sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:486/794)

Polędwiczka wieprzowa po Sevillsku (Solomillo de cerdo a la Sevillana) 171

pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać. Całość poddusić jeszcze kilka minut. Mięso wyjąć z sosu. Pokroić w grube plastry. Podawać na porcji sosu i w towarzystwie innych dodatków - np. oliwek, pomidorowych tostów, minikoreczków itd. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kokosowy sos z papryką i mielonym mięsem drobiowym na bazie sosu pomidorowego podany z makaronem 105

łyżka oleju do smażenia  przyprawy dodatkowe: szczypta cynamonu, mielonej papryki wędzonej, kuminu  sos sojowy do smaku  syrop klonowy do smaku 1 papryka czerwona  1 marchew natka pietruszki  garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki bulionu  1/2 szklanki passaty pomidorowej 1/2 szklanki mleka kokosowego  Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną drobno(...)pokrojoną w kostkę marchew oraz paprykę. Smaż składniki 5 minut. Wlej bulion (lub białe wino, cydr) i duś składniki kilka minut. Wlej passatę pomidorową oraz mleko kokosowe i gotuj składniki 10 minut. Na koniec dopraw sosem sojowym oraz syropem klonowym do smaku sos. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pomidorki koktajlowe w momencie kiedy ściągniesz sos z ognia. Wymieszaj z makaronem

Mango Papaja
Kasza bulgur po ormiańsku – sałatka eech (itch) 143

kostkę, podobnie jak umytą paprykę. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną paprykę, przyprawy i passatę pomidorową, mieszamy i gotujemy przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Dosypujemy surową kaszę bulgur (nie płuczę jej wcześniej), mieszamy przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Eech podajemy z dużą ilością

Lamarida.pl
Pizza bianca z gorgonzolą, gruszką i boczkiem 131

Tydzień temu weekend spędziłam w Warszawie na konkursie Mistrzowie domowych wypieków. Jednym z zadań było przygotowanie pizzy. Ja zdecydowałam się na zrobienie pizzy bianca (bo sos był biały na śmietanie, a nie tradycyjne pomidorowy). Smak pizzy był wytrawny, od połączenia gruszki, która oddała swoją słodycz, gorgonzoli, która dała lekko ostry i wyraźny smak sera, boczku jako dodatek mięsny chrupiący

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety z kaszy jęczmiennej 97

przepadają. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale ja lubię je podjadać nawet na zimno. Jeśli kotlety podaję jako posiłek główny to czasami przyrządzam do ich sos pieczarkowy lub bywa, że również serowy, czy pomidorowy. Polecam! (około 12 sztuk) 100g kaszy jęczmiennej (suchej) 1 sucha bułka namoczona w mleku/wodzie  1/2 białej części pora (małego) 1-2 jajka (w zależności

Di gotuje
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 98

przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz) Przygotowanie:  Smażymy mięso mielone na patelni. Gdy już się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy z dodatkiem wody, aby uzyskać podstawę do sosu. Do tego dodajemy cebulę (pokrojoną w kosteczkę lub startą na tartce), rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i przyprawy (doprawiamy według uznania, ale tak, aby był wyrazisty

Jak u mamy
pikantny "ketchup" z cukinii 543

rondla z grubym dnem, dodać cukier, rozdrobniony czosnek, posiekaną papryczkę i przyprawy.Gotować na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i ocet. Gotować jeszcze kilka minut. Gorący sos przelać do butelek, zakręcać od razu i układać do góry dnem. Dla pewności można zapasteryzować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z grillowanym kurczakiem, pomidorami i oliwkami 147

duży pomidor kilkanaście czarnych oliwek 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy olej do smażenia granulowany czosnek i papryka suszona do kurczaka Sos: zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej   Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć

Czerwień i błękit
zawijane gołąbki w sosie pomidorowym :D 134

przekręcam je na drugą stronę, żeby nie spaliły się mocno z góry. Jak już się uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier i koncentrat pomidorowy. Chwilkę się pogotuje i przyprawiam. Zalewam gołąbki sosem i włala :D Moje domowe gołąbki

Pieprzyć z Fantazją
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 131

jest ona sztywna. :D Kucharze bardzo dbają, aby wilgoć ze składników pizzy nie wsiąkła w ciasto, gdyż będzie ono niedobre. Z tego też powodu używany sos jest bardzo gęsty (coś jak nasz przecier pomidorowy), a z mozzarelli (główny ser w klasycznej pizzy, parmezan to tylko dodatek :P) odciska się nadmiar wody. __________________ Bardzo podoba mi się, że gotowanie jest tutaj uznawane

DominikaDolci
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 124

Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 o C przez około półtorej godziny. SMACZNEGO . (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Potrawy wigilijne 219

zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie   10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w zalewie pomidorowej PRZEPIS TUTAJ   11. Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ   12. Ciasta

Blog z Apetytem
Ryba w stylu meksykańskim. Pikantna i zabójczo smaczna – sprzyja produkcji serotoniny!!! 147

sól Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Zalej pomidorami oraz szklanką wody. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 20 minut aż sos się lekko zredukuje. Dodaj fasolę i kukurydzę. Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułóż kawałki ryby. Zapiecz w piekarniku -180ºC – około 20 minut

wysmienity
szybkowar-pomidory zmiksowane na zimę pasteryzowane w piekarniku... 103

minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję, wkładam pomidory do 3/4 wysokości szybkowara, jest tam zaznaczona ilość max. - sok pomidorowy jest najlepszym przetworem zimowym, używam do zup, sosów, koktajli, do picia, bardzo łatwy do wykonania i dobrze się przechowuje po pasteryzacji w piekarniku........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z kurczakiem 127

długo aż mięso straci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się rozpuści. Ugotować makaron, odcedzić. Gorący makaron polać sosem. Można dodatkowo

Kuchnia Pokoleń