możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy, 3 jagody jałowca, 1 gałązka rozmarynu 1/2 szklanki(...)suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się połączyły *** *** Jeżeli
Blog z ApetytemNadzienie: 100 g sera sera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku, 1 pętko cienkiej kiełbasy, 100 g sera mozarella, Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia, 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: 1. Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz(...)min.w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie kroimy kiełbasę, ser feta, mozzarellę kroimy w plastry. 3.Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilkę podsmażamy. 4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5.Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem
słodki bratekząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu do smaku Sos: esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 50 ml oleju marchewka, pół pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i 1 mała cebulka 1 łyżka cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml czerwonego wina wytrawnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 g posiekanych suszonych pomidorów Pierś kroimy w plastry, wkładamy(...)Dodajemy wtedy łyżeczkę cukru i smażymy do całkowitej karmelizacji. Zalewamy wszystko czerwonym winem i gotujemy przez 10 minut aż wino odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy a następnie wlewamy 400 ml zimnej wody. Dodajemy esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr i dokładnie mieszamy, aby esencja się rozpuściła. Wrzucamy rozmaryn i gotujemy przez 8-10 minut. Po tym czasie sos przecedzamy
Marder&Marder Manufacturegram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany - 2 łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć(...)czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka. Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne Gotowaniekminku mielonego -2 garści poszatkowanej sałaty rzymskiej -2 dojrzałe awokado -1 szkl. wody -1 łyżka oliwy z oliwek -sól, pieprz -opcjonalnie: passata pomidorowa Przygotowanie W rondlu umieścić papryczki, czosnek, pół cebuli, kminek i wodę. Ugotować. Zblendować na sos. Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Przesmażyć chorizo. Dodać mięso mielony i smażyć na średnim ogniu(...)się zetnie. Wlać przygotowany wcześniej sos. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Jeżeli całość jest zbyt ostra - można użyć passaty pomidorowej dla złagodzenia smaku. Awokado obrać, pokroić w paseczki. Bułki przekroić na bułki. Usunąć trochę miękkiego środka. Na dolne połówki ułożyć awokado. Na wierzchu awokado umieścić porcję mięsa z sosu. Posypać sałatą rzymską. Przykryć drugą połówką bułki
Zielona Kuchniazbyt lubię taką pogodę , mimo iż są wakacje . Gulasz , sam w sobie byłby ciężki w takiej aurze , ale toskański z grzankami , jest lekki . Kurczak nie przytłacza , wspaniały sos pomidorowo- winny , jest niesamowicie aromatyczny , a w połączeniu z grzankami to już prawdziwa poezja . Doskonały wybór na upalne lato , do tego jeszcze kieliszek białego wina z lodem…mniam .. Może jakoś(...)się przetrwać te upały Składniki na około 5-6 osób: 1 kg filetów z udek drobiowych ( udka bez skóry i kości ) 5-6 pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej( b.pełna szklanka ) 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 1 biała papryka , jak macie małe to dwie 3 szalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii
Ogrodnik w podróżyosób. Smacznego! Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 mała marchewka 1 mały ziemniak 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4½ szklanki wody sól pieprz Składniki (sos) 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej mięty Przygotowanie Umyć soczewicę dokładnie. Umyć i obrać warzywa. Pokroić w duże kawałki. Zalać wszystko wodą i gotować(...)ogień. Zmiksować zupę i przyprawić. Na patelni roztopić masło, dodać koncentrat, trochę smażyć i dodać przyprawy. Mieszać 10 sekund i wyłączyć ogień. Wlać zupę do miski i polać łyżką sosu. Artykuł MERCİMEK ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisygotowania :) Składniki na 2 porcje: cukinia papryka żółta i zielona dwa pomidory mała cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy przyprawo do leczo, sól, pieprz, oregano dwie łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody STARTUJEMY 1. Cebulę, cukinię, kiełbaskę, pomidory kroimy w kostkę, paprykę i czosnek w paseczki. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek(...)Dodajemy paprykę i dusimy około 5 minut. 4. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 5. Całość zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz sosem przygotowanym poprzez połączenie 2 łyżek koncentratu pomidorowego z 1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz przyprawą do leczo. 6. Wszystko dusimy jeszcze 10 minut i gotowe. Dotarliśmy do mety
Mój Smak na Życiełyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 papryki ostrej odrobina chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego DODATKOWO: 2 łyżki startego parmezanu 1 niewielka kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4-5 łyżek kurek całych odgotowanych wcześniej kurek 1-2 łyżki sosu do pizzy (przepis znajdziecie TUTAJ ) zioła prowansalskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy(...)paseczki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka, wsypujemy przyprawy na patelnię, dodajemy papryki, cebulę oraz przecier pomidorowy i smażymy około 5 minut. Nakłute ciasto smarujemy sosem do pizzy. Rozprowadzamy farsz. Posypujemy kurkami, szczypiorkiem, parmezanem, pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół
Gotuj z Mąkąkurczakiem – składniki: 2 filety z kurczaka 1 papryka (kolor dowolny) 2 szklanki kolorowego makarony np. muszelki, świderki 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody sól pieprz olej do smażenia Kolorowy makaron z kurczakiem – przepis: Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)następnie dodajemy kurczaka i przez chwilę go podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, paprykę pieczarki i całość dusimy przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy sos solą, pieprzem i curry. W szklance z wodą rozrabiamy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dodajemy go do pozostałych składników. Całość dusimy kolejne 10 minut. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy na talerze. Prawda, że szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grubego makaronu cannelloni 500 g mielonego mięsa wołowego 200 g mielonego mięsa wieprzowego 350 g passaty/przecieru pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 marchewka Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Szczypta chilii do smaku Sos beszamelowy: 80 g masła 3 łyżki mąki pszennej 800 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, smażyć pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie usmażone wlać przecier pomidorowy, pogotować razem chwilę, zestawić z ognia. Przygotować w tym czasie sos: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić
Wanilia i Kardamonjajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso(...)przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnyAmatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki(...)oliwek sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do sosu. Dodać trzy łyżki sera pecorino i wszystko delikatnie wymieszać
Oryginalny smakjest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijonge - 1 łyżka bazyli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki(...)Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone a na sam koniec drobno posiekany czosnek. Od czasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy częścią sosu. Robimy tak minimum trzy warstwy na przedostatnią i ostatnią
Zainspirowana w kuchnimięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty lodowej opakowanie chipsów nachos 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia. Sałatę pokroić. Składniki na sos wymieszać. W szklanej misce układać warstwami: sałata, mięso, kukurydza, posiekana cebula, sos, pokruszone nachos. Sałatkę posypać szczypiorkiem. Mięso do sałatki można usmażyć dzień
Smakołyki Asi