sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:469/794)

KURCZAK W CURRY Z FASOLKĄ W MLECZKU KOKOSOWYM 172

żółtą pastę curry i starty imbir. Gdy się podsmażyła, połączyłam ją z fasolką. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Przykryłam i dusiłam przez około pół godziny. Dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy uznacie,że sos za bardzo zgęstniał i wyparował to można wlać szklankę bulionu. Jeśli nie przeszkadzają wam kalorie dodajcie również albo zamiast bulionu śmietanę. . Podawałam z ryżem. Na wierzch

potrawyregionalne
Konkurs "Amore pomodore" 150

Jako inspirację polecam dania pomidorowe, które przygotowałam w ramach współpracy z marką Cirio: moussakę , kurczaka a la Stroganow , chorwackie kotleciki , pikantną zupę pomidorową i kurczaka zapiekanego w ostrym sosie

Kulinarne Inspiracje
Sos pomidorowo parykowy 134

Teraz mamy tanią paprykę i pomidory więc warto się zaopatrzyć i zrobić na zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 800 g pomidorów lima 1i1/2 kg pomidorów malinowych 50g czosnku (ząbki) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 3 małe gałązki rozmarynu 3-4 łyżeczki

Ala piecze i gotuje
Spaghetti Bolognese 126

Spaghetti Bolognese. Jest wyśmienite i łatwe w wykonaniu . - SKŁAD - ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 300 g Makaronu Pełnoziarnistego ✔ 2 Plasterki Seraka Topionego Light ✔ 1 Przecier Pomidorowy ✔ Marchewka ✔ Cebula ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ Sos Tabasco (opcjonalnie) - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1950 Węglowodany

Sylwetka Od Kuchni
PROSTA SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW 157

pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym :)) czyli

Walijskie Pichcenie
Pasta alla Norma – pozdrowienia ze słonecznej Sycylii! 172

dwóch powodów. Po pierwsze nie muszę obierać ich sama, co znacznie skraca czas przygotowania całości, po drugie – w puszce poza pomidorami zawsze jest dużo soku pomidorowego i pulpy, które w tym sosie nie zaszkodzą. Gotujemy całość na małym ogniu aż odparuje ¼ płynu, rozgniatamy całe pomidory na mniejsze kawałki, solimy i lekko pieprzymy, doprawiamy suszonym oregano. Do pomidorów wkładamy pokrojonego bakłażana

Karo in the Kitchen
TAGINE Z KURCZAKIEM, HARISSĄ, MORELAMI I WARZYWAMI 200

sił namawiam do jej kupienia, bo jest cudowna! Harissa to pasta z chilli, czosnku, kolendry, kminu i niekiedy pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy

Przepisy Aleksandry
Pieczone stripsy w jogurtowej marynacie a'la KFC. 396

kurczaka obtaczać obficie w płatkach i układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 18-20 min w temperaturze 200 stopni. 6. Podawać z sosem tysiąca wysp oraz np. salsą pomidorową z dodatkiem mango i pieczonymi warzywami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 314

warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku podajemy z brązowym ryżem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowa chińszczyzna 319

chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2132

Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie

Kolejny blog o gotowaniu
PIECZARKI W POMIDORACH 205

będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :))) Składniki: 2op  małych pieczarek po 250g ząbek czosnku 1 cebula łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 1 papryka konserwowa sól, pieprz,słodka papryka Jak to zrobić: Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy

Walijskie Pichcenie
Kurczak Tikka Masala 128

duże piersi z kurczaka marynata: 1 łyżeczka garam masala                 sok wyciśnięty z połowy limonki sos: 200 g jogurtu naturalnego        500 ml passaty pomidorowej        3 ząbki czosnku        1 łyżka świeżego startego imbiru        1 łyżeczka kurkumy(...)innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem

wyzwania kuchenne
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 172

przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się

Kuchnia z widokiem na ogród
Serowe enchiladas 159

cayenne; 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 2 łyżki mąki pszennej; 850 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka bulionu drobiowego (u mnie 1 szklanka gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżeczka domowej vegety); 3 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz.   Szklanka = 1 cup = 240 ml   Sposób przygotowania: Czerwony sos do enchiladas: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę(...)energicznie mieszając trzepaczką kuchenną, podsmażać razem przez kolejną minutę. Wlać bulion i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wlać przecier pomidorowy oraz 3 szklanki wody. Wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zredukuje się o 1/3, przez około 20 minut. Zestawić z ognia i odstawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie zblendować, aż sos stanie

Gospodyni Miejska