sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:494/794)

Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp 137

zapłaciłam 2 zł) około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 główki sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko(...)/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. 8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką  pszenną  i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę  ziemniaczaną  i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 9. Zalewamy nasze gołąbki w formie

Gotowanie...to proste !
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1775

średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko(...)/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. 7. W szklance mieszamy śmietanę z mąką  pszenną  i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę  ziemniaczaną  i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 8. Zalewamy nasze gołąbki w formie

Gotowanie...to proste !
Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego 132

niej jako o maryna cie do mięs. A jak się okazuje jest to całkiem dob ra marynata. Składniki: 180 ml sok u pomidorowy 90 ml wódki sól i pieprz 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco Przygotowanie: Marynatę przygotowujemy mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Powinna ona dokładnie przykrywać cały kawałek mięsa. Idealnie pasuje

naRuszcie
Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce 146

będzie powodem do ciekawych rozmów. (oryginalny przepis od erVegan ) Czego potrzebujemy?  - 6 wafli ryżowych, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - łyżka musztardy, - 150 ml wody - 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, - 1 duża cebula, - ząbek czosnku, - sól, pieprz, - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka ostrej papryki, - szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie, ale polecam), - ogórki kiszone, - długa bagietka. Przygotowanie: 1. Wafle ryżowe kruszymy(...)drobne do miski. 2. Koncentrat pomidorowy i musztardę rozrabiamy w wodzie. Dodajemy mieszaninę do pokruszonych wafli. 3. Cebulę kroimy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy do miski. 4. Czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Dodajemy olej, sos sojowy i resztę przypraw do smaku. 6. Bagietkę kroimy na małe kromki (możemy też lekko podpiec je w piekarniku lub na patelni) i na każdej

two broke sisters
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami 246

obraniem!) 1 kg marchewki 1 bardzo duży korzeń pietruszki połowa dużego selera 0,5 kg cebuli (4 duże sztuki) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina oleju do podsmażenia warzyw sól, pieprz do smaku pieprz cayenne do smaku sos koperkowy 2 szklanki wody 2 łyżeczki posiekanych, suszonych warzyw 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku  Cebulę(...)garnka wlać odrobinę oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać starte warzywa i przyprawić solą oraz pieprzem. Całość dusić, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, farsz wymieszać i ostudzić. Kapustę umyć, odciąć głąb i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Chwilę gotować, aż do lekkiej miękkości liści. Z warzywnego farszu formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść

Ugotować
Dietetyczna włoska pizza 125

mąki pszennej; - 4 łyżki oliwy; - 2 szklanki wody przegotowanej; - 3/4 świeżych drożdży; - 1 i 1/2 łyżki cukru; - 3 łyżeczki soli morskiej. Przepis na sos do spodu pizzy: - 2 średnie marchewki; - 1 średnia cukinia; - 1 przecier pomidorowy; - 1/2 pora; - 1 pomidor; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 szklanka wody; - 1 łyżeczka soli morskiej; - świeże liście bazylii(...)długo aż składniki będą połączone a ciasto jednolite, jeżeli będzie się za bardo lepiło do rąk, możemy podsypać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.30min aż urośnie. :) Przygotowanie sosu: - marchewkę i cukinię obieramy - marchewkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody a cukinie wsypujemy na patelnię; - marchewkę gotujemy tak długo aż zmięknie; - pozostałe warzywa czyli por i pomidor kroimy i dosypujemy

MintTaste
Spaghetti z pomidorkami i horaphą 149

świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ok. 10 pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry.  Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu. Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 -15 min. W tym czasie w lekko

Moniki Smakołyki
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 114

przy pomocy ręcznego blendera. Jeśli blender nie daje rady - dodajemy trochę wody. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formy (wyłożone papierem do pieczenia). sos: Marchewkę, seler cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy passatę pomidorową, liść laurowy ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki sos. farsz: Ziemniaki kroimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
 Warzywne leczo z makaronem ryżowym 154

ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól -pieprz -szczypta ostrej papryki -olej -kilka kropel ciemnego sosu sojowego Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże na ćwiartki, papryki w paski, cukinie w półkrążki. Oprócz cukinii(...)której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn  i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryzowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym . Na środek talerza wykładamy leczo, dookoła układamy ugotowany makaron ryżowy. Dodajemy listki świeżej bazylii i gotowe

Kulinarne przemyslenia
Ketchup sos z cukinii 802

cudownego warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki   sosu. Składniki: 3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu) 500g cebuli 2 szkl cukru 1 szkl. octu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 500g koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki 4 małe, płaskie łyżeczki soli Przygotowanie: Cukinię umyć(...)soku nie odlewać. Po tym czasie warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować   w słoiczkach przez kolejne 15 minut

W garach u Gosi
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 117

szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 7-8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek sos 4 łyżeczki konfitury żurawinowej  4 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego ( użyłam pudliszki) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu świeżozmielony pieprz dodatki 1 oscypek wędzony ( około(...)części. Formujemy z niego dwa placki lekko je rozciągając. Kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski

DefinicjaSmaku
KREM Z MARCHWI 5 PRZEMIAN 95

Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki ząbek czosnku papryczka chilli oliwa z oliwek kurkuma sól sos sojowy natka z pietruszki pieprz mleko kokosowe pestki z dyni i słonecznika Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone warzywa. Ja robiłam(...)wszystko w kolejności wg. 5 przemian, ale nie trzeba koniecznie. Papryczkę chilli przekrojoną na pół możemy wyjąć po jakimś czasie. Dodajemy natkę, sos sojowy, przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy a po chwili mleko kokosowe. Miksujemy. podajemy z prażonymi pestkami

Cytryna&Co.
Prosty przepis na dobrą pizzę 197

Być może mało profesjonalne, ale też się sprawdza!:) PIZZA- POZOSTAŁE SKŁADNIKI:  Tu obowiązuje wspomniana dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy: sól, oregano, bazylia WYKONANIE

Aromatyczne Podróże
Chutney pomidorowy 154

razem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy, przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie czuć goździki, więc jeśli ktoś nie lubi można dać ich mniej.  TU Chutney śliwkowy . SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych pomidorów 1/2 kg jabłek (najlepiej kwaśne,np. antonówki) 4 cebule średniej wielkości świeży imbir(...)rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 1 łyżka ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka cukru 1,5 szklanki octu winnego ( czerwonego) WYKONANIE Pomidory do sosu powinny być bardzo dojrzałe. Sparzamy skórkę i obieramy. Wrzucamy pokrojone do dużego garnka z grubym dnem. Jabłka kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w dużą kostkę.  Czosnek wyciskamy, papryczki siekamy

W kuchennym oknie Ewy
SOS BARBECUE 122

trzcinowego sól pieprz wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej) chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego chlust sosu Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!) 200 g passaty pomidorowej chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka dżemu figowego lub śliwkowego) kolejny składnik, który

Cytryna&Co.