sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:467/794)

Klopsiki w sosie marinara. 127

danie jest niezwykle intensywne w smaku. Bardzo pomidorowe, chociaż oczywiście głównym składnikiem potrawy jest mielone mięso. Do sosu marinara użyłem dojrzałych pomidorów malinowych, a w klopsikach ukrywają się te suszone. Kto nie lubi klopsików? Ja mógłbym zajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie

zadanie-gotowanie
Roladki z bakłażana z salsą z pomidorów 223

łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g serka ricotta (lub serka naturalnego np. Bieluch) sól, pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 dojrzałe pomidory 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu z chili lub mała papryczka chili 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Roladki: 1. Bakłażana(...)serek i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. 6. Ostudzone plastry bakłażana smarujemy farszem, zawijamy w zgrabne roladki. Salsa pomidorowa: 1. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę chili lub sosu z chili oraz łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy na liściach różnych

W kuchni Katie
Lasagne 204

mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku   500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżeczki cukru  bazylia do smaku  oregano do smaku  400 g sera żółtego sos beszamelowy oliwa Sos beszamelowy: litr mleka  1/4 kostki masła 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać

Krakowskie smaki Ani
Wieniec Pizzowy 133

Składniki CIASTO 450 g mąki pszennej 9 g drożdży instant 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 4 łyżki płynnego masła/oleju 1 łyżeczka soli 2 jajka SOS 6 łyżek ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego  szczypta chilli  pieprz i sól  NADZIENIE 120 g szynki z kurczaka  1/2 czerwonej papryki  70 g żółtego sera 1/2 szklanki kukurydzy(...)sól i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.  Odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto umieścić na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wszystkie składniki na sos umieścić w miseczce i wymieszać.  Szynkę i ser zetrzeć na tarce.  Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydze i sos, dokładnie wymieszać. Całość równomiernie rozsmarować na cieście

Przepiski.pl
ZAPIEKANE PULPETY Z INDYKA W SOSIE BOLOŃSKIM 246

mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 kajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów w sosie własnym 1 marchewka 1 cebula 1 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego olej sól pieprz słodka papryka oregano liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, przepuszczony przez praskę(...)drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory z puszki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę, oregano. Całość podlewamy 200 ml wody. Dusimy 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.  Zapiekane

Walijskie Pichcenie
Klopsiki z jelenia w sosie z brandy 248

słonecznikowego 25 g masła szczypta suszonego cząbru szczypta suszonego rozmarynu szczypta suszonego estragonu pieprz czarny sól Sos 350 g brązowych pieczarek 400 ml bulionu wołowego 150 ml brandy 150 ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 owoce jałowca ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki suszonego cząbru ½ suszonego rozmarynu ½ suszonego estragonu szczypta cukru pieprz(...)przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami. Notes - Pamiętajmy, że mięso

Wędrówki po kuchni
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 181

oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Uwaga: Jeśli zajdzie taka potrzeba można w trakcie gotowania dolać odrobinę bulionu/ewentualnie wody

Słodkie okruszki
Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry 159

regulatory kwasowości: kwas octowy, kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma guar, barwniki: karoteny, karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu   albo coś takiego: syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy ( jęczmień ), cukier, sól, aromaty, ekstrakt z cebuli, anchois ( ryba ), oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele

Kuchnia moimi oczami
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 118

lekami. Może być również stosowany przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Es pumisan Max nie zawiera cukrów. No więc czego potrzebujemy? 10 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól(...)obieramy ze skorki i obtaczamy je w jajku z mlekiem a następnie w orzechowo-serowej posypce. Czynność powtarzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy do złocistego koloru. Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy i przestudzamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majonez, ketchup, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy. Jajka podajemy na ciepło!   Espumisan Max to wyrób medyczne

Kuchnia w oparach
Faszerowane, zapiekane pomidory 220

pomidorów średniej bądź dużej wielkości 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów 1/2 bądź 3/4 szklanki czerwonej soczewicy- w zależności od wielkości pomidorów łyżeczka sosu sojowego 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku 8-10 dużych liści świeżej bazylii 4-5 dużych róży brokuła szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 5 małych gałązek świeżej kolendry 2 łyżki(...)strony usuniętej szypułki i wydrążyć miąższ. 2. Miąższ bez stwardnień nasiennych włożyć do patelni. Stwardnienia wyrzucić. 3. Wydrążone pomidory układać na blasze 4. Do miąższu pomidorowego dodać sól, pieprz, czosnek, bazylię, kolendrę, sos sojowy  5. Dusić aż do momentu aż sos znacznie odparuje i się odrobinę zagęści, dodać wino i brokuła po około dwóch minutach dodać kurczaka i dusić

KreatywnePiny
Pizza z cukinią, szynką, pieczarkami i pomidorem na francuskim cieście 193

efekt końcowy jest znakomity.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek,  2 cebule, 1 cukinia, 100g szynki, 1 duży pomidor, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 80g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, oliwa, Sos Kielecki amerykański WSP SPOŁEM . PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 5 minut(...)układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, szynkę, cukinię oraz plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość posypuję startym na tarce o dużych otworach serem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Pizzę podaję polaną sosem amerykańskim

Tradycyjna kuchnia Kasi
Warzywne chili con carne 260

minut, od czasu do czasu mieszając. W reszcie wody rozprowadź proszek Fix Knorr. Wlej do warzyw, dobrze połącz i zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy i opłukane na sitku warzywa konserwowe. Duś jeszcze kilka minut. Takie warzywny sos pasuje do tortilli, ryżu, nuggetsów, makaronu, a także do naleśników na wytrawnie. Jest dość ostry i jeśli wolisz, możesz wykorzystać tylko połowę opakowania fixu(...)zrobić go w łagodniejszej wersji. Dodaj wtedy 2 razy więcej koncentratu pomidorowego lub kilka świeżych pomidorów. Pamiętaj też o uzupełnieniu przypraw.  Co prawda, staram się już nie używać w domu gotowych sosów w proszku, ale jak już po nie sięgam, wybieram te z najlepszym składem. Użyty przeze mnie fix nie zawiera konserwantów, barwników ani glutaminianu sodu, więc mogę

Anioszek w kuchni
Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką 211

cukinia - 1 mała papryka - 1 mała pieczarki - 5 szt(większe) cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki świeże zioła rozmaryn/bazylia jarmuż - garść świeżych liści oliwa koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól/pieprz/bazylia/papryka suszona - wg uznania Sos Śmietana 18% - 5 łyżek Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek Mozarella - wg uznania Pomidorki koktajlowe - dekoracja wg uznania(...)Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku. Etap II - Makaron Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj aby płaty się nie posklejały (albo gotuj w dużym garnku

Wylizany Rondel
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 178

cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  2-3 ząbki czosnku sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka(najlepiej(...)rumienimy. Dodajemy startą cukinię i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażymy 2-3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i starty czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i  zagęści. Na koniec

cool and minty
PIZZA WIEJSKA 215

podwawelskiej 1 żółta papryka 2 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 10 dag tartej mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne

Z Majeczką w kuchni