Dzień dobry z samego rana! kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie? Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 butelka passaty pomidorowej Jamar sól szczypta lub dwie chilli 6 dużych ząbków czosnku zioła - bazylia, oregano, tymianek, odrobina melisy i rozmarynu, natka pietruszki Przygotowanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ja swoją starłam w urządzeniu elektrycznym na tak zwaną papkę. Cebulę kroimy w kostkę
Życie zaczyna się w kuchniwedług mnie – najsmaczniejsze. Zawsze bazą będzie żółtko i nieco majonezu, następnie możemy dodać ryby (łososia, makrelę, tuńczyka i krewetki), domowe wędliny, żółty ser, serek śmietankowy, biały ser, koncentrat pomidorowy, świeży lub mrożony szpinak, pieczarki, chrzan, musztardę. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Wszystkie składniki pasty trzeba tylko zblendować lub utrzeć, przyprawić i można już faszerować ugotowane wcześniej jajka(...)pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 50 g sera feta 1 łyżka majonezy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz listki rukoli
Kulinarne przygody Gatitykilka ugotowanych różyczek brokuła, kawałek sera feta, 3 łyżki kukurydzy, 3 plastry papryki konserwowej, kawałek zielonej papryki, 4 łyżki startego parmezanu Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE zdj nr 1 Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe(...)zakładamy pod brzeg ciasta (zdj nr 2), całość posypujemy parmezanem (zdj nr 3). Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem
słodki bratekłyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Dodałam posiekany(...)powinno być mięciutkie. W trakcie gotowania, gdy gulasz będzie gęstnieć można dolewać do niego wodę. W międzyczasie sprawdzić doprawienie. Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Jeśli uznacie,że jest za rzadki to odlejcie 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu, wymieszajcie go z mąką i wlejcie do gulaszu. Pozostało już tylko przygotować kaszę gryczaną. Kaszę gryczaną gotuje się w wodzie
potrawyregionalnełyżka cukru 2 jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g szynki 200 g startego żółtego sera Sos 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać cukier oraz 3 łyżki letniego mleka oraz(...)trwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 18 części. Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Odczekać około 15 minut aż wyrosną, a następnie posmarować
O kuchni z uczuciemtajskich szczypta soli Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni. Sos słodko-kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g) 2 duże łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz(...)drobne paski, cebulę w piórka, a ananasa w kawałki. W garnku lub woku umieść miód, cukier, sok z pomarańczy, cytryn i sos z puszki ananasów (jeśli używałeś świeżego ananasa, pomiń to). Zagotuj, mieszając. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku i chwilkę pogotuj. Następnie wrzuć pokrojone marchewki, paprykę i cebulę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsmaku, jednak jakoś nie powalił mnie na kolana, może dlatego, że moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama. Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada mi, że sos może świetnie smakować
Blondynka Gotujeoliwy , ok. 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ małej cukini, 5 pieczarek, ½ czerwonej papryki kulka mozarelli Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia Dodatkowo: jajko WYKONANIE: Cukinię, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju aż zmiękną. Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier(...)ciasta nacinamy paski, zakładamy je do siebie tworząc a'la warkocz. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem
słodki bratekosoby: 6 plastrów schabu 1 mała cebula 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1/2 cukinii około 150 g pieczarek sól, pieprz mąka do obtoczenia schabu olej/oliwa Na sos: 450 ml wody 2 łyżeczki koncentratu 1 łyżka lekko czubata mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 płaska łyżeczka warzywka domowego 1/4 łyżeczki soli(...)również je przesmażamy. Usmażone warzywa i pieczarki przekładamy do naczynia. 3. W 450 ml zimnej wody mieszamy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywka, sól, paprykę, przecier pomidorowy i całość zagotowujemy, następnie takim gorącym sosem zalewamy mięso z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Całość pieczemy w 190-200 stop przez 1 godzinę. Gotowa podajemy z ryżem, kaszą, kluskami lub ziemniaczkami. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól(...)Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam serdecznie pastę firmy Jamar ponieważ ma wiele zastosowań. Śmiało możemy ją wykorzystać pod sos do pizzy, gołąbków, do letniej zupy pomidorowej, lasagne, spaghetti, czy leczo. Na stronie producenta znajdziecie również różne przepisy gdzie was zapraszam
W Moim Magicznym Domupierś z kurczaka ok 200g makaronu penne (według uznania może być mniej lub odrobinę więcej) żółty ser duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka) Sos Beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Makaron gotujemy al dente lekko osolony. Kurczaka myjemy(...)Kurczaka z warzywami posypujemy ostrą papryką, bazylią, oregano, majerankiem oraz pieprzem i solą do smaku. Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Kolejnym krokiem, kiedy już wszystkie pozostałe składniki są gotowe, a naczynie żaroodporne wysmarowane odrobiną masła, czas na przygotowanie sosu. W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyzki masła i dodajemy mąkę cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła. Nastepnym
ChilliJemyczosnku 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski ) Warzywa: ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula(...)Przygotowanie: Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zanurz mięso w marynacie, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, ale idealnie smakują po około 12 godzinach. Najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej i zostawić
kuron.com.plopcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki) 2 pieczarki 1 łyżka oleju (ja użyłam arachidowego(...)pokrojony w plasterki i smażymy 1 minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z makaronem ryżowym
Tajskie smakipiersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy(...)Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek. Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Czerwona Porzeczkawieprzowej każdy około 200 g 4-5 cebuli sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 4 łyżki oleju składniki sosu 3 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki maggi 2 łyżki octu spirytusowego 4 łyżki wody 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu sposób przygotowania Kawałki mięsa układamy(...)cebulą. Całość polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 25-30 minut. Następnie otwieramy piekarnik, całość polewamy sosem, nakrywamy naczynie przykrywką , zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 60 minut. Po godzinie wyjmujemy naczynie z piekarnika, kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podajemy z ulubionymi
Miód i pieprz