut. Pod sam koniec można jeszcze ewentualnie doprawić sos. Pozostało już tylko ugotować w osolonej wodzie al dente spaghetti lub tagliatelle i posypać całość startym parmezanem. Można też dodać na wierzch

potrawyregionalne
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 166

ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej  koło 1 litr cieplej wody płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu ) Przygotowanie gulaszu: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą(...)już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie ).  Do uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego.  Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną  mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.        Przygotowanie knedli

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z klopsikami 195

pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Kurczak z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym 120

kwaśny : cebula - 2 sztuki małe papryka czerwona - 1 sztuka ananas z puszki - 4 plastry marchewka - 1 sztuka sok z ananasa - 0,5 szklanki koncentrat pomidorowy - 1 łyżka miód - 1 łyżka sok z cytryny - 1 łyżeczka sos sojowy - 2 łyżki sól i pieprz Dodatkowo : ryż - 3 woreczki  ( 300 ) gram Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, posolić solą, pieprzem(...)pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, ananasa w kostkę, dodać do cebuli, zalać sokiem ananasowym, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, mióddusić wszystko razem z kurczakiem i pieczarkami przez kilka minut. Ryż ugotować według przepisu, podanego na opakowaniu. Podawać ryż z sosem słodko kwaśnym, posypać pokrojoną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Chili con carne 129

ząbki czosnku 2 duże puszki pomidorów, lub około 2 kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry 3 puszki czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy odrobina przecieru pomidorowego 2-3 papryczki chili łyżka sosu tabasco (ja używam zielonego) łyżka cukru odrobina majeranku słodka i ostra papryka w proszku 2 listki laurowe sól Mięso podsmażam na oleju z posiekanym chili, dodaję cebulę, czosnek

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z tuńczykiem. 170

font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki:   2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy(...)małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente.  Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos.  Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Udka kurczaka w maślanym sosie garam masala 202

cynamonu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać pomidora pokrojonego w kostkę i przecier pomidorowy oraz 3-4 łyżki wody. Całość przemieszać, przykryć i dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zblendować sos i dodać do niego śmietanę. Dokładnie wymieszać.  Do sosu włożyć zamarynowane mięso, lekko wymieszać  i dusić ok. 15 minut(...)masła i chwilę poddusić. Można również dodać jeszcze kilka łyżek wody, jeżeli sos jest za gęsty.  Doprawić dwoma szczyptami cukru i ewentualnie solą.  Jeśli sos będzie za słodki lub za mało pomidorowy można dodać koncentrat pomidorowy  Podawać z ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem 75

bardzo lubię sos boloński. A wiecie dlaczego? Świetnie nadaje się do różnych dań. Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. Zazwyczaj wszystkim on smakuje, gdyż nie zawiera wymyślnych składników, jest pełen smaku, mimo prostoty w jego przygotowaniu. Wydawać by się mogło, że przygotowanie lasagne jest czasochłonne, lecz tylko samo przygotowanie sosów zajmuje trochę czasu(...)mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego – 2 szklanki bulionu – 6 łyżek koncentratu pomidorowego – 1000g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: – 4 łyżki masła – 3 łyżki mąki – 650ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej – sól Dodatkowo

Be Fit Be Strong
Wieprzowina w sosie z porem 105

pewna, warto spróbować.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wieprzowina w sosie z porem  składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 400 ml bulionu 1 por   1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Wieprzowina w sosie z porem  wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dodajemy przecier

Delusional Trine
Szybki i prosty Sos pomidorowy 135

szybko poszło, poprosiłam męża o pomoc. Ja myłam i wykrajałam białe części. Mąż mielił w maszynce do mielenia mięsa. Aha, chyba nie muszę dodawać że sos wyszedł przepyszny, lekko słodki, kwaskowaty zarazem, mocno pomidorowy (troszkę w smaku przypominający koncentrat pomidorowy) i od razu został częściowo spałaszowany. Myślę że będzie świetną bazą pod zupki, sosy… a po dodaniu czosnku, bazylii

moj przepis na
Sos z cukinii na zimę 197

Sos z cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) 300 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka(...)miękkie, a cukinia w połowie rozgotowana.Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować. Źródło- klik

Moje domowe kucharzenie
Akcja papier ryżowy 175

mieszanka chińska puszka tuńczyka w sosie własnym papier ryżowy (ilość zależy od nas) 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka(...)warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy na deskę (po chwili

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ryba po grecku 113

się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały 3 cebule ok. 200 g koncentratu pomidorowego ok. 3-4 łyżki oleju (do smażenia) ok. 1/2 szklanki wody (lub trochę więcej) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki(...)ziela angielskie oraz pieprz, sól i paprykę. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień i dusimy dopóki warzywa nie staną się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W przygotowanym naczyniu układamy połowę porcji ryby (jeden kawałek obok drugiego). Na nią nakładamy

MyCookBook.pl