sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:486/794)

Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym 202

zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką bulionową rozpuszczoną we wrzątku wraz z koncentratem pomidorowym. Wrzucić warzywa na patelnie (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać). Całość gotować minimum 40 minut pod przykryciem. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie).Sos wykładamy na ugotowany al dente makaron, a wszystko posypujemy żółtym serem.Moje posty

Słodka Strona
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 128

domownicy uwielbiają  takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam suszone grzyby które nazbierałam sama. Jesień kojarzy mi się z grzybami i warzywami psiankowatymi. sos: 3 papryki czerwone 2 bakłażany 70 g koncentrat pomidorowy sól, pieprz 1 główka czosnku 1 cebula papryka czerwona 50 g sera śmietankowego puszystego 250 g makaronu  pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula

wesoła kuchnia
Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami 142

opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw 1/4 papryki czerwonej 5 dag sera żółtego Sos: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa gotujemy na półmiękko. Kiełbasę

Na Ciasteczkowych Papierach
Udka pieczone w sosie paprykowo - czosnkowym - Test 138

Ostatni produkt firmy Reypol , który miałam okazję przetestować to Sos paprykowo - czosnkowy. skład:papryka krojona(68%) cukier, koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy ,olej roślinny, substancja zagęszczająca - skrobia modyfikowana, czosnek granulowany (6%), sól, mieszanka przypraw, substancje konserwujące :benzoesan sodu i sorbinian potasu . zawartość netto :480g  Produkt posiada bardzo drobne cząstki papryki, dość intensywny smak czosnku, wyraźny aromat papryki i pomidorów, jest

Smakowite Dania
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 175

marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka Przygotowanie:  W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało

Codzienne Gotowanie
PLACEK PO WĘGIERSKU 126

mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, sos sojowy olej do smażenia A jak to zrobić: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać jajko, mąkę, śmietanę, przeciśnięty(...)zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i podsmażać do momentu aż się zarumieni, dodając odrobinę sosu sojowego. Całość zalać bulionem z czosnkiem i dusić pół godziny. Dodać pokrojone w grubą kostkę i podsmażone wcześniej pieczarki oraz pokrojoną w cienkie paski surową paprykę, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość dusić około 1 godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem

Kuchnia w opałach
C - Placki po węgiersku 120

wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz, mielona papryka do smaku. Rozpoczynam od przygotowania sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną(...)łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pizza z Mięsem Mielonym 156

papryki  czerwonej ostrej 1 łyżeczka  papryki  czerwonej słodkiej Dodatkowo 20 g  sera  żółtego tartego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 2 łyżki  kaszy   manny Rukola Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól i pieprz, cukier, drożdże oraz olej. Mieszam dokładnie. Do miski z mąką wymieszaną z przyprawami(...)pomidorowego. Odstawiam z palnika.  Ogórka kroję w kostkę. Ciasto dzielę na dwie porcję jeśli mamy mała blachę ok 20/30 cm. Na blachę wylewam olej a następnie wsypuję kaszę mannę. Kładę ciasto. Ciasto smaruję koncentratem, solę, posypuję serem żółtym tartym.  A następnie kładę farsz oraz ogórki. Piekę ok 200 stopniach przez ok 20 min. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Tuńczyk w kokardkach 243

konkretnego! Światła nawet nie ma! Ale i z tego da się coś zrobić. Szybko i smacznie. Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente

Kuchnia moimi oczami
Śledziowa salsa 131

tego przepisu. Śledziowa salsa zaskoczy bogatym smakiem waszych najbliższych podczas domowych uroczystości. Przygotowanie tej potrawy wymaga od minimalnych umiejętności w kuchni. Oczywiście potrzebny jest rondel, na którym wspomniany sos salsa przygotujecie. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy ze śledziem w roli głównej , które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno niemiecka sałatka śledziowa , czy śledzie(...)niej paprykę. Gdy papryka będzie miękka możemy dodać pędy bambusa. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy bambus zacznie robić się bardziej miękki dodajemy przecier pomidorowy, miód i ocet. Na koniec dodajemy pieprz i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy nasz sos ok. 20 minut na niedużym ogniu – do momentu aż papryka będzie miękka. Sos zostawiamy do ostygnięcia. Wracamy do śledzi, które układamy

Kuchennyviral.pl
Bitki schabowe w sosie myśliwskim 714

Bitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1 kg schabu 30-40 g suszonych borowików 4 łyżki mąki(...)sól, pieprz 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 lyżeczki musztardy 2 kiszone ogórki 1 szklanka lub wody 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego papryka czerwona w proszku Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie  mięso

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 149

Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu(...)rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach

Food Square
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 424

łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo 2-4 łyżek zimnej wody Sos 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu(...)pokroić na kawałki. Rozgrzać głęboką patelnię. Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę, seler i oregano. Krótko podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać pomidory z puszki (jeżeli są całe lekko porozgniatać). Puszkę po pomidorach kilkoma łyżkami wody, dodać do sosu. Wlać mleko zagęszczone. Całość gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać nieco wody z gotowania

Pełny talerz
Spagetti bolognese 97

pracy i powrotu do domu, aby zabrać się za pichcenie. I tak oto powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam!  500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego) 1-2 cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki(...)przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać rozdrobnione mięso, smażyć aż zbrązowieje, w czasie smażenia dodać szałwię. Do obsmażonego mięsa wlać przecier pomidorowy, odpowiednio mniej lub wiecej w zależności od tego jaki gęsty chcecie sos. Ja wlałam tylko 500ml w związku z czym sos był bardzo gęsty i zawiesisty, właściwie było to mięso w sosie, jeśli wolicie więcej sosu

Codzienne Gotowanie