sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:485/794)

Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 158

ciepłą kolację witaminową. I przyznam, że nie jeden raz ;) Składniki (na 1 solidną porcję): 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 pomidor 1/2 marchewki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka(...)mniszka (lub miód). Podlewam wodą (50 - 100 ml). Piekę w temp. 170-180 stopni przez 40 - 50 minut. Upieczone warzywa wykładam wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Mieszam od razu z łyżką koncentratu pomidorowego. Czekam aż warzywa wystygną i przejdą pomidorowym smakiem. W tym czasie szykuję 'wkładkę mięsną". Stłuczonego kotlecika posypanego przyprawami (patrz: skład niespodzianki) smażę na odrobinie oleju

Kuchnia po mojemu
Bigos 170

łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta(...)moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Najlepiej aby bigos postał przez noc w chłodnym miejscu, odgrzany na drugi dzień będzie jeszcze lepszy

Smakołyki Asi
Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) 159

podpiecz te plastry przez ok. 5 minut. 2 W garnku podduś przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 min. 3 W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz z bazylią. 4 Czosnek z bazylią dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka(...)podpiecz te plastry przez ok. 5 minut. 2 W garnku podduś przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 min. 3 W międzyczasie pokrój na drobne kawałki czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek wraz z bazylią. 4 Czosnek z bazylią dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu przez chwilę. Dodaj ulubione przyprawy jak papryka

A to pestka
Kurczak słodko-kwaśny 368

łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić. Rozgrzać olej i wrzucić(...)Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać pierś. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Kiedy pierś będzie usmażona dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Przepis na Aromatycznoł zołza do nudli (Aromatyczny sos do makaronu) 176

Nudle prziszły dō 1 nołs 2 ze Włoch, ale terozki 3 tak sie sam zadōmowiōły, że ciynżko sie wyforsztelować 4 , że ich sam 5 niy ma

Chop w kuchni
Gulasz pieczarkowy 116

Gulasz pieczarkowy Kto ma ochotę na pyszny gulasz w sosie z pieczarkami, do tego kopytka lub kluski śląskie, surówka. Pyszny Obiadek. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        ½ kg pieczarek ·        Sól ·        Olej do smażenia(...)patelni najlepiej typu WOK, prużymy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.   Grzyby łączymy z mięsem. 5.   Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy z mąką oraz śmietaną. 6.   Hartując wlewamy do sosu, który powstała z prużenia mięsa. 7.   Gulasz gotowy. 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Keczup z cukinii 126

polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie z nimi najlepiej. Z podanej ilości wyszły

Mieszam w Garnku
Spaghetti Napoli 2.0, Karmel i Dokąd teraz 173

Kasi i Kamila:). Bardzo spodobał mi się aromatyczny sos i pomysł podania makaronu z mozarellą (co jak twierdzi Kamil było dziełem przypadku:). W mojej wersji kilka zmian: nie ma bulionu, jest kilka dodatkowych składników (cebula, koncentrat, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, ser żółty i oliwki). Wychodzą 2 porcje obłędnie pomidorowego dania. Udanego gotowania! Normal 0 21 false false false(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 25 dag makaronu spaghetti sos: 3 ząbki czosnku 1 cebula oliwa 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie: kilka łyżek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów po 1 łyżeczce: suszonego oregano, bazylii, rozmarynu, lubczyku, ostrej papryki 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście

Qlinarnie i Qlinarnie
Ryba po Grecku 286

filetów rybnych rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.) kilka łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia na sos: 2 marchewki (około 160 g) 1 pietruszka (około 50 g) kawałek selera (około 50 g) cebula (około 100 g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku(...)przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu odrobinę przegotowanej wody – sos jest gotowy. Przygotowanie ryby

Uwaga Babcia Gotuje
Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 186

Placki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków ziemniaczanych jest najlepszy? Placek meksykański przepis Placek meksykański przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć na tarce około 60 dag ziemniaków, a następnie dodać jajko, mąkę, trochę soli i usmażyć placki. W celu przygotowania farszu(...)podsmażyć na oleju 30 dag mielonej wołowiny. Następnie trzeba dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 średnio ostre peperoni oraz małą puszkę kukurydzy. jaki sos do placków ziemniaczanych Na koniec farsz trzeba doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Ulubiony placek meksykański przepis można znaleźć na niejednym

sierotka maRysia w kuchni
Makaron w sosie mięsno dyniowym. 91

kolejny przepis do którego użyłam dynię, początkowo miał to być sos do spaghetti a skończyło się nieco inaczej. Ale też smacznie! Zapraszam! Składniki; 30 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo - wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dag dyni ( u mnie hokkaido) 2 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego suszone zioła prowansalskie czy też bazylia bądź oregano ( ok. 1 łyżeczki) sól(...)mięsa i smażymy nadal. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i również dodajemy do mięsa. Sos mieszamy aby nam nie przywarł. Smażymy a właściwie już dusimy aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem a także aby złagodzić nieco kwaśny smak pomidorów dodajemy około łyżeczki cukru. Makaron gotujemy według

Radość kipiąca uśmiechem.
Lazania. 155

wystarczy. Składniki: makaron lazania 800 g. mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii) przecier pomidorowy (miałam swojski 500 g.), może być w kartoniku 200 sera żółtego olej do smażenia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)przyprawić i smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać przecier pomidorowy i dusić kilkanaście minut. Przygotować beszamel. W rondelku roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Postawić na gazie i powoli wlewać mleko, cały czas mieszać, tak żeby powstał gęsty jednolity sos. Płaty makaronu wkładać do garnka z wrzącą, osoloną woda. Wkładajcie po tyle

Agusiowe smakołyki
Podsumowanie III roku działalności bloga 105

suszonymi grzybami 4. Pasta z tuńczyka i oliwek 5. Domowy chleb Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na sałatki i przystawki: 1. Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 2. Sałatka z brokułem i kurczakiem 3. Pomidorowa rolada 4. Kolorowa sałatka grillowa 5. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na desery: 1. Szybkie ciasto ucierane z czekoladą(...)jabłuszko 5. Makowa delicja A oto 3 najpopularniejsze przepisy: Miejsce pierwsze: Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Miejsce drugie: Kluski na parze – pampuchy Miejsce trzecie: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Artykuł Podsumowanie III roku działalności bloga pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Marynata do mięs, szaszłyki drobiowe w dwóch odsłonach oraz zielona sałatka z fetą, czyli menu na grill party 96

rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko, prawda? Marynata przygotowana jest na bazie sosu sojowego, nie dodajemy więc do niej soli, ani nie przyprawiamy nią mięsa. Ostrości dodaje mięsku odrobina pieprzu oraz ketchup pikantny. Przy przygotowaniu szaszłyków (których wyszło mi po 6 sztuk(...)Kielecką grillową w nowych, wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzą się podczas każdego grillowania. Zdecydowanie polecam:) Marynata do mięs z grilla troszkę mniej niż 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu „ Ketchup Kielecki pikantny „ 4 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 2 ząbki czosnku odrobina pieprzu 2-3 łyżki wódki lub spirytusu

Smaki Na Talerzu