sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:496/794)

Buritto 187

pieprz. Przygotowanie:     Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie przyprawiamy białym pieprzem, cayenne i solą. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli z obu stron i układamy na nich farsz. Zawijamy tortille

Aga w kuchni
Gołąbki meksykańskie - bez zawijania! :) 406

mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g.   Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Do garnka wlewamy(...)łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą usmażone stawiamy na ogień nasz sos. Dodajemy delikatnie wszystkie gołąbki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.  Smacznego

Magia jedzenia.
Sos paprykowy 173

paprykowy Zapach lata w środku zimy? Czemu nie. Otwieram słoiczek z sosem paprykowym i cała kuchnia wypełnia się intensywnym, cudownym zapachem. Co roku zwiększam porcje i co roku znika ze spiżarni w tak samo szybkim tempie. Nakładam go po kryjomu by jak najwięcej trafiło do słoiczków:) Nadaje się właściwie do wszystkiego, do kanapek na wędlinkę, jako dip do mięs, frytek(...)Paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze, dodać sól, olej,cukier i wszystko gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe i zagotowujemy. Jeszcze gorący sos nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 min. Smacznego

na moim stole...
Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem 157

Makaron a’la Arrabbiata z kurczakiem Makaron , niezwyciężone danie rodem z Włoch , ratujące nam życie nie raz w tygodniu Sos a’la Arrabbiata , to

Ogrodnik w podróży
Bezglutenowy seitan 326

ugotowanej fasoli czerwonej (lub 1 puszka) 240 g ugotowanej fasoli białej (lub 1 puszka) 1 szklanka gotowanego ryżu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cebuli suszonej 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu tamari (może być sos sojowy, ale wtedy seitan przestaje być bezglutenowy) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu

Lamarida.pl
Schab po węgiersku 189

schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę, przełóż cebulę(...)którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godz. i 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni dobrze rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż mieszając. Przełożyć do garnka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną 270

Uwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie. Składniki: 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny(...)mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię

Słodkie okruszki
Lunchbox #2 - dwa sposoby na pysznego kurczaka do pracy 209

Jako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :)   Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż  połówka piersi z kurczaka kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki sezam tymianek(...)nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy.   Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.   Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym.   Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż

Czerwona Porzeczka
Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska 183

również proponuję. Ten przepis odmieni Wasze życie. To jakby zamknąć smak sosu bolognese w jednym kawałku. Fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym . DROBIOWE KOTLECIKI BOLOGNESE Z GRILLA LUB OGNISKA Składniki: - 1 kilogram drobiowego mięsa mielonego - 190 gram koncentratu pomidorowego - 300 gram mozzarelli - 1 czerwona cebula - 1 biała cebula - 2-3 ząbki czosnku - bazylia - oregano - tymianek - pieprz - sól Przygotowanie: Cebule obieramy(...)blenderze. Tak przygotowane składniki łączymy z mięsem. Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Jesienne spaghetti w cieście francuskim 175

kolorowego i dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Spaghetti gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie.  Mieszamy z przygotowanym sosem. Odcedzamy. Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach

VioletoweKucharzenie
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM 292

Soczyste kawałki piersi z kurczaka, którym towarzyszą warzywa i pyszny kwaśno- słodki sos to moja kolejna propozycja na pyszny obiad. W dodatkiem ryżu smakuje wyśmienicie. Proste w przygotowaniu i pożywne danie. Już dawno miałam ochotę na tego typu obiad i w końcu musiałam zrobić, a jeśli Wy nigdy nie jedliście, koniecznie spróbujcie :) Do przyprawienia piersi z kurczaka użyłam przypraw(...)wszystko zalać sokiem z ananasa i odrobina wody. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać drobno pokrojony ananas i koncentrat pomidorowy, wymieszać. W szklance wymieszać wodę w mąką ziemniaczaną, wlewać jednym ciurkiem do sosu, ciągle mieszając. Na samym końcu sos doprawić do smaku cukrem i octem. Podawać z ryżem lub makaronem

Zrób to smacznie
Wtorek: Musaka w słoiku 174

pokrojone w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 2 łyżki przecieru pomidorowego Szklanka wina Łyżeczka cukru Liść laurowy Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 4 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Krok(...)pomidory, zamieszaj, dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dodaj łyżeczką cukru, liść laurowy, jeszcze raz zamieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez pół godziny. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Opłucz pod bieżącą wodą sól z bakłażanów. Osusz je ręcznikiem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Krok 4 Bakłażany i sos powinny być gotowe mniej więcej

Niedzielny kucharz
Gulasz po węgiersku z plackami ziemniaczanymi 226

pół żółtej i pół czerwonej) Szklanka bulionu ( jeśli akurat nie mamy może być z kostki) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + pół szklanki wody* Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka (opcjonalnie słodka) *chyba że preferujemy nie zgęstniane sosy wówczas omijamy te składniki Mięso myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz(...)czasie przygotowujemy placki ziemniaczane według tego przepisu. Po upłynięciu czasu dorzucamy do garnka koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. My zazwyczaj wrzucamy około łyżeczki ostrej papryki. Całość mieszamy. W pół szklanki wody rozpuszczamy dokładnie mąkę, tak by nie było grudek. Dolewamy do powstałego sosu. Trzymamy chwilkę na ogniu, aż składniki połączą się i możemy podawać. Koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Conchiglie rigate con la salsa 240

Dziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło(...)Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż. Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości. Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii. Dosmacz pieprzem i solą. Zagotuj, duś pod przykryciem. Muszelki ugotuj al dente. Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania