sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:467/794)

Smażony panierowany camembert 172

razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam aż do otrzymania gęstej emulsji. Sosem polałam sałatę tuż przed podaniem

Kuchenne zapiski Edyty
PEŁNOZIARNISTA PIZZA BOLOGNESE 132

mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz(...)papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 122

cytryny)  sól i pieprz do smaku pęczek natki kolendry lub pietruszki Składniki sosu do kurczaka tandoori 5-6 łyżek jogurtu 1 łyżka oleju o neutralnym smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka tandoori masala 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża drobno posiekana cebula 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny(...)sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 mała zielona papryka lub zielona papryczka chili Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori  Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając.  Dodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 146

cytryny)  sól i pieprz do smaku pęczek natki kolendry lub pietruszki Składniki sosu do kurczaka tandoori 5-6 łyżek jogurtu 1 łyżka oleju o neutralnym smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka tandoori masala 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża drobno posiekana cebula 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny(...)sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 mała zielona papryka lub zielona papryczka chili Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori  Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając.  Dodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos bolognese z cukinią 87

mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 3 cebule 2 łodygi selera naciowego kieliszek (150-200ml) białego wina puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 1 marchewka 2 cukinie 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy sól morska chili oregano Jak zrobić sos bolognese z cukinią: Cebulę i selera kroimy drobniutko – można zmiksować je w blenderze w trybie pulsacyjnym (by nie powstała papka(...)tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cebuli. Dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i 2,5 szkl wody, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, wino i gotujemy ok. 45-60 minut aż sos lekko zredukuje się i zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i chili. Artykuł Sos bolognese z cukinią pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Jaskółka 63

wódki, soku pomidorowego i przypraw stał się popularny, a magowie istnieli dużo wcześniej 😊 Jak mówi przysłowie jedna Jaskółka wiosny nie czyni, wiec i tych Jaskółek warto mieć kilka. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, Magowie, Alex i ja, mówimy Ci na zdrowie.  Oczywiście potrzebujemy alkoholu 60 ml Wódki 120 ml soku pomidorowego 30 ml miodu 1 łyżeczka sosu Worcester 0/5-1

RafalCook
Chiński makaron z warzywami 69

Kompletnie nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Dodatkowym problemem był dla mnie brak czasu – mnóstwo zobowiązań skutecznie utrudniało mi zaplanowanie ambitnego obiadu. Postanowiłem więc..

Vegan Taste
Wątróbka w warzywach 136

Składniki: 400 g wątróbki 1/2 selera (110 g) 3 marchewki (380 g) 1 większa cebula (200 g) 160 g koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki jarzynki 1 łyżka sosu chili 1 papryczka … Czytaj dalej Wątróbka w warzywach

czarrna od kuchni
PIZZA HAWAJSKA 77

piecz w 220ºC przez ok 15 minut po wyjęciu z pieca ułóż na wierzchu pozostałą szynkę, porwane listki bazylii i posyp resztą parmezanu Smacznego! *ja robię sos do pizzy tak – gotuję przecier pomidorowy (passata) z czosnkiem, suszoną bazylią, pieprzem i solą aż 1/2 – 2/3 płynu wyparuje **ricotta sprawdzi się jeśli szynka będzie dosyć słona. Jeśli nie będzie

SandraFrej.com
Śledzie po tatarsku 123

zalać mlekiem, zostawić na 2-3 godziny w lodówce, po czym wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i razem z cebulą drobno posiekać. Wymieszać dokładnie olej z koncentratem pomidorowym, przyprawić musztardą , pieprzem i papryką. Sos wymieszać ze śledziami i cebulą, przykryć i wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Przed podaniem uformować porcje, ułożyć na liściach sałaty, posypać drobno pokrojonym jajkiem

Kulinarne przemyslenia
Chiński makaron z warzywami 58

Kompletnie nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Dodatkowym problemem był dla mnie brak czasu – mnóstwo zobowiązań skutecznie utrudniało mi zaplanowanie ambitnego obiadu. Postanowiłem więc przygotować

Vegan Taste
Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów 162

młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 średniej wielkości cebula 300g pomidorków koktajlowych 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu dwie szczypty suszonego tymianku 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka harrisy lub sos tabasco łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii puszka ciecierzycy (400g) 2 garście czarnych oliwek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie:  Fenkuła obrać - odkroić spód i zniszczone, zewnętrzne

Codzienne Gotowanie
Sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską 124

pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex 200 m przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu słodko kwaśnego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu chili z domowej spiżarni łyżka świeżego kopru u mnie w postaci mrożonej 5 łyżek oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy

Życie zaczyna się w kuchni
Cukinia zapiekana z sosem mięsnym i parmezanem 119

wyparuje cały płyn, a mięso będzie lekko rumiane. Dodać posiekany drobno czosnek, 2/3 szklanki wody. Zagotować, dodać suszone zioła, posiekaną natkę i lubczyk. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować do momentu aż sos mięsny zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć do połówek cukinii. Wierzch posypać parmezanem. Cukinię wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Zapiekać

Czerwień i błękit
The Plate - weekendowy brunch tex-mex 152

wyjątkowe pod każdym względem: smaku, aromatów, połączenia składników i cudnych kolorów na talerzu. Pojawiła się na nim grillowana tortilla z ryżem i kurczakiem, boskie guacamole, puszysty sos majonezowy, domowe kukurydziane tortille, salsa pomidorowa, aksamitny krem z pieczonego batata, pieczone warzywa i zupełnie odlotowy mus z mango. Należy jeszcze dodać, że lokal jest urządzony ze smakiem, nie jest przeładowany, a jego

Kulinarne przygody Gatity