sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:476/794)

Zapiekanka z kurczakiem i cukinią z sosem beszamelowym 14290

pierś z kurczaka ok 200g makaronu penne (według uznania może być mniej lub odrobinę więcej) żółty ser duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka) Sos Beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Makaron gotujemy al dente lekko osolony. Kurczaka myjemy(...)Kurczaka z warzywami posypujemy ostrą papryką, bazylią, oregano, majerankiem oraz pieprzem i solą do smaku. Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Kolejnym krokiem, kiedy już wszystkie pozostałe składniki są gotowe, a naczynie żaroodporne wysmarowane odrobiną masła, czas na przygotowanie sosu. W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła. Nastepnym

ChilliJemy
Domowy kebab. Przepis krok po kroku. 157

czosnku 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski )   Warzywa:   ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula(...)Przygotowanie:   Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zanurz mięso w marynacie, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, ale idealnie smakują po około 12 godzinach. Najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej i zostawić

kuron.com.pl
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 181

opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego(...)pokrojony w plasterki i smażymy 1 minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z makaronem ryżowym

Tajskie smaki
Tarta z kurczakiem 185

piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia   Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek   Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy(...)Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek. Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos.  Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Czerwona Porzeczka
łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 154

wieprzowej każdy około 200 g 4-5 cebuli sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego  przepisu 4 łyżki oleju składniki sosu 3 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki maggi 2 łyżki octu spirytusowego 4 łyżki wody 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu sposób przygotowania Kawałki mięsa układamy(...)cebulą. Całość polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 25-30 minut. Następnie otwieramy piekarnik, całość polewamy sosem, nakrywamy naczynie przykrywką , zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 60 minut. Po godzinie wyjmujemy naczynie z piekarnika,  kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podajemy z ulubionymi

Miód i pieprz
Kurczak podwójnie pomidorowy 136

szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz słodką śmietankę i dusimy razem przez kilka minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z odparowanym sosem posypujemy obficie drobno krojonym szczypiorkiem i gotowe. Kurczak podwójnie pomidorowy idealnie pasuje do kaszy, kuskusu, ziemniaków czy ryżu. Smacznego

Apetyczna babeczka
Udka kurczaka z duszoną marchewką 189

posmakują. Zapraszam :-)  Składniki: Udka kurczaka 2 szt, marchew 2 szt, cebula pół szt, liść laurowy 2 szt, papryka słodka 1 łyżeczka, sos sojowy 3 łyżki, kostka warzywna pół szt, czosnek 1 ząbek, koncentrat pomidorowy 1,5 łyżki, majeranek 1/4 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, świeża kolendra lub natka pietruszki 1 łyżka, olej do smażenia, Sposób przygotowania(...)udek będzie przyrumieniona. Następnie podlewamy wod ą , dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem. Gdy marchew będzie miękka to dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Kolendrę lub natkę drobno siekamy i posypujemy sos. Podajemy z ulubionymi dodatkami

kulinarne odsłony pati
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 196

zamieszać i w razie potrzeby dolać płynu. Może być nim po prostu ciepła woda, choć nie od rzeczy będzie dodać nieco soku pomidorowego lub bulionu mięsnego. Lista składników z przepisu poniżej jest dość typowa dla sosu bolońskiego, choć różne spotykane receptury mogą wykazywać pewne odmienności. Pewnym uproszczeniem jest przy tym użycie „zwykłego” wędzonego boczku, choć tak naprawdę powinna to być(...)oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 2017-03-25 17:32:36 Sos boloński podawany z różnymi rodzajami makaronu to klasyka włoskiej kuchni. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, ale nie jest tak naprawdę trudne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) 500g drobno zmielonej

Kulinarna Pokusa
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 194

schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz

DefinicjaSmaku
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 105

polecam. To za dobre danie, by psuć je gotową kostką. Czas na doprawienie mięsa. Do garnka dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, listek laurowy, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nie będzie jeszcze smakował dobrze, ale spróbujcie by wyczuć, czy potrzebujecie więcej lub niej soli i pieprzu. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, garnek ma być odkryty

Gotowanie i blogowanie
Tofu po grecku 173

porcje Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego 180 g 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka 1/4 małego selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz  olej Panierka: 4 łyżki mąki pszennej 10-11 łyżek wody 6 łyżeczek suchych płatków nori  (przed dodaniem(...)dużych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz i pieprz cytrynowy, sos sojowy oraz ziela angielskie i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze 5 minut podduszamy (jeśli warzywa są suche dolewamy odrobinę wody). Nori (mamy nori w płatkach

Bananowe Pole
Lasagne 167

mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu do lasage - około 12 płatów makaronu możecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj ) Sos beszamelowy: - 40 g masła - 60 g mąki pszennej - pół litra mleka - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania(...)której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Do małego rondelka o grubym dnie wkładamy masło pokrojone w kosteczkę, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, i doprawiamy do smaku solą, pieprzem

W mojej holenderskiej kuchni
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 270

więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet(...)mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne  (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii) szklanka = 250 ml Wykonanie: Pracę z sosem podzielić sobie na dwie części. Wieczorem przygotować i nasolić cukinię by zmiękła (szybciej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 253

garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą(...)siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z bulionem i dobrze mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości

Kuchenna Kontrrewolucya
na szybko makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką,serem... 132

ostrą i podsmażać z 3 minuty. Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka. Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać. Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie

W Mojej Kuchni Lubię