sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:481/794)

Spaghetti bolognese z dyni makaronowej 128

indyka Puszka pomidorów krojonych 100ml przecieru pomidorowego Cebula Łyżka oliwy z oliwek Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ¼ łyżeczki chili, Dynie przecinamy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na 50 minut. W między czasie przygotowujemy sos bolognese. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebule(...)złotego koloru rozsuwamy ją na bok i dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy. Dodajemy przyprawy oraz puszkę pomidorów krojonych. Mieszamy zawartość i dolewamy przecier pomidorowy. Ponownie mieszamy i dusimy około 10 minut. Kosztujemy i doprawiamy w razie konieczności. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody. Upieczoną dynie wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy łyżką pestki i włoski. Następnie widelcem skrobiemy miąższ

Kolizje Smaków
Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii 124

ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1/2 szkl. zalewy z ogórków (dałam ciut mniej) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier kilka kropli sosu tabasco natka pietruszki do dekoracji   Ryż gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe(...)Kiełbasę kroimy na paseczki (słupki). Obrany seler trzemy na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Do garnuszka przekładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy zalewę z ogórków konserwowych. Doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 kroplami sosu tabasco (lub wg smaku). Mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy do schłodzonej sałatki

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka pasterska w kokilkach 268

jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane(...)rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy , wieprzowina , zielony groszek , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 541

jest smaczne i dojrzałe, bo zerwane w samym szczycie lata. Ta zupa pomidorowa z pomidorów w puszcze jest szybka i przepyszna – przygotowana na bazie włoskiego soffritto i z dodatkiem wódki. Polskie zupy najczęściej gotuje się na wywarze jarzynowym (włoszczyzna), mięsnym albo jarzynowo-mięsnym. Włoskie zupy i sosy powstają na bazie soffritto – przesmażonych na oliwie drobno pokrojonych warzyw. To trio łatwe(...)jajko do łączenia płatów ciasta przed wycięciem z niego pierożków.   . SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje zupy 1 puszka pomidorów w pasacie pomidorowej (400g) 800ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sosu Worcester 50ml wódki 2 duże ząbki czosnku 30g cebuli 100g marchwi 150g selera naciowego 150g papryki czerwonej sos Tabasco lub Sriracha – do smaku

Karo in the Kitchen
Warsztaty Zero Waste z firmą Sokołów oraz przepis na pieczone ziemniaki 102

Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin i pieczonego mięsa oraz z chrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często(...)parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści. W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą

Obiad gotowy
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 164

kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia Sos: Zalewa: 1 szklanka wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g), 1/2 szklanki pikantnego ketchupu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku Dodatkowo: 1/2  słodkiej papryki czerwonej, 1/2 słodkiej papryki żółtej, 1 mała papryczka(...)stron na patelni i przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia. Pieczarki oraz warzywa oczyścić i pokroić w słupki. Wyłożyć na skrzydełka. Z wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem

Nie tylko w kuchni
Potrawka z cukinią, jarmużem i kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym :) 117

piekłam, w ten sposób stanowiła mój warzywny dodatek do obiadu. Chcąc jednak wykorzystać resztki jarmużu i otwartą passatę pomidorową stworzyłam taką owo potrawkę, która smakiem w pełni zadowoliła moje podniebienie :D Potrawka to miks warzyw, kurczaka i makaronu. Całość łączy gęsty sos pomidorowo-dyniowy. Dużo przypraw nadaję daniu pysznego smaku i pięknego aromatu. Mimo dokładnemu wymieszaniu wszystkiego myślę, że danie(...)kurczaka 2 cukinie  2 garście jarmużu  1 cebula 150 ml puree z dyni 350 ml passaty pomidorowej  1 łyżka oleju  przyprawy: pieprz cayenne, ziołowy, czarny, papryka słodka, curry, czosnek granulowany, sól morska  do zagęszczenia sosu: 100 ml wody + 2 łyżki mąki owsianej  Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, al dente.  Cebulę drobno

Zdrowie na języku :P
Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami 173

danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu  4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie: Mięso(...)bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Sos zredukować. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp. Smacznego

Tagebuch po polsku
Fasolka po bretońsku 300

jeść non stop i to bez specjalnego namawiania. Fasolka po bretońsku. Ach, to był prawdziwy rarytas, a jedzenie było niemal rytuałem. Obowiązkowym dodatkiem był świeży, biały chlebek maczany w sosie i jedzony dopiero wtedy, gdy namiękł tak bardzo, że niemal zostawał w miseczce z fasolką. Nic dodać, nic ująć. Danie doskonałe, ale... Ale to było kiedyś. A teraz? Dawno fasolki(...)Wtedy też dodajemy przyprawy i pomidory z puszki oraz posiekany jak najdrobniej czosnek. W zależności od smaku posiadanych pomidorów można dodać jeszcze mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Całość gotujemy tak długo, aż powstanie gęsty sos, a fasola będzie mięciutka. Jeśli nie uda nam się uzyskać satysfakcjonująco gęstego sosu, możemy zagęścić go łyżką mąki. Musimy pamiętać, że wtedy należy wszystko jeszcze

Ratunku obiad
Śledzie orientalne ze skórką cytrynową i kuminem 147

śledzi. Składniki: – 500 g filetów ze śledzi w oleju Sos cebulowo-cytrynowy – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 100 g skórki cytrynowej kandyzowanej – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – sok z 1/2 cytryny Przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego(...)cytrynową, i dusić 5 minut. – Wlać sok jabłkowy i wino, odparować przez 5 minut cały czas mieszając. – Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, dusić jeszcze 5 minut. Wystudzić sos. – Filety ze śledzia pokroić i wymieszać z sosem. Odłożyć na 24 godziny, aż smaki się przegryzą

To co kocham
Placek po węgiersku 146

wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)Całość gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę. Gulasz powinien gotować się w sumie

MyCookBook.pl
Kotleciki z pekinką i ryżem w sosie warzywnym 153

łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki soli (u mnie ryżowa) 2 małe jajka bułka tarta olej do podsmażenia – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na sos: 3 pełne łyżki (z lekką górką) przecieru pomidorowego 3 pełne łyżki (z lekką górką) pasty warzywnej Lutenica – do nabycia w Kuchnie Świata 0,8 l bulionu 2 liście laurowe  pieprz i sól(...)się dać formować małe kotlety (ręce wcześniej warto przepłukać pod zimną wodą). Kotlety obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (, aby nie rozpadały się później podczas gotowania w sosie). Obsmażone przekładamy do większego garnka i zalewamy ciepłym bulionem wymieszanym z przecierem i pastą warzywną. Dodajemy liście laurowe i gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec doprawiając

Słodkie okruszki
Sznycel schabowy po myśliwsku 99

Pyszne i bardzo aromatyczne połączenie kremowego sosu z boczku i grzybów z panierowanym kotletem, czyli sznycel schabowy po myśliwsku. Jak zrobić kotlet po myśliwsku? To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis. Wystarczy usmażyć tradycyjne kotlety schabowe i odpowiednio przyrządzić sos grzybowy. Idealnym dodatkiem, tak jak do rodzimego schaboszczaka będą np. ziemniaki. Jägerschnitzel, bo o nim dziś będzie kilka słów, to klasyczne(...)schab bez kości: 5 kotletów jajko: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia ( ew. smalec) Sos: pieczarki: 300 g boczek wędzony: 100 -150 g cebula: 1 szt. koncentrat pomidorowy: 1 łyżka śmietana kremówka: 1-2 łyżki papryka słodka: 1 łyżka bulion warzywny lub woda: 125 ml sól i pieprz do smaku opcjonalnie

Kuchnia Na Wypasie
Dip pomidorowy 127

Prosty dip pomidorowy do wykorzystania do kanapek, grzaneczek, nachosów, pizzy i czego Wam się zapragnie. Ilość: ok.300 ml Inspiracja od  mniammniam.com . 4 pomidory 1/8 cebuli

Czerwony Gupik