sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:459/794)

Klopsiki z ryżem czerwonym 120

użyłam zmielonej karkówki wieprzowej 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 100g koncentratu pomidorowego sól 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić klopsiki z ryżem czerwonym: Ryż płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy sól i oliwę(...)formujemy małe klopsiki (mi wyszło 30szt), układamy na desce. Drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 1-1,5 szkl wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, zagotowujemy. Zmniejszamy grzanie. Do sosu wrzucamy delikatnie klopsiki jeden obok drugiego dookoła. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na wolnym ogniu by gotowały się 15-20 min. Klopsiki podałam

Dorota Smakuje
Żeberka w sosie barbecue 171

żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 148

obiady dla modelu 2+1): 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka  (do obtoczenia mięsa) szczypta tymianku i rozmarynu (lub inne ulubione zioła) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Przygotowanie: Umyte mięso kroimy(...)Obtaczamy w mące. Obsmażamy wraz z posiekaną cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się wody. Dodajemy sparzone i posiekane suszone grzyby, sos sojowy i koncentrat oraz ulubione przyprawy. Mięso dusimy do miękkości dość często mieszając i podlewając wodę (jeśli jest taka potrzeba) by nie przywierało. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę

Kuchnia po mojemu
WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY W SOSIE POMIDOROWO - MORELOWYM 142

płatków owsianych, 2 cebule. 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka cząbru. 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kolendry, 6 suszonych moreli, sos: 2,5 marchewki, 2 laski selera naciowego, 1 cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 7 suszonych moreli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, suszona bazylia, suszona natka pietruszki, pieprz cayenne (po 1 łyżeczce), świeża natka(...)następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy 3 minuty. Wszystko (wraz z suszonymi morelami) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sos, którym zalewamy pulpety. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy natką pietruszki. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Strogonow ze schabu i pieczarek 171

użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia  * łyżka mąki pszennej  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka  * kilka pieczarek  * łyżka koncentratu pomidorowego  * słodka mielona papryka, sól, pieprz  * śmietana  Przygotowanie : Mięso pokroić w długie(...)kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Lazania z pieczarkami, pomidorami i mięsem mielonym 163

miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników.  Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 200 g pieczarek 1 opakowanie pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka ostra koncentrat pomidorowy 100 g masła 3 łyżki mąki pszennej(...)samej patelni przesmażyć mięso mielone. Gdy zmieni kolor (na szary) przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie dodać przesmażone warzywa, pomidory z puszki. Jeżeli sos jest zbyt jasny - można dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość smażyć na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii

Ugotować
Karkówka po cygańsku 901

średnio pikantna, ale dodajcie taką ilość pieprzu cayenne jaką lubicie :) Składniki na karkówkę 1,5 kg karkówki 4-5 cebul 500g pieczarek sól pieprz Składniki na sos szklanka wody słoiczek (200g) przecieru pomidorowego 1/2 szklanki ostrego ketchupu 2 łyżki octu winnego 3 łyżeczki cukru odrobina pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki Karkówka po cygańsku – przepis Karkówkę(...)obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w ósemki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – pieczarki z cebulą, karkówkę, pieczarki z cebulą, karkówkę. W rondelku mieszamy wszystkie składniki do sosu (możemy delikatnie podgrzać wtedy wszystko łatwiej się nam połączy. Tak przygotowanym sosem polewamy karkówkę. Karkówkę pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka marynowane w chilli 105

żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 1 pełna łyżeczka chilli sól  pieprz 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki(...)kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wody  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 209

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 368

kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory (opcjonalnie mała puszka koncentratu pomidorowego) 1 cebula 2 nieduże marchewki 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka ananasa razem z zalewą 1 puszka pędów bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placek po węgiersku 259

porcji: 2 Przygotowanie: 1 h 50 minut Składniki: – 300 g wołowiny na gulasz – 1 cebula – pół czerwonej papryki – 1 szklanka passaty pomidorowej – 1 szklanka białego wina – 1 łyżka sosu tabasco – woda – 0,5 kg ziemniaków – 1-2 jajka – 3-4 łyżki mąki pszennej – sól, pieprz – olej do smażenia(...)minut. Dodaj teraz passatę pomidorową i połowę wina i duś kilka minut. Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku oraz Tabasco, jeśli przypraw będzie za mało możesz zawsze doprawić jeszcze pod koniec duszenia. Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś danie. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę

nietylkopasta.pl
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną 111

szklanki octu 1 szklanka wody 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy 2 łyżki cukru kilka rodzynek i żurawiny Sos: 4 cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju  1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę(...)oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszać). Wlać wodę wymieszaną z przecierem i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku

Di gotuje
Boeuf Strogonow 150

rogu mrugnie do nas wiosna ? Zapraszam.   Składniki: 1/2 polędwicy wołowej 400 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200 ml słodkiej śmietanki 4 łyżki kwaśnej śmietany 25 ml koniaku sól pieprz świeży koperek dobry olej do smażenia(...)smażyć, podlać koniakiem, flambirować. Przełożyć mięso do rondla . Do patelni dodać trochę oleju, dorzucić cebulę, a następnie pieczarki, podsmażyć, przełożyć do rondla z mięsem, dodać przyprawy, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, dodać śmietankę słodką, dusić całość około 15 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodać kwaśną śmietanę albo crème fraîche. Przyozdobić świeżym koperkiem. Podane ze świeżą bagietka skomponuje się idealnie

Wino Francja Kuchnia
Wyrtawne galaretki "Krwawa Mary" z pastą z łososia wędzonego 158

dodatkiem. A galaretka świetna, zwłaszcza dla miłośników Bloody Mary! Polecam! Składniki (4 porcje) galaretki 10g żelatyny  - użyłam żelatyny w listkach 350 ml soku pomidorowego 80 ml wódki sok z 1/2  cytryny 1/2 łyżki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki sosu Tabasco Pasta z wędzonego łososia ok 250g ziemniaków, obranych, pokrojonych w dużą kostkę 2 - 3 łyżki  oliwy 1 łyżka(...)zmiękły. Sok pomidorowy wlać do rondelka i lekko podgrzać na małym ogniu. Żelatynę odcisnąć  i dodać do soku pomidorowego, mieszać aż żelatyna się  rozpuści.  Zdjąć garnuszek z ognia i dodać wódkę, sok z cytryny, sosy Worcestershire i tabasco. Przestudzić a następnie rozlać do foremek. Wstawić do lodówki. Po ok 3 godzinach galaretka powinna stężeć.  Pasta

Stare Gary
Sos Worcestershire – Tajny składnik z służbie u każdego grillomaniaka! 164

posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego 1 szklanka melasy 3 szklanki octu 1 szklanka ciemnego piwa ½ szklanki soku pomarańczowego 2 szklanki wody 1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki 1 limonka(...)przez około 5 minut. Dodać posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 3 godziny aż się lekko zagęści i będzie lepki. Sos przecedzić do szklanej butelki i przechowywać w lodówce

naRuszcie