wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam od przygotowania sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną(...)łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapapryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej Dodatkowo 20 g sera żółtego tartego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 2 łyżki kaszy manny Rukola Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól i pieprz, cukier, drożdże oraz olej. Mieszam dokładnie. Do miski z mąką wymieszaną z przyprawami(...)pomidorowego. Odstawiam z palnika. Ogórka kroję w kostkę. Ciasto dzielę na dwie porcję jeśli mamy mała blachę ok 20/30 cm. Na blachę wylewam olej a następnie wsypuję kaszę mannę. Kładę ciasto. Ciasto smaruję koncentratem, solę, posypuję serem żółtym tartym. A następnie kładę farsz oraz ogórki. Piekę ok 200 stopniach przez ok 20 min. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkikonkretnego! Światła nawet nie ma! Ale i z tego da się coś zrobić. Szybko i smacznie. Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente
Kuchnia moimi oczamitego przepisu. Śledziowa salsa zaskoczy bogatym smakiem waszych najbliższych podczas domowych uroczystości. Przygotowanie tej potrawy wymaga od minimalnych umiejętności w kuchni. Oczywiście potrzebny jest rondel, na którym wspomniany sos salsa przygotujecie. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy ze śledziem w roli głównej , które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno niemiecka sałatka śledziowa , czy śledzie(...)niej paprykę. Gdy papryka będzie miękka możemy dodać pędy bambusa. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy bambus zacznie robić się bardziej miękki dodajemy przecier pomidorowy, miód i ocet. Na koniec dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy nasz sos ok. 20 minut na niedużym ogniu – do momentu aż papryka będzie miękka. Sos zostawiamy do ostygnięcia. Wracamy do śledzi, które układamy
Kuchennyviral.plBitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1 kg schabu 30-40 g suszonych borowików 4 łyżki mąki(...)sól, pieprz 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 lyżeczki musztardy 2 kiszone ogórki 1 szklanka lub wody 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego papryka czerwona w proszku Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie mięso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu(...)rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach
Food Squarełyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo 2-4 łyżek zimnej wody Sos 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu(...)pokroić na kawałki. Rozgrzać głęboką patelnię. Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę, seler i oregano. Krótko podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać pomidory z puszki (jeżeli są całe lekko porozgniatać). Puszkę po pomidorach kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu. Wlać mleko zagęszczone. Całość gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać nieco wody z gotowania
Pełny talerzpracy i powrotu do domu, aby zabrać się za pichcenie. I tak oto powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam! 500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego) 1-2 cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki(...)przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione mięso, smażyć aż zbrązowieje, w czasie smażenia dodać szałwię. Do obsmażonego mięsa wlać przecier pomidorowy, odpowiednio mniej lub wiecej w zależności od tego jaki gęsty chcecie sos. Ja wlałam tylko 500ml w związku z czym sos był bardzo gęsty i zawiesisty, właściwie było to mięso w sosie, jeśli wolicie więcej sosu
Codzienne Gotowaniewołowiny 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1/3 szklanki mąki 2 szklanki wody 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przyprawy: sól, ostra papryka, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy olej do smażenia(...)godzinę, co jakiś czas mieszając *** *** Papryki oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do potrawy, mieszamy. Dodajemy również wino oraz sos sojowy (dla koloru). Całość dusimy jeszcze przez około 30 minut *** *** Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką *** *** Strogonow w smaku powinien być lekko ostry i lekko pikantny. Podajemy
Blog z Apetytemszklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki oregano Szczypta cynamonu 2 szklanki bulionu warzywnego Sól
Niedzielny kucharzśrodku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny 70 g parzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej(...)przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną
cool and mintyniż chipsy czy jakieś słodycze. Ustawiam taki talerz na środku stołu i każdy z biesiadników może sięgnąć sobie po takie warzywo jakie chce a potem zamoczyć je w takim sosie na jaki ma ochotę. Taka przekąska sprawdza się bardzo dobrze na najróżniejszych spotkaniach domowych czy działkowych. Można użyć takich warzyw jakie lubicie a pominąć te, za którymi nie przepadacie(...)Dusiłam je aż popękały i zmiękły a następnie smażyłam mieszając aż odparował nadmiar wody. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pozostałymi przyprawami. Masę pomidorową przełożyłam do miseczki z jogurtem i zblendowałam na gładki sos. DIP ZIOŁOWY - zieleninę opłukałam, dobrze osuszyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Dorzuciłam do miseczki z jogurtem i zblendowałam na gładki, zielony sos. Doprawiłam do smaku solą
Smaczna Pyzanaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka sos 600 g mięsa (łopatka) 2 cebule 3 papryki pomidorowe 3 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa Burito SKWORCU szczypta bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek
Gotowanie jest łatweSkładniki: 1 duża, czerwona papryka; 4 ostre papryczki chili (u mnie 2 czerwone, 1 zielona i 1 żółta); 1 duża cebula; Puszka pomidorów krojonych wraz z
Gospodyni Miejska