najlepiej podawać z ryżem Basmati, z ryżem z masłem czosnkowym albo kuminem i świeżą kolendrą. Obowiązkowy jest świeży chlebek Naan lub podpłomyk do maczania w sosie masala. Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone(...)dodać Garam Masala, kumin, kurkumę i kolendrę - smażyć około 30 sekund, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Dołożyć imbir, czosnek, chili, sól, passatę pomidorową - gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i ciemno czerwony. Na koniec do sosu masala wlać śmietankę, dodać kurczaka wraz z sokami, i gotować około 10 minut. Tikka masala doprawić
Moja Książka KucharskaSpaghetti „Frutti di mare” Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali Słodkowodnym rakiem też nie
Ogrodnik w podróżymakaronu linguine (może być też fettuccine) 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki mrożonych krewetek koktajlowych 1 łyżka sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego natka pietruszki świeża bazylia tarty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al’ dente. Odsączamy. Cukinię kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenłodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek(...)pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym
karmelowyrurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej szklanka mleka Do dekoracji opcjonalnie: posiekany szczypiorek(...)Smażyć aż bakłażan się zarumieni 2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem. 7. Ułożyć Cannelloni do uprzednio
KreatywnePinyłyżeczka mielonego cynamonu szczypta płatków chilli 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie : Piekarnik nagrzać(...)aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu
Codzienne GotowaniePrzepis na sos koperkowy>> > Smacznego :) DUSZENIE Staropolski gulasz segedyński. Gulasz segedyński. Gulasz segedyński - to przepyszny sposób na niedzielny obiad. Przepis na gulasz segedyński nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Gulasz segedyński to delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego(...)zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dosolić i oprószyć pieprzem. Gdy kapusta stanie się miękka, gulasz rozprowadzić koncentratem pomidorowym. Gotowy gulasz segedyński podawać na półmisku oblany sosem; potrawa ma nieco tylko podpływać sokiem, tak jak bigos. Gulasz segedyński podawać z chlebem lub ziemniakami. Smacznego :) PODSUMOWANIE: Jak widzicie, tytanowa patelnia
Moja Książka Kucharskamałej kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych dwie kulki mozzarelli 500 g mielonego mięsa 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki olej do smażenia czarny pieprz sól sos 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na pół godziny do lodówki. Mielone mięso smażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, pod koniec smażenia do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy solą,czarnym pieprzem słodką i ostrą papryką, mieszamy i jeszcze krótko razem podsmażamy, po czym zdejmujmey
Smakowite Daniaselera szalotka ząbek czosnku (wszystkie warzywa ugotowane do miękkości, ja wykorzystałam warzywa z rosołu który gotowałam dzień wcześniej) 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka suszonej cebuli spora szczypta pieprzu i soli opcjonalnie do podania czarnuszka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim Piekarnik nastawiamy
Mienta blogząbki czosnku 150g pieczarek Kilka listków świeżej szałwii Gałązka rozmarynu Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki (do posypania po gotowym daniu) Sos: 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 400ml śmietanki 30% 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego Sól, pieprz do smaku Marynata do kurczaka: 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu ⅓ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej(...)Pozostawiamy go w zimnie na minimum kilka godzin. Następnie przekładamy do rękawa i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Sos: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy śmietankę wymieszaną z przecierem pomidorowym. Doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na dno wysmarowanej masłem brytfanny wsypujemy
Kuchnia w czekoladzietylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz w wytrawnych daniach(...)cygar. Pastilla posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto filo stanie się złote i chrupiące. Pastilla podawaj na ciepło lub zimno z sosem do maczania, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą harissa . Uwagi: *Kmin rzymski, ras el hanout i sumak kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami
Chilli Czosnek i Oliwadawnego serwisu www.gotowanie24.pl. Ryba w czerwonym sosie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, 2 płaskie talerze, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, widelec, papierowe ręczniki, łopatki do obracania ryb, półmisek lub ozdobną miskę. Przygotuj składniki 1 kg filetów rybnych np. z morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu(...)smażenia ryb ponownie rozgrzej. Na gorącym oleju podsmaż cebule i pieczarki. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, dodaj do nich wodę, ketchup i koncentrat pomidorowy. Całość dopraw octem, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sos duś przez mniej więcej 40 minut. Na półmisku lub w misce układaj warstwami na przemian gotowy sos i usmażone wcześniej ryby. * Przy wyborze ryby warto
blog.moje-pasje.infokości i mięso z kurczaka pieczonego 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki bulionu warzywnego 330 ml soku pomidorowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Na sosie z kurczaka dusimy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kości z kurczaka. Całość zalewamy wrzątkiem ( około 1 litra ), dodajemy startą na dużych
R'n'G Kitchendyni (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek, sos sojowy Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę(...)pieczarki w półplasterki. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy na patelni i wrzucamy na nią cebulę i pestki dyni. Smażymy do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Teraz dodajemy kapustę kiszoną wcześniej przesiekaną i opłukaną, jeśli macie mocno kwaśną. My używamy do łazanek kapusty kiszonej na winie. Jest idealna i delikatna w smaku. Kupicie ją w Lidlu
vegetaniedodatki: 8 plastrów ulubionej szynki lub polędwicy puszka ananasa w syropie 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą
Z Majeczką w kuchni