sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:482/794)

Lazania z serkiem wiejskim 224

drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą); 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g); 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; Sól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki soli(...)wytopił się z mięsa podczas smażenia. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W międzyczasie przygotować

Gospodyni Miejska
Filet w sosie chili 146

można podać np. z ryżem , makaronem. Delikatne mięso z kurczaka z paprykami w pikantnym sosie.   Składniki: ·        ½ fileta   z kurczaka ·        15 dag pieczarek ·        3 łyżki koncentratu pomidorowego ·        Chili ·        Pieprz(...)czerwone papryki ·        Kukurydza ·        4 łyżki śmietany 36 % ·        Łyżeczka sosu sojowego ·        2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2.    Cebulę obieramy , kroimy w kostkę

Kulinarna Chwila
Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad! 111

całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.  Sos: 1/2 cebuli 1 papryka 300g piersi z kurczaka 1-2 łyżki przyprawy (pieprz zwykły, pieprz ziołowy, papryka, sól) koncentrat pomidorowy 200ml bulionu 1. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy do niej paprykę pokrojoną w kostkę.  2. Piersi z kurczaka(...)kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy. 3. Piersi z kurczaka dodajemy do podsmażonej cebuli z papryką, zalewamy bulionem, dusimy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy (do smaku), następnie dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut.  4. Sos wylewamy na gorące placki ziemniaczane.  Smacznego!  Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą

My World by Dagmara Rek
filety śledziowe a`la po grecku... 188

Składniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże(...)patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc takie śledzie są pyszne na kolację

W Mojej Kuchni Lubię
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 127

całości) 8 łyżek oleju  1 papryka  3 ząbki czosnku  2 szt. średniej wielkości cebule  1 łyżka sosu sojowego  420 ml bulionu 70 g ryżu 2  łyżki koncentratu pomidorowego 2 pomidory 10 dag żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, oregano natka pietruszki Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz(...)Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz oregano (uwaga z dodatkiem soli, bo sos sojowy jest słony). Do mięsa wlewamy bulion oraz wsypujemy ryż, smażymy, aż ryż będzie al dente i pochłonie bulion. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego.  Ryż z mięsem przekładamy do miseczki  Z podpieczonej cukinii łyżeczka wydrążamy miąższ i drobno kroimy. Paprykę myjemy

Gotuj z Agnes
Makaron z tuńczykiem 150

Piątek, piatunio :) Tuńczyk się kłania :) Duży plus - szybko i smacznie :) Składniki: 20dag makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula puszka pomidorów krojonych łyżeczka koncentratu pomidorowego pół papryki czerwonej natka pietruszki kiełki do posypania sól, pieprz, bazylia 20dag żółtego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Paprykę i cebule drobno kroimy. Dusimy przez 5 minut w garnuszku. Dodajemy tuńczyk z sosem

ChilliJemy
Pizza 152

PizzaSkładniki:ciasto:-0,5 kg mąki - 1 szklanka mleka - 30g drożdży- 1 jajko - sól do smaku sos:-200 ml wody - 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - 4 ząbki czosnku -  łyżka śmietany - bazylia, majeranek, oregano - papryka słodka/ostra- sól pieprz farsz:(tak jak na obrazku)- pieczarki - papryka (zielona, żółta(...)ściereczką.2.Sos:Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Nie przykrywać pokrywką. Dodać rozgnieciony czosnek. Z odrobiną ciepłej wody wymieszać śmietanę i wlać do garnka. Następnie dodać wszystkie przyprawy , tak aby Ci smakował. Najwięcej daję bazylii , oregano i majeranku. Sos gotować na małym ogniu przez ok.10 minut nie przykrywając przykrywką.3. Ciasto

Gotuj Z Muzyką
pulpety w sosie grzybowo-paprykowym 151

pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 0,5 kg grzybów leśnych, 1 cebula, 1 zielona papryka, 3 łyżki pasty pomidorowej, 3 łyżki papryki słodkiej mielonej, 3 łyżki śmietany (opcjonalnie), 2 łyżki oleju, sól, pieprz lub ostra papryka pulpety w sosie grzybow o-paprykowym - przepis: Bułkę namocz pół godziny przed robieniem pulpetów. Posiekaj drobno szczypiorek. Wymieszaj go z mielonym(...)kostkę. Cebulę zeszklij na oleju, zdejmij z ognia i gdy tłuszcz przestanie wrzeć dodaj mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij podgrzewać. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem 15-20 minut. Do sosu włóż pulpety i grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Jeśli grzyby nie będą puszczać wystarczającej ilości wody

Eksperyment sobotni
zapiekanka grecka a'la musaka 152

dodatkami smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 2 jajka łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe ser feta czarne oliwki listki świeżej bazylii(...)mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić do smaku (powinno być dość pikantne), dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć z ognia. W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso, ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami

6niebo
Pyszne naleśniki zapiekane z mozzarellą i warzywami 351

kulce (w zalewie) pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ     *** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru(...)składamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE

Blog z Apetytem
Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami 170

10dkg szynki z indyka pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ     *** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy(...)farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY

Blog z Apetytem
Sos (chutney) pomidorowo-paprykowy w słoiki na zimę 223

przepis wymyśliła moja Mama. To kolejny gęsty sos, który możemy wykorzystać, jako dodatek do obiadu. Jeśli, ktoś nie przepada za dynią lub cukinią to polecam ten smaczny sos. Można go wykorzystać, jako dodatek do leczo czy do kaszy, ryżu i ziemniaczków. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale wierzcie mi na słowo, że naprawdę warto. Gorąco polecam!!! Składniki: 4 kg pomidorów(...)cukrem, octem i przyprawami. Zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu ok. 2 godzin od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze ½ godziny często mieszając, aby sos się nie przypalił. Przełożyć do słoików. Wstawić do kociołka, na dno położyć czysty ręcznik kuchenny i do połowy słoików zalać zimną wodą. Po zagotowaniu pasteryzować 15 minut

Przepisy Babci
NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SALSĄ 145

Sos Salsa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ czerwona papryka pęczek szczypiorku szalotka kapary 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 4 łyżki soku pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiksować składniki na naleśniki.Dodać posiekane zioła i pokrojoną w kostkę paprykę.Odstawić. Zrobić teraz sosy: - jogurt grecki wymieszać z sosem sojowym(ok.1 łyżki ale to rzecz gustu)   --paprykę oczyścić(...)oliwą,sokiem cytrynowym i sokiem pomidorowym oraz octem balsamicznym ,doprawić cukrem,solą i pieprzem.Szparagi odsączyć z zalewy lub świeże ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.Ciasto zamieszać.Jeśli zrobiło się zbyt gęste dolewamy wodę i znów wymieszać.Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.W każdy naleśnik wkładamy szparagi polewamy odrobiną sosu sojowego i składamy jak kopertę.Polewamy sosem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa gołąbkowa 1097

włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego siekany koperek Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut. 2. W międzyczasie(...)kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować. Smacznego!!! Źródło: Zjem

Kuchnia domowa Ani
Kurczak słodko-kwaśny 153

łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam zrobić aromatyczną, lekko chrupiącą chińszczyznę :) Wszystkie składniki komponują się

Świat Domowej Kuchni