sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:488/794)

Kurczak w jogurtowym curry 170

sobie myślałam, co szybkiego zrobić dziś na obiad w kolorze jesieni: żółty,czerwony, pomarańczowy... i padło na kurczaka w sosie curry. Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka (pojedyncze) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 małe kubki jogurtu naturalnego (300g) 2 płaskie łyżki curry w proszku S&P Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebula(...)lekko solimy i dodajemy czosnek na minutę. Patelnie ściągamy z kuchenki. Na patelnię wlewamy jogurt, wsypujemy curry i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kurczaka i znów mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie pod przykryciem dusimy kurczaka w sosie przez około 30 min. W razie potrzeby dolewamy wody ale ostrożnie aby za dużo wodnistego sosu się nie zrobiło. Ja podałam

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Śledź po myśliwsku 202

marynowanych olej sól pieprz łyżeczka cukru słodka mielona papryka Przygotowanie: Cebulę kroimy  w piórka.  Szklimy ją na oleju, na patelni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (możemy też dodać trochę wody, ale generalnie sos musi być dosyć gęsty). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem i przez chwile przesmażamy. Sos zostawiamy do ostygnięcia Grzybki marynowane kroimy wedle uznania w plasterki

Taste Therapy
Zapiekanka rybna z ryżem 153

window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Filety rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą

Świat Smaku
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 149

niej mięso. W brytfance podgrzewamy olej z przyprawami i obsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso i w tej samej brytfance podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek. Do brytfanki wkładamy mięso, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotowujemy gremolatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjmujemy mięso z garnka

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery z fasoli 153

lubicie ostrych dań to najlepiej dodać mniej przypraw , ponieważ danie wychodzi bardzo ostre.   Składniki: - ok. 4 szklanki ugotowanej białej fasoli -170g przecieru pomidorowego - kilka suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - sos sojowy - 1 łyżeczka chili - 2 łyżki suszonego czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku

zdrowa vege kuchnia
Fasolka po bretońsku. Smaczne danie jednogarnkowe. 126

duża fasola jaś 80 dkg. - dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana w kostce - koncentrat pomidorowy - śmietana 18 % - mąka ok.3 łyżki Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą ( wody raz więcej jak fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli

Kuchnia z widokiem na ogród
Strogonow z polędwiczki wieprzowej. 225

polędwiczki i był pyszny. SKŁADNIKI: polędwiczka około 0,5 kg. 3 ogórki kiszone 1 średnia cebula 0,5 kg. pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku lub whisky masło klarowane WYKONANIE: polędwiczki kroimy na plastry gr. 1 cm, zgniatamy ręką, a następnie kroimy w cienkie paski, smażymy na maśle z przyprawami

Kuchnia Beaty
Pomidory w słoikach na sos do pizzy lub spaghetti. 141

pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu.  Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej

Przepisy i porady kulinarne
Marynata do karkówki 341

myśli :) Składniki: ok. 1 kg karczku, pokrojonego na plastry  1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju  2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire (ew. sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki łagodnej czerwonej

bistro mama
Fasolka szparagowa na ciepło 184

paski.W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Po połączeniu się masła i mąki wlewamy pół szklanki zimnej! wody i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i całość trzeba zagotować. Do tak przygotowanego sosu wsypujemy fasolkę i kiełbaskę. Doprawiamy do smaku: majerankiem, solą i pieprzem i gotujemy :)Pyszna ze świeżym pieczywem ;) Mniam

Lawendowe Niebo
Słoneczne ratatouille z bakłażanem i cukinią 249

żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki.Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko

Z butelką mleczka w tle
Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 598

Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym... Różyczki zielonych brokułów. Kawałki soczystych pomidorów. I ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Całość oblana sosem czosnkowym. Brokułowa pychota

Gospodyni Miejska
Salsa pomidorowa 272

Salsa pomidorowa... Kawałeczki soczystych pomidorów. Drobno posiekana czerwona cebula. Listki świeżej, aromatycznej kolendry. Kawałeczki ostrej papryczki chili. Dodatek szczypiorku i czosnku. Skropiona sokiem z cytryny. Doprawiona

Gospodyni Miejska
Bigos po cygańsku 211

której robiły się pulpeciki. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką

My Culinary Art