sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:473/794)

Tydzień w moim telefonie XX 158

mamy nadzieję, że nic się poważnego nie stało. Pizza chłopska z boczkiem i wiejską kiełbasą jest idealna w ten zimowy czas. Do pizzy dostałyśmy dwa sosy - meksykański i czosnkowy. Meksykański był bardziej jak pomidorowy a czosnkowego nie próbowałam, bo lubię ten mój, domowy. Ogólnie pozytywnie, szczególnie że byłam tam pierwszy raz. * zima nadal trwa * nasz niedzielny spacer po lesie - chyba

Magiczne Życie Marty
Filet z kurczaka "Trzy kolory" 228

duży por, 8-10 pomidorów suszonych w oleju, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (do smażenia), do smaku przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, do sosu: 200 ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Por kroimy w plastry, podsmażamy na oleju, którym były pomidory i podduszamy, po czym dodajemy kawałki kurczaka i dalej

Delicious Titbits
Kalafiorowy spód do pizzy 197

pieprz – zioła i inne przyprawy (wg uznania; ja wykorzystałam oregano, koperek) – dodatki u nas ricotta, ale świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona(...)kształt (ciasto nie powinno być zbyt grube). Kalafiorowy spód wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gdy spód będzie podpieczony, studzimy. Po chwili nakładamy sos i rozprowadzamy go tworząc jednolitą warstwę. Na wierzchu układamy kawałki ricotty i posypujemy ziołami. Wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika

Szybko Tanio Smacznie
Wegetariańska zupa pomidorowa + filmik 187

zupy ok. 3 litry): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 3 puszeczki przecieru pomidorowego ok. 100 ml śmietanki 30% 250 g makaronu lub ryżu oliwa do smażenia ok. 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszka, kozieradka, majeranek ok. 3 litry wody Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie(...)czas na przyprawy. Wsypuję około dwóch łyżeczek soli, trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy. 7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy. 8. Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli.  9. W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona

Kawa z mlekiem
Pizza 228

pętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt  większe ser żółty - 230 g sól i pieprz koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek oregano tłuszcz do podsmażenia  keczup - do polania sos curry - do polania - firmy  Społem szczypiorek do dekoracji pokrojony PRZYGOTOWANIE CIASTO Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej(...)pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem, u mnie blacha z piekarnika, posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać roztartym w dłoniach oregano. Na cieście  układamy warstwami,  kiełbasę pokrojoną w plastry, trochę sera startego,  ogórki pokrojone w kosteczkę, cebulę z pieczarkami . Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Danusi
zapiekane bakłażany po katalońsku 190

cytryny. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone bakłażany i przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 20 min. składniki na sos: 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 125 ml bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego masło do smażenia sól(...)pieprz wykonanie: Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy czosnek drobno posiekany, chwilkę dusimy. Dodajemy bulion, wino oraz przecier pomidorowy, mieszamy. Dusimy na małym ogniu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczone bakłażany podajemy z sosem

Domowy Smak Jedzenia
Łosoś z warzywnym ratatouille 206

warto przepłacać za filet z łososia. Ale to już Wasza decyzja. Składniki (na 2 porcje) 2 dzwonki z łososia cukinia 150 ml passaty pomidorowej zioła prowansalskie pieprz sól Składniki na marynatę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny Przepis na łososia z warzywnym ratatouille Zaczynamy od przygotowania i zamarynowania łososia. W miseczce mieszamy wszystkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 213

marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki na sos beszamelowy 60 gr mas ł a, 80 gr m ą ki,  3/4 lt mleka, sol +ga ł ka muszkatolowa makaron paccheri(...)bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować

Mia Cucina Sofieta
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 217

karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej(...)plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie 154

mięka to się nie rozpada w potrawce, do tego kurczak, śmietana, przecier pomidorowy i mnóstwo koperku. Do ryżu albo makaronu albo ulubionej kaszy. Prosto, szybko i sezonowo. Print Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie Proste, sezonowe danie – potrawka z cukinii i kurczaka w śmietanowym sosie z dużą ilością koperku. Cukinię się piecze w kostkę, dzięki czemu jest miękka(...)Ingredients 2 młode cukinie średniej wiekości 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 podwójna pierś z kurczaka z wolnego wybiegu sól, pieprz SOS 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smkau Instructions Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć (nie obierać) pokroić

Cooking for Emily
Duszone polędwiczki na pierzynce 188

łodygi selera naciowego Kalarepa 2 czerwone cebule Papryka czerwona i zielona 100g masła 2 łyżki mąki Mały słoiczek przecieru pomidorowego 0,5 l słodkiej śmietanki 12% Olej do smażenia Sól, pieprz, ostra papryka, cukier, maggi WYKONANIE: Przygotować sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę a następnie zalać ok. 0,5 l wody. Dodać przecier pomidorowy i doprawić

Pyry na Gaz
Lasagne z mięsem / Lazania 315

czosnek – 4 ząbki * pieczarki – ok. 300 g * sól , pieprz , chili , papryka * przecier pomidorowy – 4 łyżki * olej – 100 ml DODATKOWO : *makaron lasagne – ok. 300 g * ser żółty – ok. 300 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SOS : Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy(...)dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. CAŁOŚĆ : Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso – ser … aż do wyczerpania składników. Pieczemy około 30-40 minut

Ostra na Słodko
GULASZ WOŁOWY - BAZA 217

gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego  2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy, czosnku, kopru(...)mięso będzie miękkkie. Duszę na małym ogniu. Do mięsa dodaję Koncentrat Pomidorowy.  Duszę kolejne 10 minut. Dodaję Mieszankę Chińską.  Duszę jeszcze ok 3-4 minut. Warzywa muszą być chrupiące.  Na koniec dodaję przyprawy. Jeśliby Woda-Sos za bardzo się zredukował proponuję dodać z czajnika przegotowanej wody

Gotowanie Patki
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem 147

tuszka królika 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/4 selera 1 pietruszka 2 marchewki 1 szkl. włoszczyzny mrożonej 1 por (biała część) 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka estragonu 1 duża gałązka  świeżego rozmarynu 2 łyżki siekanego koperku 2-3 łyżki śmietany 30% sól i pieprz(...)oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w półtalarki por. Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Sos/potrawka

Kolorowy Przepisownik
Wegańskie spaghetti po bolońsku 235

sensie nieugotowanej soczewicy 1 litr passaty pomidorowej lub soku 3-4 cebule 10 połówek suszonych pomidorów (w sumie im więcej tym lepiej) łyżka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki, jeżeli masz to możesz użyć wędzonej łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego sól opcjonalnie puszka mleka kokosowego, jeżeli lubisz sosy kremowo-śmietankowe Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę(...)Kolejno dodaj sok pomidorowy/passatę oraz suszone pomidory. Gotuj mieszając od czasu do czasu. Jeżeli użyłeś passaty, czyli bardzo gęstego przecieru pomidorowego to konieczne może być dodanie jeszcze wody, wszystko to kwestia gustu, tego jakiej konsystencji lubisz sosy. Teraz dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą. Po 15-20 minutach soczewica powinna być idealne miękka, a sos idealnie

greenscarf