sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:473/794)

Penne po cygańsku 154

pieczarek 2 duże czerwone papryki 4 pomidory obrane ze skórki  1 duża cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego 30 dag cienkiej parówki 20 dag żółtego sera startego na tarce słodka papryka majeranek sól pieprz dodatkowo: mąka i woda do zagęszczenia sosu Sposób  Makaron penne gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, po chwili(...)pokrojone w plastry pieczarki oraz parówkę. Po paru minutach dorzucamy rozgniecione pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy 3/4 szkl wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagezczamy mąką rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Sosem polewamy makaron, całośc posypujemy startym żółtym serem

Kuchenne aromaty
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami 196

okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było :) Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy z oliwek extra vergine z octem jabłkowym. Ogólnie nie przepadamy za dressingami(...)pomidory. Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami świetna na drugie śniadanie, lunch , kolacje. Do zjedzenia w domu, w pracy lub w szkole. Składniki sałatki z tuńczykiem: (2 porcje) 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g) 5 zielonych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym spora garść makaronu świderki z suszonymi

Moja Delicja
Gołąbki z młodej kapusty 174

bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą(...)palniku. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zlewamy wywar z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Stawiamy na ogniu i zaczynamy powoli gotować. W pół szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do niej stopniowo po łyżce ciepłego sosu. Kiedy temperatura się wyrówna wlewamy rozczyn do sosu i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami

Kolizje Smaków
RYŻ Z WARZYWAMI 853

szklanka) suchego ryżu długoziarnistego 500 ml gorącego bulionu lub wody, np. z sosem sojowym 5 suszonych pomidorów ze słoiczka 2 łyżki oleju, np. ze słoiczka z pomidorami 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryczki chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny - opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo(...)minuty.  Dorzucamy czerwoną i żółtą paprykę oraz papryczkę chili, suszone pomidory i ryż. Smażymy 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodajemy koncentrat pomidorowy i stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę (z sosem sojowym). Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy ogień do minimalnego. Gotujemy 15-20 minut, bez otwierania i mieszania, aż ryż wchłonie całą wodę.  Odstawiamy z ognia

cool and minty
Śledzie po kaszubsku 447

Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz sok z cytryny - 1,5 łyżki miód - 3 łyżki Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez(...)zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.  Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę.  Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Wystudzony sos, wymieszać z pokrojonymi śledziami, odstawić do lodówki

Kuchnia Danusi
Konfitura z pomidorów z chili 146

albo z kozim serem w każdej postaci. Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli, rozgrzewająca moc imbiru i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem! Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :) Pomidorowy dżem chili Potrzebujesz: 1,5kg pomidorów 5cm świeżego imbiru/ 2 łyżeczki suszonego 6 ząbków czosnku 7 łyżek sosu sojowego sok z 1/2 cytryny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
IMPREZOWY WIENIEC Z SALAMI 95

łyżeczka ziół prowansalskich Nadzienie: 10 plastrów salami, 5 pieczarek, 3 łyżki kukurydzy, pół czerwonej papryki, 1 cebula dymka 5-6 łyżek startego żółtego sera Sos: 2 łyżki ketchupu,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,                        suszona bazylia WYKONANIE Ciasto(...)Rozwałkowujemy na koło większe niż blacha w której ułożymy pizzę, kroimy na 15-16 trójkątów. Gotowe trójkąty układamy na blasze, tak aby podstawa zachodziła na siebie.  Smarujemy sosem.  Układamy pokrojone składniki: salami, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kukurydzę i ser żółty.  Końce trójkątów zawijamy do środka. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy

słodki bratek
Najeść się do syta, czyli makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym 99

która zaprosi rodzinkę na wakacyjny obiad. Albo zakochanym w lecie i zakochanym w drugiej osobie romantykom, którzy przygotowują menu na nastrojową kolację. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym to danie uniwersalne. Pomidorowe pyszności O wyjątkowości tego dania decydują pomidory malinówki, którymi o tej porze roku warto się nasycić. Razem z soczystą papryką stworzą idealny dodatek do smakowitych pulpecików. Kolejny(...)rytm natury i jej kolorowych darów. Naprawdę grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Dzisiejszy przepis to sposób na wykorzystanie tego, co mamy teraz pod ręką. Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki na 9 pulpecików: 300 g mięsa mielonego 1,5 łyżki bułki tartej (14 g) 1 małe jajko ½ małej cebulki (30 g) ½ łyżeczki soli (4 g) 1 łyżeczka

KulinarneImpresje.pl
Włoska zupa cebulowa 453

cebule (nie zamieniajcie na żółtą) 2 ząbki czosnku po łyżeczce: tymianku, oregano, bazylii i majeranku (suszone) sól i pieprz słodka i ostra papryka w proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego chleba na grzanki natka pietruszki do przybrania(...)patelnię włożyć boczek i gdy wytopi tłuszcz, dodać czosnek oraz cebulę, posolić i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli.  W garnku zagotować bulion wraz z ziołami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować - jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól.  Chleb pokroić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Środa: Spaghetti z sosem al ragu 101

się dusi. Al ragu jest jedną z tych potraw, które świetnie smakują podane od razu, ale jeszcze lepie następnego dnia. Żeby rozgrzać sos trzeba dodać do niego odrobinę mleka. Sos świetnie nadaje się do mrożenia, dlatego warto przygotować większą liczbę porcji i zamrozić. Czas przechowywania w zamrażalniku wynosi do 3 miesięcy. Przepis pochodzi ze strony Greatitalianchefs.com Składniki: 250 g mielonej(...)minut. Dodaj do warzyw przesmażone mięso, smaż przez 5 minut. Wlej pół szklanki czerwonego wina, zamieszaj i zaczekaj aż płyn odparuje, wtedy wlej do sosu pół szklanki mleka, zamieszaj, gotuj chwilę. Następnie wlej passatę pomidorową. Wymieszaj dobrze całość, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 40 minut, a najlepiej 2 godziny. Podawaj ragu z makaronem spaghetti lub linguini. Smacznego

Niedzielny kucharz
Schab sztygarski z kiełbasą w środku 124

przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu(...)szklankę wywaru, założyć klamerkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać przysmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, zagotować. Podprawić niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę podgotować. Przyprawić solą do smaku. Pamiętacie jeszcze inne

Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki w sosie marinara. 96

danie jest niezwykle intensywne w smaku. Bardzo pomidorowe, chociaż oczywiście głównym składnikiem potrawy jest mielone mięso. Do sosu marinara użyłem dojrzałych pomidorów malinowych, a w klopsikach ukrywają się te suszone. Kto nie lubi klopsików? Ja mógłbym zajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie

zadanie-gotowanie
Roladki z bakłażana z salsą z pomidorów 187

łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g serka ricotta (lub serka naturalnego np. Bieluch) sól, pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 dojrzałe pomidory 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu z chili lub mała papryczka chili 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Roladki: 1. Bakłażana(...)serek i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. 6. Ostudzone plastry bakłażana smarujemy farszem, zawijamy w zgrabne roladki. Salsa pomidorowa: 1. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę chili lub sosu z chili oraz łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy na liściach różnych

W kuchni Katie
Lasagne 166

mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku   500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżeczki słodkiej papryki  2 łyżeczki cukru  bazylia do smaku  oregano do smaku  400 g sera żółtego sos beszamelowy oliwa Sos beszamelowy: litr mleka  1/4 kostki masła 2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Sos beszamelowy: Masło roztopić w garnuszku, dodać

Krakowskie smaki Ani
Wieniec Pizzowy 60

Składniki CIASTO 450 g mąki pszennej 9 g drożdży instant 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 4 łyżki płynnego masła/oleju 1 łyżeczka soli 2 jajka SOS 6 łyżek ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego  szczypta chilli  pieprz i sól  NADZIENIE 120 g szynki z kurczaka  1/2 czerwonej papryki  70 g żółtego sera 1/2 szklanki kukurydzy(...)sól i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.  Odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ciasto umieścić na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wszystkie składniki na sos umieścić w miseczce i wymieszać.  Szynkę i ser zetrzeć na tarce.  Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydze i sos, dokładnie wymieszać. Całość równomiernie rozsmarować na cieście

Przepiski.pl