sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:488/794)

Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 177

Placki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków ziemniaczanych jest najlepszy? Placek meksykański przepis Placek meksykański przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce około 60 dag ziemniaków, a następnie dodać jajko, mąkę, trochę soli i usmażyć placki. W celu przygotowania farszu(...)podsmażyć na oleju 30 dag mielonej wołowiny. Następnie trzeba dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 średnio ostre peperoni oraz małą puszkę kukurydzy. jaki sos do placków ziemniaczanych Na koniec farsz trzeba doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Ulubiony placek meksykański przepis można znaleźć na niejednym

sierotka maRysia w kuchni
Makaron w sosie mięsno dyniowym. 88

kolejny przepis do którego użyłam dynię, początkowo miał to być sos do spaghetti a skończyło się nieco inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki) sól(...)mięsa i smażymy nadal. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i również dodajemy do mięsa. Sos mieszamy aby nam nie przywarł. Smażymy a właściwie już dusimy aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem a także aby złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów dodajemy około łyżeczki cukru. Makaron gotujemy według

Radość kipiąca uśmiechem.
Lazania. 153

wystarczy. Składniki: makaron lazania 800 g. mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii) przecier pomidorowy (miałam swojski 500 g.), może być w kartoniku 200 sera żółtego olej do smażenia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)przyprawić i smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać przecier pomidorowy i dusić kilkanaście minut. Przygotować beszamel. W rondelku roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Postawić na gazie i powoli wlewać mleko, cały czas mieszać, tak żeby powstał gęsty jednolity sos. Płaty makaronu wkładać do garnka z wrzącą, osoloną woda. Wkładajcie po tyle

Agusiowe smakołyki
Podsumowanie III roku działalności bloga 102

suszonymi grzybami 4. Pasta z tuńczyka i oliwek 5. Domowy chleb Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki i przystawki: 1. Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 2. Sałatka z brokułem i kurczakiem 3. Pomidorowa rolada 4. Kolorowa sałatka grillowa 5. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą(...)jabłuszko 5. Makowa delicja A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce drugie: Kluski na parze – pampuchy Miejsce trzecie: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Artykuł Podsumowanie III roku działalności bloga pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Marynata do mięs, szaszłyki drobiowe w dwóch odsłonach oraz zielona sałatka z fetą, czyli menu na grill party 93

rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko, prawda? Marynata przygotowana jest na bazie sosu sojowego, nie dodajemy więc do niej soli, ani nie przyprawiamy nią mięsa. Ostrości dodaje mięsku odrobina pieprzu oraz ketchup pikantny. Przy przygotowaniu szaszłyków (których wyszło mi po 6 sztuk(...)Kielecką grillową w nowych, wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzą się podczas każdego grillowania. Zdecydowanie polecam:) Marynata do mięs z grilla troszkę mniej niż 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu „ Ketchup Kielecki pikantny „ 4 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 2 ząbki czosnku odrobina pieprzu 2-3 łyżki wódki lub spirytusu

Smaki Na Talerzu
Polędwiczka wieprzowa po Sevillsku (Solomillo de cerdo a la Sevillana) 167

pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać. Całość poddusić jeszcze kilka minut. Mięso wyjąć z sosu. Pokroić w grube plastry. Podawać na porcji sosu i w towarzystwie innych dodatków - np. oliwek, pomidorowych tostów, minikoreczków itd. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kokosowy sos z papryką i mielonym mięsem drobiowym na bazie sosu pomidorowego podany z makaronem 99

łyżka oleju do smażenia  przyprawy dodatkowe: szczypta cynamonu, mielonej papryki wędzonej, kuminu  sos sojowy do smaku  syrop klonowy do smaku 1 papryka czerwona  1 marchew natka pietruszki  garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki bulionu  1/2 szklanki passaty pomidorowej 1/2 szklanki mleka kokosowego  Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną drobno(...)pokrojoną w kostkę marchew oraz paprykę. Smaż składniki 5 minut. Wlej bulion (lub białe wino, cydr) i duś składniki kilka minut. Wlej passatę pomidorową oraz mleko kokosowe i gotuj składniki 10 minut. Na koniec dopraw sosem sojowym oraz syropem klonowym do smaku sos. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pomidorki koktajlowe w momencie kiedy ściągniesz sos z ognia. Wymieszaj z makaronem

Mango Papaja
Kasza bulgur po ormiańsku – sałatka eech (itch) 143

kostkę, podobnie jak umytą paprykę. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną paprykę, przyprawy i passatę pomidorową, mieszamy i gotujemy przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Dosypujemy surową kaszę bulgur (nie płuczę jej wcześniej), mieszamy przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Eech podajemy z dużą ilością

Lamarida.pl
Pizza bianca z gorgonzolą, gruszką i boczkiem 125

Tydzień temu weekend spędziłam w Warszawie na konkursie Mistrzowie domowych wypieków. Jednym z zadań było przygotowanie pizzy. Ja zdecydowałam się na zrobienie pizzy bianca (bo sos był biały na śmietanie, a nie tradycyjne pomidorowy). Smak pizzy był wytrawny, od połączenia gruszki, która oddała swoją słodycz, gorgonzoli, która dała lekko ostry i wyraźny smak sera, boczku jako dodatek mięsny chrupiący

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety z kaszy jęczmiennej 94

przepadają. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale ja lubię je podjadać nawet na zimno. Jeśli kotlety podaję jako posiłek główny to czasami przyrządzam do ich sos pieczarkowy lub bywa, że również serowy, czy pomidorowy. Polecam! (około 12 sztuk) 100g kaszy jęczmiennej (suchej) 1 sucha bułka namoczona w mleku/wodzie  1/2 białej części pora (małego) 1-2 jajka (w zależności

Di gotuje
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 94

przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz) Przygotowanie:  Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty

Jak u mamy
pikantny "ketchup" z cukinii 541

rondla z grubym dnem, dodać cukier, rozdrobniony czosnek, posiekaną papryczkę i przyprawy.Gotować na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i ocet. Gotować jeszcze kilka minut. Gorący sos przelać do butelek, zakręcać od razu i układać do góry dnem. Dla pewności można zapasteryzować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z grillowanym kurczakiem, pomidorami i oliwkami 137

duży pomidor kilkanaście czarnych oliwek 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy olej do smażenia granulowany czosnek i papryka suszona do kurczaka Sos: zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej   Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć

Czerwień i błękit
zawijane gołąbki w sosie pomidorowym :D 130

przekręcam je na drugą stronę, żeby nie spaliły się mocno z góry. Jak już się uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier i koncentrat pomidorowy. Chwilkę się pogotuje i przyprawiam. Zalewam gołąbki sosem i włala :D Moje domowe gołąbki

Pieprzyć z Fantazją
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 127

jest ona sztywna. :D Kucharze bardzo dbają, aby wilgoć ze składników pizzy nie wsiąkła w ciasto, gdyż będzie ono niedobre. Z tego też powodu używany sos jest bardzo gęsty (coś jak nasz przecier pomidorowy), a z mozzarelli (główny ser w klasycznej pizzy, parmezan to tylko dodatek :P) odciska się nadmiar wody. __________________ Bardzo podoba mi się, że gotowanie jest tutaj uznawane

DominikaDolci
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 120

Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 o C przez około półtorej godziny. SMACZNEGO . (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Potrawy wigilijne 214

zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie   10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w zalewie pomidorowej PRZEPIS TUTAJ   11. Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ   12. Ciasta

Blog z Apetytem
Ryba w stylu meksykańskim. Pikantna i zabójczo smaczna – sprzyja produkcji serotoniny!!! 142

sól Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Zalej pomidorami oraz szklanką wody. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 20 minut aż sos się lekko zredukuje. Dodaj fasolę i kukurydzę. Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż kawałki ryby. Zapiecz w piekarniku -180ºC – około 20 minut

wysmienity
szybkowar-pomidory zmiksowane na zimę pasteryzowane w piekarniku... 98

minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
fasolka szparagowa z ryżem 112

jakiś czas można jej trochę zjeść. fasolka szparagowa 300 g fasolki szparagowej, 4 czubate łyżki ugotowanego ryżu, 2-3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego, nieduży pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, opcjonalnie: sos sojowy Fasolkę ugotuj, odcedź i pokrój na 2-3 cm kawałki. Ugotowany ryż wymieszaj z passatą i drobno posiekanym koperkiem. Połącz ryż z fasolką, przypraw solą i pieprzem. Jeśli

Eksperyment sobotni
Spaghetti z kurczakiem 123

długo aż mięso straci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się rozpuści. Ugotować makaron, odcedzić. Gorący makaron polać sosem. Można dodatkowo

Kuchnia Pokoleń
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM 175

odrobinę soli. Gotowałam około 60 min na najmniejszym ogniu. 8. Po upływie godziny odlałam wodę z gołąbków do drugiego garnka. Dodałam do niej przecier pomidorowy, bazylię i tymianek. Do słoiczka wlałam część sosu, dodałam mąkę, porządnie wstrząsnęłam, żeby się rozprowadziła, a następnie wylałam zawartość słoiczka do garnka z resztą sosu. Gotowałam sos około 5 min, doprawiłam

Vroblewska-fitlife
Gotowana biała kapustka - smaczna i zdrowa 174

Przepis: Składniki: około 1/3 główki białej kapusty 2 listki laurowe 3 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu  4 łyżeczki lubczyku 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej śmietany do sosów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju o smaku chilli 6 łyżeczek suszonego koperku, lub pęczek świeżego sól Wykonanie: 1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka(...)było ich sporo, gdyż chciałam ostrzejszą kapustkę), lubczyk oraz koperek.  2. 4 łyżki śmietanki mieszamy z 1 łyżką mąki.  3. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość dokładnie mieszamy, do smaku dodajemy sól, 1 łyżkę oleju o smaku chilli.  (uwaga jeśli nie chcemy dodawać śmietanki z mąką. Kapustę proszę odcedzić

Mój pomysł na
Faszerowany schab pieczony w boczku 254

najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 jajko 4 łyżki sosu z pieczonej papryki ajvar 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól pieprz kolorowy papryka słodka mielona Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso

https:KKuchniaMniam
Paleo tacos, wrapy z mięsem indyczym. 118

minut, aż się zarumieni. Potem wrzucamy mięso indyka, wciskamy czosnek i smażymy, aż mięso będzie gotowe (około 5-7 minut). Dorzucamy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy i rosół. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos się zredukuje (zagęści). Tak przygotowane mięso podajemy na liściu sałaty lodowej, kapusty pekińskiej lub innym (sztywnym) zielonym liściu Do dekoracji i urozmaicenia smaku dodajemy wszystkie te składniki

PaleoLife
Aromatyczna karkówka 119

słodkiej - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki - szczypta kminku - szczypta soli - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Karkówkę nacinamy i faszerujemy czosnkiem. Wszystkie składniki marynaty łączymy i nacieramy karkówkę. Przekładamy ją wraz z resztkami marynaty do rękawa do pieczenia

Zainspirowana w kuchni
Jajka faszerowane tuńczykiem 128

smakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka. Składniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy

Pyry na Gaz
Kanapkowa pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów 249

pokłady najzdrowszych kwasów tłuszczowych i wnoszą pyszny wytrawny akcent do naszej pasty. Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich 4 suszone pomidory w oliwie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała szalotka drobno posiekana 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego szczypiorku Szczypta soli i pieprzu Orzechy drobno posiekaj i przełóż do blendera lub robota kuchennego. Dodaj

Roślinna - blog wegański