sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:471/794)

Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym 188

możecie posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Pamiętam, jak kiedyś posiadałam specjalną menzurkę do robienia sosów do sałatek. Niestety, wraz z przeprowadzkami, menzurka przepadła a ja sosy robię zwykle w słoiczku po koncentracie pomidorowym. Mają wtedy bardziej zawiesistą i jednolitą konsystencję. Jeśli jednak się spieszę, wszystkie składniki mieszam w kubku i tyle {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Lasagne mięsno warzywna 137

Jednak my lubimy najbardziej z sosem na bazie mięsa i sosem beszamelowym.Sos mięsny :1 kg łopatki wieprzowej2 duże cebule2 duże marchewki1 średni bakłażan1 cukinia300 g pieczarek3 ząbki czosnku2 łyżki czosnku niedźwiedziego1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiemsól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smakukilka łyżek oleju4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem1 szk bulionu warzywnegoSos beszamelowy :4 łyżki masła4 łyżki

Ewa w kuchni
Tacos z kurczakiem mole 57

Próbowaliście kiedykolwiek sosu mole? To przepyszny, bogaty w przyprawy sos, bardzo gęsty, ciemny. Jego tajemnicą jest odrobina gorzkiej czekolady którą dodaje się na sam koniec, dzięki temu ma nutę czekolady, która naprawdę super komponuje się z mięsem. Bo to właśnie z mięsem podaje się zwykle ten sos. Do moich domowych tacos dodałam rwanego kurczaka w sosie mole i pyszne warzywa(...)łyżki rodzynek 100 ml passaty pomidorowej sól i czarny pieprz Składniki kukurydziane tortille: 85 g mąki kukurydzianej 85 g mąki pszennej 100 ml gotowanej wody (100 stC) szczypta sody 25 g miękkiego masła Dodatki do tacos: – salasa pomidorowa lub drobno siekane pomidory – marynowane jalapeno – świeże awokado – guacamole – inne: świeża kolendra, czerwona fasola, limonki, sosy typu tabasco, inne Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Słodko-kwaśny sos z cukinii do słoika 193

książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz 2 łyżki przyprawy(...)zaś następnego dnia odcedzamy. Warzywa przekładamy do garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Trochę zapomniany już smak gołąbków 210

mięsa mielonego (u mnie drobiowe) 100 g białego ryżu 1 średnią cebulkę przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranek olej do smażenia Do sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule 500 g pomidorowej passaty 200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: świeże zioła do podania

Ratunku obiad
Kebab 155

filety z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku   2 łyżki słodkiej papryki  1 szklanka pomidorowego przecieru  1/2 łyżeczki cykru  1/4 szklanki śmietany    2 łyżki oliwy   sól Wykonanie Krok 1 . Umyte i wysuszone filety(...)Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać. Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy .  Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez

Eli Gotowanie
Makaron z szynką parmeńską i oliwkami 185

oliwkami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 20-25 minut Składniki: – 250 g makaronu spaghetti lub innego – 5 ząbków czosnku – pół dużej cebuli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 ml białego wina – 1 papryczka chilli – pół szklanki oliwek kalamata lub innych czarnych – 1/3 szklanki kaparów – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – oliwa do smażenia(...)daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. Jak sos się nieco zredukuje dodaj oliwki i kapary a następnie ugotowany makaron. Połącz całość. Przełóż makaron na talerze, podawaj z cząstkami cytryny lub limonki oraz

nietylkopasta.pl
Gołąbki z sosem warzywnym 220

piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa i pieczarki zetrzeć na grubej(...)tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Chwilkę podsmażyć, podlać szklanką bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać gołąbki. Smacznego

kuchnia doski
Zapiekanka szparagówkowa 150

wyszło smaczne było. Zapiekanka szparagówkowa czas 50 minut dla 4 osób łatwe Składniki: * 2 garści szparagówki * pół kg makaronu (u mnie świderki) * cebula * ser żółty sos: * 3 ząbki czosnku * 3/4 szklanki śmietany * łyżeczka przecieru pomidorowego * pieprz cayenne * jajko * sól * zioła: bazylia, majeranek, tymianek Do dzieła! Gotujemy szparagówkę, makaron. Cebulę szklimy na patelni. Łączymy składniki sosu: czosnek drobno kroimy lub przepuszczamy

sierotka maRysia w kuchni
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 308

smaczne danie, które można przygotować w 30 minut. Wystarczy zrobić ich trochę więcej i mamy obiad na 2 dni. Najmniej chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką. Normal

Fabryka pomysłów
Sos cukiniowo-paprykowy 98

kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście(...)mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy chwilę, mieszamy cały czas, gdyż sos ma tendencję do przypalania, Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Sos wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, wekujemy 5 minut. Wynosimy do spiżarki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Gulasz wieprzowy po myśliwsku 128

możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.     Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy, 3 jagody jałowca, 1 gałązka rozmarynu 1/2 szklanki(...)suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się połączyły *** *** Jeżeli

Blog z Apetytem
PIZZA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I POMIDORKAMI 127

Nadzienie: 100 g sera sera feta, kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku), 3 garście świeżego szpinaku, 1 pętko cienkiej kiełbasy, 100 g sera mozarella, Sos: 2 łyżki ketchupu,  2 łyżki przecieru pomidorowego,  suszona bazylia,  1 łyżka oliwy z oliwek   WYKONANIE: 1.  Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz(...)min.w ciepłe miejsce.  2. W tym czasie kroimy kiełbasę, ser feta, mozzarellę kroimy w plastry.  3.Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilkę podsmażamy.  4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5.Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem

słodki bratek
Grillowana pierś indycza marynowana w jogurcie 131

ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu do smaku Sos: esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 50 ml oleju marchewka, pół pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i 1 mała cebulka 1 łyżka cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml czerwonego wina wytrawnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 g posiekanych suszonych pomidorów Pierś kroimy w plastry, wkładamy(...)Dodajemy wtedy łyżeczkę cukru i smażymy do całkowitej karmelizacji. Zalewamy wszystko czerwonym winem i gotujemy przez 10 minut aż wino odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy a następnie wlewamy 400 ml zimnej wody. Dodajemy esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr i dokładnie mieszamy, aby esencja się rozpuściła. Wrzucamy rozmaryn i gotujemy przez 8-10 minut. Po tym czasie sos przecedzamy

Marder&Marder Manufacture
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12003

gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany - 2 łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć(...)czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka.  Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie