sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:465/794)

Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem 218

przygotowania! Składniki: 1 średniej wielkości kabaczek 4 średniej wielkości papryki 2 cebule 1 laska kiełbasy (0,2 kg) 150 g wędzonego boczku 2 duże pomidory malinowe 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka ostra papryka słodka wędzona Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki (ewentualnie kostkę). Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, ewentualnie zalać wrzątkiem i usunąć skórkę oraz pokroić(...)ostrą papryką. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu. Całość, co jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i postawić słoiki do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować

Ugotować
Spaghetti alla puttanesca 147

namaczamy. W sezonie na świeże pomidory do przygotowania sosu wykorzystujemy pomidory San Marzano. Poza sezonem świetnym pomysłem będą krojone pomidory z puszki lub passaty pomidorowe.  W przepisie nie używamy soli, gdyż wszystkie składniki sosu są bardzo słone. Solimy jedynie wodę na makaron. Jeżeli nie mieliście okazji spróbować spaghetti alla puttanesca, zapraszam Was do przeczytania przepisu

La grande e la piccola cuoca
Pizzerki drożdżowe z salami i serem 124

mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu cioci Asi :) Sos do ciasta: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody szczypta soli inne ulubione zioła (oregano, bazylia) Dodatki: salami ser żółty oliwki pieczarki cebula Sposób przygotowania: Mleko lekko należy podgrzać, dodać(...)uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm. Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać. Każdy placek wystarczy posmarować 1 łyżeczką przygotowanego sosu, następnie ułożyć plastry cebuli, pieczarki, oliwki i salami oraz starty ser żółty. Ser żółty można dodatkowo posypać przyprawą

Z notatnika
Najłatwiejszy domowy przecier pomidorowy 95

Mój sprawdzony   i najłatwiejszy przepis na przecier   pomidorowy,   który wykorzystuję do zupy i sosów. Mam go zawsze pod ręką. Spróbujcie zrobić. Najlepiej nadają się pomidory „lima”, które są mięsiste i mają mało pestek                Składniki: 5 kg pomidorów „lima” 1 łyżka soli szczypta pieprzu(...)spiżarni.   Smak przecieru można urozmaicić dodając na początku do gotowanych pomidorów ulubione zioła np. świeżą bazylię, majeranek... Kolejna partię zrobię jutro. Polecam i Wam ten domowy przecier pomidorowy i życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dodaję do akcji     Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Roladki z kurczaka w sosie serowo musztardowym 217

10/10 roladki w piekarniku po połowie czasu najlepiej przewrócić na drugą stronę Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl wytrawnego białego wina 4 łyżeczki musztardy francuskiej

Kubki smaku
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 134

oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób)   8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze) 1 czubata łyżka soli Sos 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów   1 mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane   sól i pieprz(...)zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu) 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki   3 łyżki stołowe posiekanej mięty 3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane pomidory    1 łyżeczka przyprawy baharat ( tutaj link ) lub ras el hanout ( kliknij po przepis ) - nie jest konieczne, ale ja lubię :)  1/2 łyżeczki mielonego chili

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos słodko- kwaśny 149

blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania. Olga jesteś niesamowita.  SKŁADNIKI: 2 marchewki- pokroić w słupki 1 czerwona papryka- pokroić w słupki 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop) 1 pomarańcza- wycisnąć sok 2 cytryny- wycisnąć sok 2 cebule czerwone- pokroić w piórka 500 ml przecieru pomidorowego 3/4 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa(...)zostańcie przy woku). Ustawiłam program FRY (VEGETABLES) i czas 60 minut (więcej niż trzeba, ale nie chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z cukru i soków dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą i pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę

ClauditteMissCooking
Potrawka z indyka, pyszna 265

Już nie wiem jak mam pisać, znowu pycha ??? Nic innego nie mogę powiedzieć, ponieważ to jest naprawdę dobre. Przygotowanie niezwykle proste, a smak super. Piersi indycze

Kuchnia Pokoleń
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 212

koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowaPo trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełkaNaszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem.Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika

Smaki Brazylii
Sos ze świeżych pomidorów do słoików 116

roku sezon pomidorowy zamykam w słoiku😊 Do Naszej ulubionej pomidorówki czy do spaghetti taki sos w okresie zimowym jest niezastąpiony!👍 Najlepsze na sosy są pomidory typu lima, ponieważ mają praktycznie sam miąższ, a mało soku, czym samym nie trzeba tak długo ich smażyć, aby zgęstniały. Jednak spokojnie, z innych odmian pomidorów otrzymamy równie pyszny sos, wydłuży się jedynie czas smażenia(...)razu gorące wkładam do słoików, zakręcam i zakrywam grubym ręcznikiem- tak zostawiam na noc, a na drugi dzień jeszcze je wekuję, aby była pewność, że spokojnie przetrwają do kolejnego pomidorowego sezonu. 6 słoików po 500 ml: 7 kg pomidorów 60 g masła klarowanego 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru trzcinowego Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze

Kraina Miodem Płynąca
Nachosy z kaszy jaglanej na ostro 187

nachosy. Większość z nas nie wyobraża sobie sobotniego wieczoru bez przekąski, to jest świetne rozwiązanie. Do tego ulubione dipy i jest pysznie! U mnie był to sos czosnkowy na bazie jogurtu i pomidorowy. Jeśli ktoś powie, że zdrowe jedzenie nie może być smaczne to jest kłamczuchem ;). Innych pomysłów na odchudzanie bez smakowych ograniczeń szukajcie w tej książce .  Składniki(...)jeszcze posypać papryką słodką i ostrą. Piecz kolejne 10-20 minut, w zależności od tego jak już są upieczone. Pilnuj, żeby się za mocno nie przypiekły. Podawaj z ulubionymi sosami

Corner With Recipes
Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy :) 987

litrów -1 kg poszatkowanej kapusty białej -500g mięsa mielonego -200-250g ryżu w torebkach -1 duża cebula -2 łyżki masła -sól,pieprz -majeranek -słodka papryka -Koncentrat pomidorowy słoiczek 190g -250 ml bulionu lub rosołu -500ml wody -1 łyżka mąki -opcjonalnie przyprawa do wieprzowiny Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli(...)kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie) wszystko mieszamy.  SOS Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje. SKŁADANIE ZAPIEKANKI Na dno naczynia dajemy warstwę kapusty  polewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 102

znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 124

znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 88

znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert

Martyna Cooks