marchew i gotowałam, aż wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku. Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki. * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem
bastalenaoraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę, suszone oregano i doprawiamy do smaku. Wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękami, zapiekamy 20 minut. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Sos pozostały na dnie formy, czosnkowo-pomidorowy możemy w powodzeniem "zebrać" ulubionym pieczywem
Moja smaczna kuchniajuż uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapassat, bo najlepsze pomidory mamy przecież w sierpniu i wrześniu, jednak te październikowe ostatki też można zamienić w coś pysznego! I właśnie taką ciekawostkę stawiam dziś przed Wami! Pomidorowy dżem z dodatkiem papryczek chilli. Absolutnie pyszny, wspaniały i zaskakujący! :D W mojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory(...)papryczek chilli i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny 2 papryczki chili 500g cukru Sposób przyrządzenia: 1. Połowę pomidorów przekrój na ćwiartki i umieść w blenderze
Kuchnia w Słońcu Skąpanawszystko robimy na oko, na szczypty, chlusty,garście. Składniki dowolny długi makaron, u mnie fusilli lunghi col buco przecier pomidorowy Sol&Mar ze smażonych pomidorów oliwa extra virgin Sol&Mar opcjonalnie zielone oliwki-możecie dodać je do sosu lub podawać osobno-są przepyszne! Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku 1 mała cukinia ok.3 ząbków czosnku sól do smaku(...)warzywa po hiszpańsku na patelnię, dosmacz solą i zamknij pokrywkę. Duś. Międzyczasie ugotuj makaron al dente. Kiedy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów. Oczywiście nie cały słoik, wystarczy 2-4 łyżki. Wymieszaj delikatnie. Wrzuć makaron do sosu. Jeśli chcesz, to dodaj oliwki przekrojone na pół, lub podaj je osobno. Wymieszaj makaron z sosem i warzywami. Dosmacz świeżą bazylią
Z Kuchni Do Kuchniselera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin - 1/2 łyżeczki cynamonu - 4 chluśnięcia sosu Tabasco. - garść startego parmezanu - suszone oregano - suszona bazylia III. Beszamel: - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki - 1 szklanka(...)kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem
DominikaDolciciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona słodka papryka(...)zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Tak więc do kubeczka przekładamy 3 łyżeczki koncentratu wraz z dwiema łyżeczkami śmietany i jedną łyżeczką mąki - mieszamy. Następnie dodajemy wywar
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcebuli; 2 laski zielonego selera naciowego; 2 ząbki czosnku; 1 litr dobrej jakości soku pomidorowego; 2 łyżki octu 10%; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki cukru; 1/4 szklanki oliwy z oliwek; Sól; Pieprz; Kilka kropel ostrego sosu (np. Tabasco, u mnie Sriracha) - opcjonalnie . Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, naciąć na czubku(...)Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pokrojonymi warzywami. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać. Wlać sok pomidorowy, sok z cytryny, ocet spirytusowy, oliwę z oliwek, ostry sos. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowany chłodnik przelać do dzbanka blendera kielichowego i krótko zblendować, tak aby w gazpacho pozostały niewielkie kawałki warzyw
Gospodyni Miejskapieczonej papryki. Przygotowuje się go szybko i pasuje do wielu dań. Ja przeważnie, podaję taki sos z ugotowaną kaszą. Tu z gryczaną, dodatkiem sera feta i pestkami dyni. 2 czerwone papryki łyżka oliwy spora szczypta soli pół szklanki passaty pomidorowej z ziołami ząbek czosnku pół łyżeczki pimentonu (wędzonej papryki pikantnej) sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy(...)solą. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 20 minut, aż skórka zacznie odchodzić. Miękką, upieczoną paprykę miksujemy (bez skórki), z passatą pomidorową, czosnkiem i pimentonem. Doprawiamy do smaku. Smacznego :) Artykuł Prosty sos z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwspaniale dobranych składników od Rafex.eu Składniki Pulpety: 200 g mrożonego kalafiora 1 jajko 1 szklanka bułki tartej czosnek staropolski olej do smażenia sól, pieprz Sos: 70 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czubrycy czerwonej sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeża bazylia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior(...)wszystkich stron na rumiano. W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min. Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchendrobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą); 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g); 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; Sól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki soli(...)wytopił się z mięsa podczas smażenia. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W międzyczasie przygotować
Gospodyni Miejskamożna podać np. z ryżem , makaronem. Delikatne mięso z kurczaka z paprykami w pikantnym sosie. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 15 dag pieczarek · 3 łyżki koncentratu pomidorowego · Chili · Pieprz(...)czerwone papryki · Kukurydza · 4 łyżki śmietany 36 % · Łyżeczka sosu sojowego · 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2. Cebulę obieramy , kroimy w kostkę
Kulinarna Chwilacałą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Sos: 1/2 cebuli 1 papryka 300g piersi z kurczaka 1-2 łyżki przyprawy (pieprz zwykły, pieprz ziołowy, papryka, sól) koncentrat pomidorowy 200ml bulionu 1. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy do niej paprykę pokrojoną w kostkę. 2. Piersi z kurczaka(...)kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy. 3. Piersi z kurczaka dodajemy do podsmażonej cebuli z papryką, zalewamy bulionem, dusimy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy (do smaku), następnie dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. 4. Sos wylewamy na gorące placki ziemniaczane. Smacznego! Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą
My World by Dagmara RekSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże(...)patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc takie śledzie są pyszne na kolację
W Mojej Kuchni Lubięcałości) 8 łyżek oleju 1 papryka 3 ząbki czosnku 2 szt. średniej wielkości cebule 1 łyżka sosu sojowego 420 ml bulionu 70 g ryżu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pomidory 10 dag żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, oregano natka pietruszki Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz(...)Mięso mielone doprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką oraz oregano (uwaga z dodatkiem soli, bo sos sojowy jest słony). Do mięsa wlewamy bulion oraz wsypujemy ryż, smażymy, aż ryż będzie al dente i pochłonie bulion. Na koniec dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Ryż z mięsem przekładamy do miseczki Z podpieczonej cukinii łyżeczka wydrążamy miąższ i drobno kroimy. Paprykę myjemy
Gotuj z Agnes