Curry, Tandoori, Butter Chicken, Tikka Masala. Każdy z nich jest nieco inny. Trzy pierwsze są bardzo łagodne, Korma o kokosowo- śmietanowym smaku, Tandoori mocno pomidorowy, a Mild Curry pomidorowo-paprykowy, z cebulą i kokosem. Używałam sosów klasycznie do dań z kurczakiem czy warzywami, ale też doceniłam je jako fantastyczny dodatek do zup kremów czy samodzielnie jako dip do warzyw
nietylkopasta.plczosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru, tak by uzyskać słodko- kwaśny smak sosu. Podajemy z ulubionym makaronem, posypujemy startym serem. Smacznego ! Ten prosty przepis pochodzi
Proste Potrawysię na placki podane z jakimś sosem, np. sosem mięsnym. Nie ukrywam, że ta wersja placków wyszła mi pyszna. Spróbujcie. Zachęcam :) Potrzebujemy: Na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 mała cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany 18 % Na sos: 2 filety z kurczaka 2 ząbki czosnku(...)rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. 3. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w większą. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso i chwilę razem dusimy przyprawiając do smaku solą, pieprzem
Izabelawkuchni250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik(...)Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy
Be Fit Be Strongtego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów ok. 180g mięsa mielonego 6 pieczarek 1/2 cebuli 3 plasterki sera light 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu Przyprawy : oregano bazylia pieprz czosnkowy natka pietruszki papryka słodka majeranek pieprz czarny Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też(...)samym czasie sporo osób. Wróciłem do domu na 3 minuty przed końcem parowania. Na szybko go zrobiłem jednak :) Dałem 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki ketchupu, 50ml wody, majeranek, oregano, bazylie, pieprz czarny, wymieszałem wszystko i sos gotowy. Cannelloni skończyło się parować, wyjąłem delikatnie na talerz, żeby ze środka nic nie uciekło :) położyłem plasterki sera light, żeby się trochę rozpuścił
Parowar Facetaróżyczek kalafiora 100 g pieczarek + 15 g masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki białego wina 1/3 szklanki śmietany 30% 1 szklanka gorącego bulionu lub wody, najlepiej z 1 łyżką sosu sojowego PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i kurkumy, szczypta chili. 1/2 łyżeczki mąki pszennej WYKONANIE Cebulę(...)lekkiego zrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do garnka z kalafiorem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy 2 minuty. Mąkę rozcieramy w miseczce, stopniowo dodając śmietankę 30% i w razie potrzeby 1 łyżkę wody. Przelewamy do garnka z sosem i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym ryżem, ziemniaczkami
cool and mintySkładniki: 2 średnie patisony 3 kolorowe papryki 20 dkg fasolki szparagowej 2 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 laski dobrej kiełbasy sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 mini papryczka chili … Czytaj dalej Leczo z patisona
czarrna od kuchniwarzywami, które nie zawierają jajek, co jest dobrą informacją dla alergików. To szybka oraz zdrowa propozycja na smaczny obiad dla małych i dużych. Jeśli lubicie sosy to polecam delikatny na bazie śmietanki lub klasyczny pomidorowy. To kto się skusi na takie pulpeciki? (około 10 sztuk w zależności od wielkości) Masa na pulpeciki: 300-350g mięsa mielonego z fileta indyka
Di gotujeresztą które dziecko nie lubi kurczaka w chrupiącej panierce Ja także przepadam za tym daniem, zwłaszcza z dodatkiem sosu do kurczaka z papryką . Jest delikatnie pikantny, intensywnie pomidorowy z nutą papryki. Perfekcyjnie dopełnia smak kurczaka,ale doskonale współgra z pizzą, zapiekankami i tostami. Kluczowe dla tej potrawy jest marynowanie
kuron.com.plILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu, 1/2 laski kiełbasy, 30 dag małych pieczarek, większa marchewka (ugotowana), duży pomidor, 200 g przecieru pomidorowego, 5 łyżeczek śmietany, łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli sos będzie zbyt kwaśny od pomidorów), sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Kiełbasę
JejKuchniazłotego koloru, dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne kilka minut, do mięsa dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy, po chwili dodajemy fasolkę, całość smażymy, aż sos trochę zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem. Wierzch ciabatty odcinamy, tworząc wgłębienie w kształcie V, na ciabattę nakładamy farsz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie
KUCHNIA POLSKAangielskie, majeranek, paprykę ostrą i słodką, całość zagotowałam. Gotowałam pod przykryciem (na małym palniku) 10 minut. Następnie dodałam pokrojone w paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Można zagęścić danie mąką, my nie przepadamy za sosami, dlatego ja mąkę pominęłam. Po ok.5 minutach wyłączamy palnik. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ja dodałam także 2 łyzki wody od ogórków, dla podkręcenia
Smaczne Zdrowekomponuje się z ryżem. Składniki -4 ćwiartki z kurczaka -mała marchewka -mała pietruszka -cebula -2 czerwone papryki -łyżeczka ostrej papryczki -pół łyżeczki słodkiej papryki -koncentrat pomidorowy -sól, pieprz -ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew
Zielona KuchniaNastępnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi z mięsem układam na wyłożoną blachę papierem do pieczenia
Gotowanie Patkirumiano z obu stron. Międzyczasie cebulę obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana. Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą
Gotowanie Patki