mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu do lasage - około 12 płatów makaronu możecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj ) Sos beszamelowy: - 40 g masła - 60 g mąki pszennej - pół litra mleka - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania(...)której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Do małego rondelka o grubym dnie wkładamy masło pokrojone w kosteczkę, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, i doprawiamy do smaku solą, pieprzem
W mojej holenderskiej kuchniwięc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet(...)mielonej papryki zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki 1 litr koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii) szklanka = 250 ml Wykonanie: Pracę z sosem podzielić sobie na dwie części. Wieczorem przygotować i nasolić cukinię by zmiękła (szybciej
Poezja Smaków - blog kulinarnygarść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą(...)siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z bulionem i dobrze mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości
Kuchenna Kontrrewolucyaostrą i podsmażać z 3 minuty. Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka. Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać. Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie
W Mojej Kuchni Lubięzmiękną. Następnie dodać pokrojone w drobne kawałki mięso indyka. Smażyć mieszając aż indyk straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać kilka gałązek tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, sos chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa. Posypać zupę posiekaną natką pietruszki
Kuchnia Pokoleńfilety oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!meksykański Polędwiczki wieprzowe któż ich nie lubi, w sosie meksykańskim z dodatkiem papryki w sam raz na zimne jesienne dni. Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · Olej do smażenia · Sól · Pieprz · Cebula(...)kroimy w paseczki, przekładamy do warzyw. 5. Dodajemy kukurydzę (bez zalewy) oraz fasolkę z zalewą. 6. Doprawiamy solą, wlewamy ocet balsamiczny oraz koncentrat pomidorowy, wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, chwilkę gotując. 7. Sosem warzywnym polewamy mięso. 8. Danie Gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilapóźniej do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem albo bazylią.rybka w czerwonym sosie
Bon Appetit MałgorzatySKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego sok z 1 limonki olej sezamowy sól(...)trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby większą ilością przypraw. Sos połącz razem z kurczakiem. Danie podawaj
Food Squarenajlepiej podawać z ryżem Basmati, z ryżem z masłem czosnkowym albo kuminem i świeżą kolendrą. Obowiązkowy jest świeży chlebek Naan lub podpłomyk do maczania w sosie masala. Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala. Kurczak tikka masala - przyprawy: około 600g mięsa z kurczaka (filet albo odka bez kości i skóry), pokrojone(...)dodać Garam Masala, kumin, kurkumę i kolendrę - smażyć około 30 sekund, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Dołożyć imbir, czosnek, chili, sól, passatę pomidorową - gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i ciemno czerwony. Na koniec do sosu masala wlać śmietankę, dodać kurczaka wraz z sokami, i gotować około 10 minut. Tikka masala doprawić
Moja Książka KucharskaSpaghetti „Frutti di mare” Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali Słodkowodnym rakiem też nie
Ogrodnik w podróżymakaronu linguine (może być też fettuccine) 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki mrożonych krewetek koktajlowych 1 łyżka sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego natka pietruszki świeża bazylia tarty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al’ dente. Odsączamy. Cukinię kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenłodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek(...)pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym
karmelowyrurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej szklanka mleka Do dekoracji opcjonalnie: posiekany szczypiorek(...)Smażyć aż bakłażan się zarumieni 2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem. 7. Ułożyć Cannelloni do uprzednio
KreatywnePinyłyżeczka mielonego cynamonu szczypta płatków chilli 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie : Piekarnik nagrzać(...)aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu
Codzienne Gotowanie