sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:489/794)

Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli 242

kminu rzymskiego doda w nich natomiast świetnego koloru i smaku. Jestem zwolennikiem umiarkowanej ostrości tak by kapsaicyna obecna w chilli nie zdominowała smaku samej papryki. Jesteście ciekawi jak smakuje sos ze świeżego chilli? Są takie chipsy lays karbowane strong o smaku ostre chilli. Wcale nie trzeba chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda(...)małym ogniu by papryczka zmiękła a następnie wyjmujemy i kroimy na desce w kostkę. 3/ Wrzucamy papryczkę na rondel na mały ogień, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy, szczyptę kminu, kakao oraz sok z limonki. Gęsty sos solimy do smaku i ściągamy z kuchenki 4/ Świeżo upieczone udka podajemy z białym sosem chilli oraz puure ziemniaczanym. Smacznego

Kuchnia PROzdrowotna
Duszone polędwiczki na pierzynce 143

łodygi selera naciowego Kalarepa 2 czerwone cebule Papryka czerwona i zielona 100g masła 2 łyżki mąki Mały słoiczek przecieru pomidorowego 0,5 l słodkiej śmietanki 12% Olej do smażenia Sól, pieprz, ostra papryka, cukier, maggi WYKONANIE: Przygotować sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę a następnie zalać ok. 0,5 l wody. Dodać przecier pomidorowy i doprawić

Pyry na Gaz
Lasagne z mięsem / Lazania 265

czosnek – 4 ząbki * pieczarki – ok. 300 g * sól , pieprz , chili , papryka * przecier pomidorowy – 4 łyżki * olej – 100 ml DODATKOWO : *makaron lasagne – ok. 300 g * ser żółty – ok. 300 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SOS : Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy(...)dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. CAŁOŚĆ : Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso – ser … aż do wyczerpania składników. Pieczemy około 30-40 minut

Ostra na Słodko
GULASZ WOŁOWY - BAZA 168

gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego  2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy, czosnku, kopru(...)mięso będzie miękkkie. Duszę na małym ogniu. Do mięsa dodaję Koncentrat Pomidorowy.  Duszę kolejne 10 minut. Dodaję Mieszankę Chińską.  Duszę jeszcze ok 3-4 minut. Warzywa muszą być chrupiące.  Na koniec dodaję przyprawy. Jeśliby Woda-Sos za bardzo się zredukował proponuję dodać z czajnika przegotowanej wody

Gotowanie Patki
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem 98

tuszka królika 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/4 selera 1 pietruszka 2 marchewki 1 szkl. włoszczyzny mrożonej 1 por (biała część) 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka estragonu 1 duża gałązka  świeżego rozmarynu 2 łyżki siekanego koperku 2-3 łyżki śmietany 30% sól i pieprz(...)oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w półtalarki por. Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Sos/potrawka

Kolorowy Przepisownik
Wegańskie spaghetti po bolońsku 171

sensie nieugotowanej soczewicy 1 litr passaty pomidorowej lub soku 3-4 cebule 10 połówek suszonych pomidorów (w sumie im więcej tym lepiej) łyżka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki, jeżeli masz to możesz użyć wędzonej łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego sól opcjonalnie puszka mleka kokosowego, jeżeli lubisz sosy kremowo-śmietankowe Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę(...)Kolejno dodaj sok pomidorowy/passatę oraz suszone pomidory. Gotuj mieszając od czasu do czasu. Jeżeli użyłeś passaty, czyli bardzo gęstego przecieru pomidorowego to konieczne może być dodanie jeszcze wody, wszystko to kwestia gustu, tego jakiej konsystencji lubisz sosy. Teraz dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą. Po 15-20 minutach soczewica powinna być idealne miękka, a sos idealnie

greenscarf
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 239

głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz dodaję cukier.W tym czasie przygotowuję "pulpety". Przepłukana i sparzoną

Magiczna kuchnia Darii
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 196

mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić

Fabryka pomysłów
GULASZ WOŁOWY W WINIE 135

czerwona papryka 300 ml czerwonego,wytrawnego wina 300 ml wywaru warzywnego 2 cebule 1 ząbek czosnku  1 szklanka kaszy pęczak 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  2 łyżki masła kmin rzymski 6 ziaren ziela angielskiego  3 listki laurowe papryka czerwona w proszku sól pieprz Cebulę kroimy na piórka, czosnek(...)małym ogniu przez 120 minut lub do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki- tak aby gotowała się ok 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, cukier, sos sojowy, paprykę w proszku sól i pieprz do smaku. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy troszkę masła i mieszamy

KuchcikoweLove
Kurczak w sosie słodko kwaśnym z ananasem 151

ząbki czosnku 3-4 cm imbiru 1 puszka ananasa 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 łyżeczki ostrej papryki (ja nie dałam) 1/2 łyżeczki curry 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3/4 szklanki passaty pomidorowej sok (syrop) z ananasa około 80 g 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pieprz sól 1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błonki i pokroić w paski(...)paski, czosnek przepuszczony przez praskę i ananasa pokrojonego w kawałki, oraz starty imbir. Całość podsmażyć.  3. Do podsmażonych warzyw wrzucamy kurczaka i smażymy jeszcze chwilkę. Do miseczki dajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sok  z ananasa, mąkę ziemniaczaną i passatę. Mieszamy, dodajemy do mięsa i warzyw, mieszamy. Jak by sos był za gęsty to możemy dolać troszkę wody. Jeśli

kruche babeczki
Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 184

przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach pod postem lub na naszym FB. OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW Składniki na 6 słoików 0,5 l: łopatka wieprzowa: 1 – 1, 20 kg koncentrat pomidorowy: 300 – 400 g pomidory: 4 szt. papryka czerwona: 1 szt. pieczarki lub grzyby leśne: 300 g cebula: 2 szt. ulubiony(...)kostkę paprykę i obrane ze skórki pomidory. Smażymy, aż warzywa zmiękną i przekładamy do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz majerankiem. Na koniec dodajemy makaron, dokładnie wszystko mieszamy i nakładamy do słoików. Zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. Starajmy się, żeby sos nie był zbyt wodnisty. Lepiej niech będzie bardziej skondensowany. Możemy go rozrzedzić przy odgrzewaniu. Tak przygotowane danie

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 191

użyć tego w puszce. Należy jednak pamiętać, że ananas w puszce jest sztucznie dosładzany czyli bardziej kaloryczny.  KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (składniki na 4 porcje)   - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki(...)curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec dodać kurczaka, wlać przecier pomidorowy oraz sok z cytryny, dodać

Zgrabne Gotowanie
Kapusta z pomidorami 173

puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego lub jałowca olej i masło 1/2 szklanki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu worcestershire (lub ewentualnie ocet balsamiczny) Kapustę przekroić na pół, wyciąć(...)następnie dodać kminek, listek laurowy i ziele , zalać 2/3 szklanki wrzątku. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną, dodać pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Gotować aż pomidory się rozpadną, a większość płynu odparuje. Wlać śmietankę, sos worcestershire, dodać zioła. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać posiekany koperek lub tylko posypać świeżym przed podaniem

Czerwień i błękit
Spaghetti bolognese 198

naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku(...)jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. W razie potrzeby doprawiamy solą. Spaghetti bolognese podajemy

PatiGotuje
Shakshuka obiadowa z makaronem i szpinakiem 126

trujemy ludzi :) Tradycyjnie jada się ją na śniadanie, z bagietką którą można maczać w przepysznym sosie. Nasza wersja makaronowa świetnie sprawdzi się na obiad - jest bardzo sycąca. Musicie spróbować! Czego potrzebujemy?  - 2 szklanki świeżego szpinaku - 1 szklanka passaty pomidorowej - 3 jajka z chowu ściółkowego - 2 szklanki makaronu (u nas pełnoziarnisty pene)  - 1 mała cebulka - 2 ząbki czosnku(...)przez praskę i dodajemy do smażącej się cebuli. 3. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię. Dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Wtedy dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Wszystko mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron. 4. Do gorącego makaronu z sosem wbijamy 3 jajka. Gotujemy kilka minut, aż jajka się zetną. Można użyć przykrywki. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami wedle uznania

two broke sisters