gotujemy al dente. Odcedzamy. Czosnek siekamy, a pomidory z cukinią kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy przez minutę czosnek, dodajemy następnie cukinię i pomidory, przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos, na koniec wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora, dodajemy oregano, chilli z cayenne i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i na małym ogniu pozostawiamy 5 minut
Moja smaczna kuchniaPomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał. Przygotować papryki: usunąć rdzeń i gniazda nasienne, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, każdą paprykę wypełnić farszem, przykryć wierzchołkami
Gorący kąsekWyśmienicie smakuje ciepły, ale można go także podawać w temperaturze pokojowej. Polecam również jako pieczywo śniadaniowo-kolacyjne lub jako dodatek do zup i sosów. Naszą focaccię zjedliśmy z resztą paprykowo-pomidorowej zupy krem i muszę przyznać, że idealnie się uzupełniały :) Smacznego
Ratunku obiadmamy nadzieję, że nic się poważnego nie stało. Pizza chłopska z boczkiem i wiejską kiełbasą jest idealna w ten zimowy czas. Do pizzy dostałyśmy dwa sosy - meksykański i czosnkowy. Meksykański był bardziej jak pomidorowy a czosnkowego nie próbowałam, bo lubię ten mój, domowy. Ogólnie pozytywnie, szczególnie że byłam tam pierwszy raz. * zima nadal trwa * nasz niedzielny spacer po lesie - chyba
Magiczne Życie Martyduży por, 8-10 pomidorów suszonych w oleju, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (do smażenia), do smaku przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, do sosu: 200 ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Por kroimy w plastry, podsmażamy na oleju, którym były pomidory i podduszamy, po czym dodajemy kawałki kurczaka i dalej
Delicious Titbitspieprz – zioła i inne przyprawy (wg uznania; ja wykorzystałam oregano, koperek) – dodatki u nas ricotta, ale świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona(...)kształt (ciasto nie powinno być zbyt grube). Kalafiorowy spód wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gdy spód będzie podpieczony, studzimy. Po chwili nakładamy sos i rozprowadzamy go tworząc jednolitą warstwę. Na wierzchu układamy kawałki ricotty i posypujemy ziołami. Wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika
Szybko Tanio Smaczniezupy ok. 3 litry): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 3 puszeczki przecieru pomidorowego ok. 100 ml śmietanki 30% 250 g makaronu lub ryżu oliwa do smażenia ok. 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszka, kozieradka, majeranek ok. 3 litry wody Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie(...)czas na przyprawy. Wsypuję około dwóch łyżeczek soli, trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy. 7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy. 8. Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli. 9. W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona
Kawa z mlekiempomysł na danie obiadowe kiedy odwiedzają nas goście. 1/2KG.MIELONEGO 1KG.KAPUSTY BIAŁEJ 2CEBULE 1SZKL.KASZY MANNY 3SUROWE JAJKA 5-6PIECZAREK-KOSTKA SÓL,PIEPRZ,VEGETA SOS: ~~~~~~~~~~~~ 2 i1/2SZKL.WODY 2KOSTKI ROSOŁOWE 1/2ŚMIETANY KWAŚNEJ 1 PRZECIER POMIDOROWY SÓL,PIEPRZ. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę drobno poszatkowač,pieczarki pokroić w kostkę,cebulę drobno posiekač.Do kapusty dodać pieczarki, mięso mielone,cebulę ,jajka,sól,pieprz,kaszę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt większe ser żółty - 230 g sól i pieprz koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek oregano tłuszcz do podsmażenia keczup - do polania sos curry - do polania - firmy Społem szczypiorek do dekoracji pokrojony PRZYGOTOWANIE CIASTO Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej(...)pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem, u mnie blacha z piekarnika, posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać roztartym w dłoniach oregano. Na cieście układamy warstwami, kiełbasę pokrojoną w plastry, trochę sera startego, ogórki pokrojone w kosteczkę, cebulę z pieczarkami . Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Danusicytryny. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone bakłażany i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego masło do smażenia sól(...)pieprz wykonanie: Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy na małym ogniu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczone bakłażany podajemy z sosem
Domowy Smak Jedzeniawarto przepłacać za filet z łososia. Ale to już Wasza decyzja. Składniki (na 2 porcje) 2 dzwonki z łososia cukinia 150 ml passaty pomidorowej zioła prowansalskie pieprz sól Składniki na marynatę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny Przepis na łososia z warzywnym ratatouille Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania łososia. W miseczce mieszamy wszystkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki na sos beszamelowy 60 gr mas ł a, 80 gr m ą ki, 3/4 lt mleka, sol +ga ł ka muszkatolowa makaron paccheri(...)bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany. Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować
Mia Cucina Sofietakarkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej(...)plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO
Smaki Ewymięka to się nie rozpada w potrawce, do tego kurczak, śmietana, przecier pomidorowy i mnóstwo koperku. Do ryżu albo makaronu albo ulubionej kaszy. Prosto, szybko i sezonowo. Print Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie Proste, sezonowe danie – potrawka z cukinii i kurczaka w śmietanowym sosie z dużą ilością koperku. Cukinię się piecze w kostkę, dzięki czemu jest miękka(...)Ingredients 2 młode cukinie średniej wiekości 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 podwójna pierś z kurczaka z wolnego wybiegu sól, pieprz SOS 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smkau Instructions Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć (nie obierać) pokroić
Cooking for Emilykminu rzymskiego doda w nich natomiast świetnego koloru i smaku. Jestem zwolennikiem umiarkowanej ostrości tak by kapsaicyna obecna w chilli nie zdominowała smaku samej papryki. Jesteście ciekawi jak smakuje sos ze świeżego chilli? Są takie chipsy lays karbowane strong o smaku ostre chilli. Wcale nie trzeba chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda(...)małym ogniu by papryczka zmiękła a następnie wyjmujemy i kroimy na desce w kostkę. 3/ Wrzucamy papryczkę na rondel na mały ogień, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy, szczyptę kminu, kakao oraz sok z limonki. Gęsty sos solimy do smaku i ściągamy z kuchenki 4/ Świeżo upieczone udka podajemy z białym sosem chilli oraz puure ziemniaczanym. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotna